In een interne e-mail aan medewerkers legt CEO Tim Cook uit waarom Apple weigert om mee te werken met het kraken van de iPhone 5C van een terrorist. Cook bedankt in de e-mail alle Apple-medewerkers voor hun geduld en geeft meer uitleg over de FBI-zaak. Ook heeft Apple een vrij toegankelijke FAQ online gezet, waarin ze veelgestelde vragen over de zaak beantwoorden.
In het mailtje, dat Techcrunch in handen kreeg, benadrukt Tim Cook dat het hier gaat om veel meer dan slechts één iPhone. “Toen we het verzoek van de overheid ontvingen wisten we dat we openlijk moesten reageren. De gegevens van honderden miljoen mensen die de wet wel gehoorzamen staat hierbij op het spel”, aldus Cook. Hierbij herhaalt hij dat er een gevaarlijke situatie zou ontstaan als Apple toe zou geven aan de FBI.
In de e-mail bedankt Cook ook de duizenden mensen die vanuit heel Amerika hun steun betuigen aan Apple. “Een mailtje was van een dertienjarige app-ontwikkelaar die ons bedankt voor het verdedigen van toekomstige generaties.”
Cook: ‘Vorm een nieuwe commissie’
Cook heeft het in de e-mail ook voor het eerst over een mogelijke oplossing voor dit soort problemen in de toekomst. “De overheid moet het verzoek om de iPhone te kraken intrekken. Amerika is altijd het sterkst geweest als we samenwerken, daarom vinden wij het een goed idee om een speciale commissie te vormen”, aldus Cook.
Deze commissie moet bestaan uit experts op het gebied van technologie, veiligheid en vrijheid. Zij kunnen de afweging tussen privacy en nationale veiligheid maken. “Apple zou graag meewerken aan deze onderneming”, zo schrijft Cook.
Cook sluit de brief af met een bedankje aan de Apple-medewerkers die aan de beveiliging van gebruikersgegevens werken.
FAQ over de FBI-zaak
Naast de interne e-mail doet Apple er alles aan om ook het externe publiek goed te informeren. Ze hebben behalve de eerder gepubliceerde open brief ook een FAQ gemaakt, waarin je antwoorden op veelgestelde vragen nog eens kunt nalezen.
In deze FAQ benadrukt Apple dat ze nog nooit eerder een iPhone gekraakt hebben voor de overheid, en dat ze het te gevaarlijk vinden om een manier te ontwikkelen waardoor dit wel mogelijk wordt.
De enige manier om te voorkomen dat dit soort krachtige hulpmiddelen niet in de verkeerde handen vallen, is om ze simpelweg niet te maken.
Op de pagina zegt Apple dat ze alles gedaan hebben wat binnen de wet en Apple’s mogelijkheden ligt om de overheid te helpen in deze zaak. Alle informatie over de iPhone die Apple had is doorgegeven, inclusief een backup van de iPhone. “Alles wat ze nu van ons vragen gaat over informatie die we simpelweg niet bezitten.”
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple koopt fotobewerking-app Pixelmator (01-11)
- Hier zijn 7 hoogtepunten uit de kwartaalcijfers FQ4 2024 (01-11)
- Apple's kwartaalcijfers FQ4 2024: recordomzet uit iPhones, maar ook meer iPads verkocht (31-10)
- Apple Intelligence vanaf april 2025 ook in de EU op iPhone en iPad (28-10)
- Apple test een bloedsuiker-app om diabetes te voorkomen (26-10)
Reacties: 3 reacties