TestFlight als ondergrondse App Store
TestFlight is een tool waarmee ontwikkelaars apps kunnen testen. Het idee is dat een kleine groep betatesters alvast toegang krijgt tot een bepaalde app, voordat deze officieel in de App Store beschikbaar komt. Gaandeweg is het aantal toegestane testers steeds groter geworden. Ontwikkelaars hoeven ook geen administratie bij te houden van betatesters die ze willen uitnodigen. In plaats daarvan kunnen ze een algemeen linkje rondsturen en iedereen die dat wil kan eraan meedoen. De nieuwe app Airport brengt al die lopende betatests bij elkaar in een overzicht.
Het klinkt als een ideaal alternatief voor de App Store – en sommige ontwikkelaars hebben die mogelijkheid dan ook ontdekt. Zo zal de eerder besproken app Airport alleen via TestFlight verkrijgbaar zijn, omdat het te riskant is om het als normale app uit te brengen. Daarnaast zijn er allerlei websites die TestFlight-beta’s in kaart brengen, zoals Departures.
Volgens de website Protocol gebruiken veel ontwikkelaars TestFlight voor het publiceren van apps, die ze binnen een kleine kring willen verspreiden. Het gaat bijvoorbeeld om kleine apps die zo weinig functionaliteit bevatten dat Apple ze nooit zou goedkeuren.
Ook gaat het om apps die met opzet beperkt beschikbaar komen, zodat er een buzz ontstaat. “Er is geen coolere manier om je status te laten zien, dan met een screenshot van je TestFlight, tjokvol met apps die nog niemand kent.” Dat geldt bijvoorbeeld voor Clubhouse, een sociale netwerk-app voor ontwikkelaars, die in Silicon Valley erg populair is.
TestFlight werd in 2014 overgenomen door Apple. De regels voor het publiceren van apps zijn wat soepeler: Apple kijkt alleen of de apps functioneren en geen kwaadaardige insteek hebben. Er geldt ook geen App Store-commissie van 30% omdat alle in-app aankopen gratis zijn. De grootste beperking is dat je maximaal 10.000 mensen kunt laten meedoen aan de test. Voor sommige apps is dat ruim voldoende, zeker als je een app alleen met je vrienden wilt delen.
Ook in het nieuws: TestFlight heeft een nieuw icoon.
Ontwikkelaars zeggen dat Apple na het goedkeuren van een app nauwelijks nog kijkt naar latere versies. Het is immers bedoeld voor een tijdelijke test, al gebruiken steeds meer ontwikkelaars het als een oplossing voor de langere termijn. Juist de creatievere ideeën die in de normale App Store geen kans hebben, kunnen in TestFlight tot bloei komen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Facebook Messenger werkt nu eindelijk met Siri en krijgt voicemailfunctie (21-11)
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Huidige eigenaar wil van Flitsmeister-app af (15-11)
- Google nu met Gemini-app voor iPhone: download hem hier (14-11)
- Final Cut Pro voor Mac krijgt reeks nieuwe AI-functies met nieuwste update (14-11)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 1 reacties