Dat blijkt uit een informatie van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Topmensen in het Amerikaanse bedrijfsleven moeten rapporteren als ze grote aandelentransacties doen, maar ze hoeven niet te zeggen om wie de ontvanger is. Het Apple-aandeel sloot dinsdag op $215,04, dus het gaat om een behoorlijk bedrag: 4.992.154 dollar. Cook heeft eerder soortgelijke donaties gedaan. Zo schonk hij in 2015 maar liefst 50.000 aandelen aan een eveneens onbekende organisatie. De aandelenkoers van Apple stond toen wel een stuk lager. In totaal ging het toen om een waarde van 6,5 miljoen dollar.
Update 18:00 uur: opeens lijkt Tim Cook’s donatie niet zo indrukwekkend meer. Hij staat namelijk op het punt om vrijdag 24 augustus maar liefst 280.000 aandelen Apple ter waarde van 120 miljoen dollar te krijgen. Ka-ching!
Tim Cook: 5 miljoen voor goede doel
Tim Cook is eigenaar van 878.425 aandelen Apple en met de al genoemde koers van ruim boven de 200 dollar kun je dus uitrekenen hoeveel Cook’s aandelenportefeuille waard is (zo’n 188 miljoen). De kans is groot dat Cook’s donatie naar goededoelenorganisaties op het gebied van mensenrechten is gegaan. Van een donatie uit 2014 weten we namelijk wél wie de ontvanger is, namelijk Human Rights Campaign’s Project One America. Deze organisatie spant zich in voor LGBT-rechten in het zuiden van de VS. Ook heeft Cook regelmatig geld ingezameld voor het Robert F. Kennedy Center for Justice & Human Rights door mee te doen aan veilingen. De hoogste bieder kon daarbij een lunch met Tim Cook winnen.
Ook heeft Cook ooit bijna $300.000 aan een schooldistrict in Pennsylvania gedoneerd, waarmee ze iPads voor scholieren en docenten hebben gekocht. Ondanks het feit dat Apple het waardevolste bedrijf ter wereld is, is Tim Cook niet zo rijk als veel andere tech-CEO’s. Met een geschat vermogen van $600 miljoen is Cook minder vermogend dat de CEO’s van toeleveranciers zoals Terry Gou van Foxconn (ruim $6 miljard) en Barry Lam van Quanta (ruim $4 miljard). Ter vergelijking: Jeff Bezos van Amazon is $151 miljard waard en Mark Zuckerberg mag met $70 miljard ook niet klagen.
Cook heeft nog wel iets om naar uit te kijken: in 2011 schreven we dat hij 383 miljoen dollar op zijn bankrekening kan bijschrijven als hij blijft zitten tot 2021. Dat moet gaan lukken.
Cook leidt een relatief bescheiden leven. Je ziet nooit foto’s van Apple’s CEO in privéjachten en luxe villa’s. Apple dwong hem in 2017 uit veiligheidsoverwegingen om voortaan gebruik te maken van privévluchten. In 2015 gaf Cook aan dat hij het merendeel van zijn geld wil weggeven. Hij heeft – voorzover bekend – geen gezin en kinderen.
- 2018 - 22 augustus: Nieuwe aandelen voor Tim Cook toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Gesloten Apple Store Amsterdam blijkt toch open: bewaker vergeet deur op slot te doen (22-04)
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
Man naar mijn hart
Hij heeft geen kinderen, omdat hij homoseksueel is dacht ik.
Wel respect dat hij de goede doelen helpt.
Een mens van het goede soort
Het is duidelijk waarom Steve hem uitgekozen heeft als zijn opvolger, hij runt het bedrijf vanuit zijn hart
Verschil met de andere genoemde personen is natuurlijk ook dat hij naast z’n CEO rol niet de oprichter / groot aandeelhouder is, maar gewoon een “loonslaaf” 😉
Kan je nagaan wat een visionair Steve Jobs was, die man was zakelijk gezien geniaal!
Hoe kan je nu een oprichters als Gates, Gou, Bezos en Zuckerberg vergelijken met een ‘simpele’ manager als Cook. Met alles respect, Cook is een fantastisch COO. Heel kundig in het dagelijks aansturen van mensen en processen. Maar een visionair is het zeker niet. Cook drijft op de successen uit het verleden en weet als geen ander de winst te maximaliseren. Ik betwijfel of Apple onder Jobs dit succes had kunnen blijven uitbouwen. Ondanks dat Jobs geniaal was en wél direct rook of een idee baanbrekend was, was hij veel te wispelturig en emotioneel. Daarmee een risico voor een bedrijf als Apple. Het was Apple zeker voor de wind blijven gaan maar of Apple het meest winstgevende bedrijf met de hoogste beurswaarde was geweest durf ik te betwijfelen. Wel een stuk minder saai in ieder geval.