Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
Nanoleaf Permanent Outdoor Lights

Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen

De Thread Group heeft aangekondigd dat de Thread 1.4 specificatie klaar is. Dit gaat behoorlijk wat verbeteringen voor je smart home brengen. Zo wordt er naast Thread ook gebruik gemaakt van wifi en ethernet en kun je problemen eenvoudiger oplossen.

Er komen heel wat verbeteringen aan voor het Thread-protocol, waar je als smart home-bezitter profijt van zult hebben. Het certificeringsproces zal overigens wel wat tijd kosten en daarna moeten er nog firmware-updates voor de verschillende apparaten worden uitgebracht. We zullen het resultaat pas begin 2025 gaan zien, verwacht Sujata Neidig van het Nederlandse bedrijf NXP. Ze is niet alleen marketingdirecteur bij NXP, maar regelt ook de marketingactiviteiten voor Thread.

Met Thread kun je een mesh-netwerk creëren, waardoor smart home-apparaten altijd met elkaar in verbinding staan en signalen kunnen doorgeven. Het heeft enkele voordelen ten opzichte van een verbinding via wifi of Bluetooth. Apple biedt ondersteuning aan voor HomeKit-over-Thread en als alternatief zou je ook Matter-over-Thread kunnen gebruiken. Het Aqara U200 slimme deurslot, de Nanoleaf Essentials-producten en de Eve Energy Outlet maken bijvoorbeeld al gebruik van Matter-over-Thread. Als Thread Border Router kun je zoals gebruikelijk een HomePod (mini) gebruiken.

Bekijk ook

HomePod mini: alles over functies, specs en meer van de kleinere HomePod

De HomePod mini is de kleinere en goedkopere versie van de HomePod. Hij is er behalve in wit en zwart ook in de kleuren blauw, oranje en geel. Hoe ziet het design van de HomePod mini eruit, wat zijn de functies en waar vind je de beste prijzen? Je leest het hier!

Nieuw in Thread 1.4

In Thread 1.4 zijn de volgende verbeteringen doorgevoerd:

Eén mesh-netwerk: Voorheen maakte elke Thread Border Router een apart Thread-netwerk aan, waardoor de beloofde onderlinge communicatie niet zo soepel verliep. Bij Thread 1.4 is er slechts één groot netwerk om het overzichtelijk te houden.

Cloud connectiviteit. Border Routers met Thread 1.4 krijgen een voorgedefinieerd, standaardpad naar het internet. Dit geeft je als gebruiker meer controle, thuis en op afstand. Apparaten kunnen ook software-updates en diagnoserapporten ontvangen. Ook biedt het nieue mogelijkheden, zoals kantelramen die zichzelf kunnen openen en sluiten, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Betrouwbaarder, robuuster, meer bereik. Thread Border Routers kunnen voortaan ook wifi- en ethernet-verbindingen gebruiken om het Thread mesh-netwerk uit te breiden. Daardoor zijn apparaten die in een uithoek van het huis zijn geplaatst toch nog betrouwbaar te bedienen.

Eenvoudiger testen en problemen oplossen. Er komen standaardmethoden voor netwerkconfiguratie- en statusgegevens, zodat je gemakkelijker een probleem kunt oplossen zonder voor elk product in de handleiding te moeten duiken.

Veilige, draadloze installatie op moeilijk bereikbare plaatsen. Het installeren van accessoires op lastige locaties (zoals achter plafonds en muren), wordt eenvoudiger. Je hoeft niet meer een fysieke code te scannen, maar kunt gebruik maken van TLS (Transport Layer Security) met certificaten. Het enige wat je nodig hebt is een mobiel apparaat zoals een iPhone, die via Bluetooth LE contact maakt met het accessoire. Dit kan vooral handig zijn bij grote nieuwbouwprojecten, waar veel accessoires gekoppeld moeten worden.

Nog meer verbeteringen. Thread 1.4 bevat ook onderhoudsupdates, die ervoor zorgen dat je mesh-netwerk optimaal blijft functioneren.

Wie meer wil weten vindt hier de officiële aankondiging.

Bekijk ook

Thread voor je smart home: wat kun je ermee?

Thread is een relatief nieuwe, energiezuinige netwerktechnologie die je de HomePod en Apple TV 4K aantreft, en vanaf 2023 ook in de iPhone 15 Pro. Ook producten van Nanoleaf, Eve en andere fabrikanten zijn steeds vaker geschikt gemaakt voor Thread. Wat is het en wat kun je ermee? Dat lees je hier.

Informatie

Laatst bijgewerkt
9 september 2024 om 11:30
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.