Tim Cook in Nederland, een persoonlijk verhaal [opinie]

OPINIE - Tim Cook was in Amsterdam: welke indruk maakte het bezoek en ben ik anders over de man gaan denken? In dit persoonlijke verhaal vertel ik over mijn ervaringen.

OPINIE – Je kunt veel zeggen over Tim Cook: dat de man een grijze muis is en niet het charisma heeft van zijn voorganger. Of dat Apple onder leiding van Tim Cook voorspelbaarder is geworden. Van saaiheid was in ieder geval geen sprake tijdens zijn optreden, dinsdagochtend in Amsterdam. De belangrijkste punten die Cook in zijn betoog aanstipte hebben we al in een apart artikel beschreven. In dit artikel wil ik wat meer over mijn persoonlijke ervaringen vertellen.


Tim Cook bij vertrek uit Amsterdam

Bekijk ook
Dit vertelde Tim Cook op StartupFest Amsterdam

Dit vertelde Tim Cook op StartupFest Amsterdam

Tim Cook werd tijdens StartUp Fest in Amsterdam geïnterviewd door Neelie Kroes over zaken als gezondheid, Apple Watch, de Apple TV en de app-economie. Lees hier wat Cook tijdens het interview zoal vertelde.

Neelie Kroes vertelde tijdens het vraaggesprek dat ze Tim (Cook) de avond ervoor had meegenomen naar het Rijksmuseum. Op een gegeven moment kwam Tim aanstuiven en trok Neelie mee aan haar arm: “Kom kijken! Ik heb een schilderij gevonden met een iPhone erop!” De Apple CEO nam Neelie mee naar een schilderij, waarop een persoon inderdaad een langwerpig voorwerp vasthoudt. Het is waarschijnlijk een briefje, maar als het een paar eeuwen later was geschilderd had het zomaar een smartphone kunnen zijn (lees ook dit grappige artikel van The Next Web).

Tim Cook ontdekt een iPhone in een schilderij

"Kom kijken! Ik heb een schilderij gevonden met een iPhone erop!"

Neelie leverde trouwens uitstekend werk tijdens het interview: ze stelde de juiste vragen, gevolgd door een aantal vragen die door de media (waaronder iCulture) en het publiek waren aangeleverd. Er zaten ook een paar kritische tussen, zoals over de open/gesloten-kwestie en het feit of Apple de telco’s zou willen uitschakelen. Dat laatste is Apple niet van plan, maar wat wel duidelijk bleek was dat Tim plezier had in het gesprek. Hij vertelde ook wat dingen die we nog niet eerder hadden gehoord. In de meeste tv-interviews met Tim krijg je meestal hetzelfde te horen: dat gezondheid belangrijk is en dat Apple er alles aan doet om je privacy te waarborgen. Die obligate opmerkingen kwamen ook deze keer langs, maar gelukkig had Tim nog wel iets meer te zeggen (bijvoorbeeld over telco’s en verdere plannen met gezondheid).

Geen spontane vragen
Tegelijk was Tim’s optreden ook eerlijk gezegd wel wat risicoloos: de vragen waren waarschijnlijk al van tevoren doorgesproken en de interviewer was niet een kritische journalist, maar een ‘vriendin’: Neelie Kroes. Alleen de geselecteerde vragen van het publiek werden veilig voorgelezen vanaf een papiertje.

Eric Schmidt toonde meer durf, door zich te laten interviewen door CNBC. Overigens leverde dat nauwelijks meer onthullingen op: we weten nu dat Schmidt een iPhone 6s gebruikt en dat het Europese VC-klimaat nog wel wat verbeterd kan worden, maar meer ook niet.

"Eric Schmidt toonde meer durf, door zich te laten interviewen door een journalist."

Tim Cook: anders dan Jobs, maar dat is niet erg

Voor mij was het de eerste keer dat ik Tim Cook ontmoette (bedankt voor alle leuke reacties op deze foto!). Voorzover ik weet was het ook de eerste keer dat Tim als Apple CEO in Nederland verbleef. In de begindagen van iCulture (toen nog iPhoneclub) hebben we een paar keer de mogelijkheid gehad om in San Francisco de keynotes met Steve Jobs bij te wonen. Maar zo dichtbij als Tim Cook, dat was me nog niet eerder gelukt. Je kunt je afvragen of zo’n direct contact mogelijk was geweest met Steve Jobs: hem zomaar even aanspreken en iets vragen. In Amsterdam kon dat: Tim maakte een ontspannen indruk, nam de tijd voor een kort praatje en vond het prima om met fans op de foto te gaan.

Een stuk of vijf Apple-fans stonden Tim Cook op te wachten, om met hem op de foto te gaan. Plus nog een stuk of drie ondernemers, die hun product bij Tim onder de aandacht wilden brengen. Een toevallig passerende toerist greep ook zijn kans, maar de meeste voorbijgangers bleven beleefd op een afstandje staan toekijken. Veel anderen zal het nauwelijks zijn opgevallen, dat de CEO van ‘s werelds bekendste technologiebedrijf op straat liep.

