Vandaag stopt TestFlight oude stijl, dit zijn de alternatieven
Vanaf 26 februari 2015 stopt TestFlightapp.com, de oude variant TestFlight. Voor ontwikkelaars betekent het dat ze moeten overstappen van het oude systeem (gebaseerd op UDID’s) naar een nieuw systeem (op basis van Apple ID’s). Als je toch moet overstappen, kun je meteen even kijken welke andere alternatieven er zijn. Bijvoorbeeld HockeyApp.
Let op: dit artikel is gericht op ontwikkelaars van iOS-apps. Voor gewone gebruikers hebben de ontwikkelingen rond TestFlight geen invloed op het kunnen installeren en gebruiken van apps.
TestFlight is een dienst waarmee ontwikkelaars apps kunnen testen. Heel wat ontwikkelaars maken er gebruik van en sinds de dienst is overgenomen door Apple, is de populariteit alleen maar toegenomen. Met TestFlight kunnen ontwikkelaars gemakkelijk betaversies van apps rondsturen naar testers, zonder dat ze de route via de App Store moeten nemen met al het gedoe van goedkeuring en wachttijden.
Lees ook: iOS-applicaties testen met TestFlight
Toen Apple TestFlight overnam, kondigden ze ook aan dat ze op een nieuw systeem zouden overstappen. Vroeger moesten ontwikkelaars de UDID’s van testtoestellen verzamelen en in het systeem zetten. Apple wil niet langer dat UDID’s daarvoor gebruikt worden en bovendien hebben ze gekozen voor een slimmere oplossing: in plaats van testversies vrijgeven op basis van toestellen, kun je met het nieuwe systeem testversies vrijgeven op basis van Apple ID. Eén tester kan dan met al zijn toestellen een bepaalde app gaan testen. Je kunt met het nieuwe systeem maar liefst 1.000 betatesters inschakelen en zit niet meer vast aan de limiet van 100 toestellen. Bovendien kun je sinds kort allerlei groepen inrichten, zodat je de interne testgroep kunt scheiden van externe testers. Allemaal positieve ontwikkelingen en het is dan ook geen wonder dat Apple van het oude systeem af wil. Vanaf vandaag gaat definitief de stekker eruit.
TestFlight Exporter
Veel ontwikkelaars zijn al overgestapt naar TestFlight nieuwe stijl, maar mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan begint de tijd te dringen. Je kunt de overstap op twee manieren makkelijker maken:
- Apple biedt zelf een tool voor het exporteren van huidige teams en testers. Je vindt deze op de developerpagina’s van Apple.
- Het Nederlandse bedrijf TouchWonders heeft een tool gemaakt waarmee je ook de .ipa-bestanden kunt downloaden.
Je vindt de TestFlight Exporter op Github. De TestFlight Exporter kan alle builds van een app downloaden, inclusief de releasenotes en meer.
Van TestFlight naar TestFlight nieuwe stijl
De volgende vraag is natuurlijk: waar ga je naartoe? De overstap van TestFlight oude stijl naar TestFlight nieuwe stijl ligt voor de hand. In een aparte tip kun je lezen hoe testen van apps met TestFlight verloopt. Maar er zitten ook wat nadelen aan, zo blijkt uit de ervaring van twee Nederlandse bedrijven die iOS-apps maken.
NU.nl heeft ervoor gekozen om niet over te stappen naar TestFlight nieuwe stijl. Als argument daarvoor geven ze aan dat testers de normale app niet meer kunnen gebruiken. Het is handiger als mensen een testversie te draaien naast de normale versie, die al in de App Store staat. In werkelijkheid blijkt dit iets genuanceerder te liggen: als de app bundle ID hetzelfde is wordt de app overschreven.
Jobado heeft ook ervoor gekozen om niet naar TestFlight nieuwe stijl over te stappen. Als argument geven ze daarvoor, dat de testapp eerst moet worden goedgekeurd bij Apple’s eigen TestFlight-team, voordat gebruikers mogen downloaden. Dat haalt de snelheid uit het ontwikkelproces. Apple geeft op de eigen website ook aan dat die goedkeuring nodig is, als je je app extern wilt laten testen:
Apps made available to external testers require a Beta App Review and must comply with the full App Store Review Guidelines before testing can begin.
Van TestFlight naar live testen
Maar als je geen TestFlight meer gaat gebruiken, zul je wel een alternatief moeten zoeken. Als je een professionele organisatie bent, zal er flink getest moeten worden voordat een app in de App Store terecht komt. Er zijn ontwikkelaars die graag ‘live’ testen en hun app gewoon in de App Store zetten met het idee, dat niemand het ziet. Maar dat kan onverwachte gevolgen hebben. Het kan leiden tot negatieve iTunes-reviews van gebruikers (en een kritisch artikel op iCulture), omdat mensen er vanuit gaan dat alles wat in de App Store staat, is goedgekeurd door Apple en dus ook goed werkt.
Van TestFlight naar HockeyApp
Voor bedrijven als NU.nl en Jobado is live testen geen optie. Waar hebben ze dan wel voor gekozen? Voor de HockeyApp! Dit is een alternatieve testdienst die sinds een aantal maanden in handen is van Microsoft en dus onafhankelijk van Apple opereert. Je hoeft geen data met Apple te delen, hoeft geen goedkeuring van Apple te vragen en kunt testversies gewoon naast productieversies laten draaien. Bovendien kun je met HockeyApp ook apps testen op oudere iOS-versies, terwijl je bij TestFlight Nieuw vastzit aan iOS 8 en hoger.
Door de HockeySDK toe te voegen aan je app kun je onder andere:
- In-app aankopen aanbieden.
- Beta-statistieken verzamelen.
- Crash-rapportages verzamelen.
- Feedback vragen aan gebruikers.
Met de eerder genoemde TestFlight Exporter kun je de binaries die je van TestFlight oude stijl hebt gedownloadt, weer uploaden naar het HockeyApp-platform.
Aanmelden bij HockeyApp is voor betatesters een kwestie van een account aanmaken (zie hieronder) en wachten tot de uitnodigingen van ontwikkelaars per e-mail binnen komen.
Van TestFlight naar Crashlytics
Wil je je apps niet toevertrouwen aan Microsoft, dan is er ook nog een ander alternatief: Crashlytics. Dit bedrijf heeft een alternatief testplatform ontwikkeld, maar is ook niet meer als zelfstandig bedrijf actief. Het werd overgenomen door Twitter. Bedrijven als Yammer, Yelp, Path, Expedia, Waze en Groupon maken er gebruik van.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties