Telegram Slow Mode
Je hebt chatgroepen waar je helemaal gek van wordt, omdat er een continue stroom van berichten binnenkomt. Zeker bij Telegram, waar maar liefst 200.000 mensen tegelijk in een groep kunnen zitten. Om dat te voorkomen heeft Telegram nu de Slow Mode ingevoerd. De beheerder van de groep kan dan aangeven hoe vaak een deelnemer een bericht mag sturen. Dit kan tussen de 30 seconden en 1 uur zijn. In het tekstvak zie je een teller, zodat je weet hoe lang je nog moet wachten. De gedachte is dat gesprekken in groepen wat ordelijker verlopen. Ook hoopt Telegram dat de kwaliteit van de berichten omhoog gaat, als je beperktere mogelijkheden hebt om je mening kwijt te kunnen.
Gek van de chatberichten
Beheerders kunnen de functie continu aan laten staan, of inschakelen op momenten dat het erg druk is. Heb je een chatgroep met je Apple-vrienden, dan zou dat tijdens een keynote kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor een chatgroep met je voetbalvrienden: tijdens een wedstrijd wil iedereen erover meepraten, maar je hebt geen zin om elke 5 seconden een berichtje te kijken. Nadeel is wel dat je je enthousiasme over een spectaculaire productaankondiging of gescoord doelpunt niet kwijt kunt, als de teller nog loopt. Maar dat zul je als deelnemers van de groep met elkaar moeten afstemmen.
Telegram heeft meer dan 200 miljoen actieve gebruikers. De dienst is eigenlijk gebouwd met goede bedoelingen: om te zorgen dat mensen die met censuur en onderdrukking te maken hebben, veilig met elkaar kunnen communiceren. Het wordt dan ook gebruikt door mensenrechtenactivisten in Rusland, Iran en Hongkong. De beveiligingsfuncties en het niet-commerciële karakter van Telegram passen daar goed bij. Maar tegenwoordig blijkt Telegram ook populair onder een andere groep mensen die vinden dat hun mening niet wordt gehoord: extreem rechts en nationalisten, zo schrijft Slate. Diensten zoals Facebook en WhatsApp worstelen bovendien nog met een ander probleem: de verspreiding van nepnieuws. WhatsApp heeft daarom beperkt hoe vaak een gebruiker teksten kan doorsturen en gebruikt machine learning om te voorkomen dat nepgebruikers zich kunnen inschrijven. Sindsdien zou het aantal doorgestuurde berichten met 25% tot 30% zijn gedaald in bepaalde landen.
Voor Telegram is de Slow Mode echter niet zozeer een maatregel tegen nepnieuws, maar eerder om mensen wat rust te geven. Zoals gezegd kan een groep bij Telegram maximaal 200.000 deelnemers hebben en als zij zich allemaal in een discussie mengen is het niet meer vol te houden. Bij WhatsApp kunnen er 256 gebruikers in een groep zitten, maar ook dat kan regelmatig te veel drukte opleveren.
Telegram-berichten versturen zonder geluid
Om nog meer rust te creëren heeft Telegram de mogelijkheid toegevoegd om een bericht te versturen zonder geluid. Hiervoor moet je de verzendknop ingedrukt houden. De ontvanger krijgt wel een notificatie, maar er is geen geluidje te horen. Dit is handig als iemand op een locatie is waar stilte gepast is, zoals een stiltecoupé in de trein, een begraafplaats, een bibliotheek of een examenzaal. Het komt ook van pas als de ontvanger is vergeten om Niet Storen aan te zetten.
De app bevat sinds de update nog wat meer functies, zoals aangepaste titels voor beheerders, previews van video’s en meteen doorspringen naar een bepaald moment in een video. Verder kun je nu geanimeerde emoji gebruiken. Alle vernieuwingen vind je, voorzien van illustraties, in de blogposting van Telegram.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Facebook Messenger werkt nu eindelijk met Siri en krijgt voicemailfunctie (21-11)
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Huidige eigenaar wil van Flitsmeister-app af (15-11)
- Google nu met Gemini-app voor iPhone: download hem hier (14-11)
- Final Cut Pro voor Mac krijgt reeks nieuwe AI-functies met nieuwste update (14-11)
Reacties: 10 reacties