Steve stond erom bekend dat hij altijd werd afgeschermd door een PR-medewerker, die moest voorkomen dat hij door jan en alleman werd aangesproken. Uit ontzag (of uit angst?) durfde je Steve eigenlijk niet aan te spreken. Bij Tim ging dat een stuk makkelijker. Tim’s persoonlijke assistent stond relaxed op een afstandje te wachten, om zijn aktetas vast te houden en de deur van de taxi open te houden. Tim is benaderbaar.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De sfeer is goed te merken in bovenstaande video, waarin de Apple CEO zelfs nog een grapje maakt. “Tijd voor een upgrade!” zegt Tim tegen een man, die een foto maakt met een al wat oudere iPhone. Vlak daarvoor was hij door alle joligheid nog bijna op de trap gestruikeld:

Click here to display content from Imgur.
Learn more in Imgur’s privacy policy.

Tim Cook: de uitvoerder

Ben ik door de ontmoeting met Tim Cook anders over de man gaan denken? Ja, toch wel. Ik had al respect voor Tim, omdat het bedrijf bij hem in goede handen is en hij zich inzet voor onderwerpen als privacy, mensenrechten en het milieu. Sinds het tijdperk Tim Cook is aangebroken is Apple opener en menselijker geworden. Apple heeft duidelijke principes en die weet Tim goed voor het voetlicht te brengen.

Sinds zijn bezoek aan Amsterdam heb ik ervaren dat Tim ook een vriendelijke man is, die leuk met mensen omgaat. Hij heeft misschien niet het opvliegende karakter en het perfectionisme van Steve Jobs, maar het zou ook verkeerd zijn als iemand precies de maniertjes van Steve zou proberen te imiteren. Steve zou dat niet gewild hebben.

"‘Tijd voor een upgrade!’ zegt Tim tegen een man met een oudere telefoon."

Apple had het tijdperk Steve Jobs nodig om uit te groeien tot een groot en machtig bedrijf. Gezondheidszorg en onderwijs waren onderwerpen die Steve ook belangrijk vond, maar de execution ontbrak: de drang om die ideeën uit te voeren en ermee aan de slag te gaan. Jobs bemoeide zich vooral met het creëren van mooie producten, tot in het kleinste detail. Momenteel heeft Apple een persoon als Tim Cook nodig om alle andere plannen uit te voeren, die Steve nog had.

Waar is de focus?

Als voormalig COO is Tim Cook geknipt om zaken in gang te zetten. De macht die Apple heeft opgebouwd als techbedrijf geeft ze nu de mogelijkheid om écht iets voor elkaar te krijgen op het gebied van privacy, gezondheidszorg, gelijke kansen, milieu en al die andere onderwerpen. Het enige punt van kritiek dat ik heb, is dat Apple onder Tim Cook zich op wel héél veel dingen probeert te richten. Slimmere technologie voor in de auto en de huiskamer, betere hulpmiddelen voor mensen met een handicap, programmeurs opleiden in India, werkomstandigheden in China… tijdens het interview in Amsterdam beloofde Tim óók nog dat Apple in Nederland docenten wil opleiden, zodat ze meer verstand van computers hebben. Die belofte deed Tim na een vraag van Neelie Kroes.

Moet Apple al die verantwoordelijkheden wel allemaal op zich gaan nemen? Ik vind van niet. We hoeven niet terug naar het tijdperk van Steve Jobs, waarin de focus wel heel erg op een paar producten en onderwerpen lag, maar het is soms ook wel eens verwarrend als je je beseft hoeveel Apple momenteel probeert op te pakken. Huis, auto, gezondheid, mode, privacy, ontwikkelaars, toegankelijkheid, werkomstandigheden, mensenrechten en educatie… het is allemaal goed bedoeld, maar het is wel erg veel tegelijk en er is nauwelijks tijd om al die onderwerpen goed op te pakken. Daarom krijg je wel eens de indruk dat Apple een beetje half werk levert, bijvoorbeeld bij onderwerpen als Apple Pay en HomeKit: het komt er ooit wel, maar het duurt erg lang voordat bepaalde projecten goed zijn uitgerold.

Bekijk ook
Tim Cook: alles over de CEO van Apple

Tim Cook: alles over de CEO van Apple

Tim Cook is CEO van Apple sinds augustus 2011. Op deze pagina lees je meer over wie hij is, wat zijn werkzaamheden als CEO inhouden en wat hij voorheen deed, binnen en buiten Apple.

Dit is een opinie-artikel, het is daardoor mogelijk dat mijn ervaringen niet overeenkomen met jouw standpunten over Apple en Tim Cook.

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.