Tim Cook bezoekt AssistiveWare in Amsterdam, maar wat doen zij eigenlijk?

Tim Cook was vandaag op bezoek bij AssistiveWare, een bedrijf dat ondersteunende apps maakt voor mensen met een beperking. Wat deed hij daar en wat doet AssistiveWare precies?
Eveline Meijer - · Laatst bijgewerkt:

Tim Cook is in Nederland voor Startup Fest Europe, dat 24 mei van start gaat. Vandaag arriveerde hij al in Amsterdam, om een bezoek te brengen aan het Nederlandse bedrijf AssistiveWare. Wat hij er precies kwam doen is niet bekend, maar het is zeker de moeite waard om dit bedrijf eens onder de loep te nemen. Want, zoals Cook het zelf verwoord: “Hun apps verbeteren levens door mensen een stem te geven.”


Tim Cook AssertiveWare

AssistiveWare helpt mensen een stem te geven

AssistiveWare is een Amsterdams bedrijf dat sinds de start in 2000 ondersteundende technologie maakt voor iOS en Mac OS X. Zij helpen mensen met een beperking om met technologie hun leven te verbeteren. Een voorbeeld is hun vlaggenschip-app Prologuo2Go, die kinderen een ‘stem’ geeft als ze moeite hebben met praten. Dit doen ze met knoppen op het scherm voor woorden en uitdrukkingen, die gebruikers aantikken om zinnen te vormen. De ouders kunnen de app aanpassen, zodat deze bij de leeftijd, mogelijkheden en interesses van het kind passen. De apps van AssistiveWare waren eerder al te zien in een serie reclamespotjes van Apple over Dillan, een jongen op het autistische spectrum (daarover later meer).

Bekijk ook
Nieuwe Apple-reclamespotjes over kinderen en autisme

Nieuwe Apple-reclamespotjes over kinderen en autisme

Dillan is een jongen met autisme, die dankzij goede begeleiding en een iPad toch zijn stem kan laten horen. Te zien in twee nieuwe reclamespotjes van Apple.

AssistiveWare: het begin

Giesbert Nijhuis, een vriend van de CEO van AssistiveWare, had in 1996 hulp nodig toen hij na een auto-ongeluk vanaf de nek naar beneden toe verlamd raakte. Hij wilde graag een toetsenbord op het scherm, zodat hij alsnog kon typen. David Niemeijer, CEO van AssistiveWare, nam de uitdaging aan en dat leidde tot de start van het bedrijf. Niemeijer ontwikkelde KeyStrokes, een virtueel toetsenbord op het scherm van Mac OS X. Nijhuis ontwierp het logo voor de software en deed dit later ook voor andere producten van het bedrijf.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Inmiddels zijn er diverse applicaties gemaakt die mensen met en zonder een beperking toch gebruik laten maken van de hedendaagse technologie. Denk aan virtuele toetsenborden speciaal voor mensen die leren typen, een nieuws-app voor beginnende lezers en studenten met een beperking of een pratende interface waarmee blinde mensen een computer kunnen gebruiken. Zoals David Niemeijer het zelf zegt: “Ons doel is om producten te maken die echt een verschil maken in het leven van mensen.”

Technologie blijkt een goed hulpmiddel te zijn volgens Niemeijer, zeker voor kinderen.

Vooral kinderen met autisme voelen direct de aantrekkingskracht van de iPad. Ze hebben geen problemen met hand-/oogcoördinatie, zoals ze dat wel met een muis hebben. De iPad is het allemaal direct: je beweegt je vinger op het scherm en het ding daar op schuift met je mee. Het is een interface die veel vloeiender voor hen is.

AssistiveWare maakt al haar producten in samenwerking met de uiteindelijke gebruikers en diverse professionals, zodat ze de beste producten en services kunnen bieden aan mensen met fysieke, communicatie- en lees-problemen. Zo willen ze mensen een stem bieden, zelfs als ze er zelf geen hebben.

Tim Cook en AssistiveWare

Hoewel het niet bekend is wat Tim Cook vandaag bij AssistiveWare deed, is de kans groot dat het iets te maken heeft met zijn openlijke strijd voor gelijkheid. De CEO van Apple gaf in 2015 bijvoorbeeld al in een video steun aan de Cerebral Palsy Foundation, een stichting die zich inzet voor mensen met een hersenverlamming. De stichting begon in dat jaar de campagne “Just Say Hi“, waarmee ze iedereen aanmoedigen om met mensen met beperkingen op dezelfde manier te behandelen als dat ze met anderen zouden doen.

In de video gebruikt Cook Siri om te vragen hoe hij een gesprek start met iemand die een beperking heeft. Siri antwoordt: “Dat is makkelijk, just say hi.”

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Bovendien legt Apple steeds meer de focus op gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan de Healthkit die het bedrijf op de markt bracht, en het grote aantal gezondheidsspecialisten dat Apple in dienst heeft genomen. Een ander voorbeeld is de ResearchKit, die Apple in 2015 aankondigde. Met deze kit kunnen artsen en wetenschappers via de iPhone medische onderzoeken doen.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

In april dit jaar bracht Apple twee nieuwe reclamespotjes uit, in het kader van de Autism Acceptance Month. In deze wordt geprobeerd om wat meer begrip te hebben voor mensen met deze aandoening. In de filmpjes zie je hoe Dillan, een jongen met autisme, steun heeft aan zijn familie en aan zijn iPad. Dillan gebruikt daarbij ook de apps van AssistiveWare.

https://youtu.be/UTx12y42Xv4

Dat Apple en Tim Cook aandacht hebben voor de gezondheidszorg en mensen met beperkingen is dus wel duidelijk. Maar of het bezoek aan AssistiveWare tot nieuwe samenwerkingen, ideeën en producten gaat leiden, blijft afwachten. Postief is Cook in ieder geval wel.

“Een inspirerend bezoek met AssistiveWare in Amsterdam. Hun apps verbeteren levens door mensen een stem te geven”.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.