Het oude Cyclone-systeem was aan vernieuwing toe, vertelt Gerard de Kloet, chef bij de 24 Uur-afdeling van de NOS, waar Teletekst onder valt. Zo was er ‘niemand meer om het systeem te onderhouden’ en lagen er storingen op de loer. De NOS werkte samen met een extern bedrijf om Teletekst te vernieuwen. Van een nieuw jasje is echter geen sprake. Wie een kijkje neemt in de iPhone-app (of op de televisie kijkt), ziet dat Teletekst nog altijd de oude vertrouwde retroweergave heeft.
Oude systeem Teletekst vervangen
.Wie Teletekst vanaf vandaag op zijn iPhone opent, zal buiten een extra regel tekst waarschijnlijk weinig verschillen zien. Een knap staaltje reversed engineering dus. Voor de wijzigingen in de iPhone-versie is geen app-update nodig, want de verbeteringen zijn automatisch zichtbaar dankzij het nieuwe achterliggende systeem.
Het bouwen van het nieuwe systeem was overigens nogal een uitdaging,
Het was ingewikkeld om een systeem uit de jaren ’80 met de huidige techniek na te bouwen, want het moest er wel hetzelfde uit blijven zien.
Gerard de Kloet, chef 24 Uur NOS

Snelkoppelingen in Teletekst-app (tijdelijk) verdwenen
Wel worden de komende dagen nog de puntjes op de i gezet. De gekleurde bolletjes aan de onderkant van de Teletekst-app werken bijvoorbeeld nog niet naar behoren. Gebruikers kunnen via deze sneltoetsen eenvoudig schakelen tussen bijvoorbeeld de hoofdpagina 101 en sportnieuws (601). De snelkoppelingen naar bijvoorbeeld de populaire sportpagina’s zijn echter (tijdelijk) verdwenen. Daar wordt nog aan gewerkt.
Teletekst is nog altijd populair in Nederland
Wie gebruikt er nog Teletekst? Waarschijnlijk meer mensen dan je denkt. De Kloet zegt dat de Teletekst-app wekelijks zo’n 1 miljoen bezoekers trekt. Het is niet duidelijk hoeveel iPhone-gebruikers daar onder vallen, gezien de app ook op Android beschikbaar is.
Nederland is een van de weinige landen waar nog een teletekstdienst actief is. De Britse BBC en het Vlaamse VRT zijn al enkele jaren met hun teletekstdienst gestopt. Door het vernieuwen van het Teletekst-systeem en de grote populariteit, lijkt daar in Nederland nog lang geen sprake van. En dus blijft de NOS Teletekst-app voorlopig misschien wel de meest gebruikte app in retrostijl op je iPhone.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
Super fijn dat het einde van Teletekst nog lang niet in zicht is. Ik gebruik het nog steeds meerdere keren per dag.
De teletekst app was zelfs mijn eerste app die ik installeerde op destijds mijn iPhone 3.
Los van alle andere nieuws sites blijf ik Teletekst iedere dag nog gebruiken omdat het zo simpel en duidelijk is.
Teletekst pagina 888 is onmisbaar voor slechthorenden als ik. Dus zolang er geen alternatief is moet het daarmee.
Het grote voordeel van de Teletekst-app is dat je in heel korte tijd een mooi overzicht kunt krijgen van het nieuws, zonder allerlei (vaak niet erg relevante) afleidingen zoals foto’s, video’s en, bovenal, reclame. Er is geen app die ik vaker gebruik dan deze. Hoop op nog minstens 40 jaar Teletekst! Ik ben fan!
Teletekst is duidelijk, eenvoudig, actueel en kort maar krachtig !!
Technologisch is teletekst erg gaaf, en voor veel mensen ook een handige bron van info. Maar eerlijk gezegd behoorlijk verouderd.
Ik gebruik Teletekst al vanaf het begin. Voor snel nieuwsoverzicht en het weer. Teletekst is de eerste applicatie die aan factchecking deed. Iets was pas waar als het op Teletekst stond. En nog wat mij betreft. Ook zal je zelden een taalfout aantreffen in Teletekst. De grafische illustraties tijdens de feestdagen in december zijn legendarisch. Dus ben blij met de Teletekst app op iPad en iPhone. De webversie vind ik wat minder prettig leesbaar. .
Heeft m.i. niets met retro te maken.
Gewoon simpel in gebruik en goede/snelle/berouwbare informatie !
En gelukkig zonder toeters of bellen in de vormgeving !
Gelukkig dat teletekst blijft bestaan heel fijn gebruik het bijna dagelijks 👍
Ik denk dat Nederland het bij het rechte eind heeft. In België gestopt in 2016 maar het was wel een heel overzichtelijk, betrouwbaar medium. Zonder reclame en eindeloze afleidingen.
Wel vaker dat ik naar de NPO zap om snel wat info op te zoeken. Sommige dingen zijn gelijklopend met BE en NL.
Zo erg jammer dat de VRT ermee kapte, maar ja, bananenrepubliek België…
Ik herstel en lever televisietoestellen. Je wilt niet weten hoeveel mensen dat vandaag nog steeds missen…