Met 1 miljard dollar op zijn bankrekening is Tim Cook nu even rijk als de 22-jarige Kardashian-telg Kylie Jenner. Zij verdiende haar vermogen met de verkoop van makeup. Evan Spiegel, oprichter van Snapchat is met zijn 29-jaar ook miljardair met een geschat vermogen van $1,9 miljard. Kijken we naar meer bekende namen uit de techwereld, dan ligt Tim Cook nog ver af van Elon Musk (Tesla, $68,7 miljard), Mark Zuckerberg (Facebook, $102 miljard), Bill Gates (Microsoft, $121 miljard) en Jeff Bezos (Amazon, $187 miljard).
Cook is eigenlijk een uitzondering op de lijst, omdat hij geen oprichter is. In de meeste gevallen zijn de superrijke techbazen niet alleen CEO, maar ook de oorspronkelijke oprichter. Cook werkte eerder bij computerbouwer Compaq en stapte toen over naar Apple om COO te worden. Sinds zijn aantreden als CEO in 2011, heeft Cook een voorzichtige aanpak gevolgd. Dat bleek een succesformule: Apple’s omzet en winst zijn meer dan verdubbeld sinds hij CEO werd.
Apple is veranderd door Cook
Een recent profiel van Tim Cook door The Wall Street Journal legt nog eens uit wat er in negen jaar tijd is veranderd. Cook’s leiderschapsstijl heeft invloed gehad op hoe Apple denkt en werkt. Het is allemaal voorzichtiger en tactischer geworden en er wordt meer samengewerkt. Apple heeft het karakter van Tim Cook overgenomen. Er is meer aandacht voor financiën en goede doelen. Ook is Apple een prettiger plek om te werken geworden, al is Cook net zo goed veeleisend als het op details aankomt.
Tijdens vergaderingen zou Cook snel zijn geduld kwijtraken en “Next” zeggen, als hij door wil naar het volgende agendapunt. Nieuwkomers krijgen het advies om hun mond te houden, om Cooks tijd niet te verspillen. Soms zouden mensen huilend de vergadering hebben verlaten.
Oog voor detail, maar niet voor design
Cook bemoeit zich niet met design en komt dan ook maar zelden in de designstudio van Apple, waar Jobs kind aan huis was. En terwijl Jobs liever geld in R&D stak, geeft Cook het liever terug aan investeerders. Op feestjes zul je Cook niet snel aantreffen; hij is een workaholic die zijn tijd het liefst aan Apple besteedt.
WSJ constateert ook een interessante verschuiving in producten. Terwijl Jobs bekend werd door revolutionaire producten, heeft Cook vooral accessoires rondom de iPhone laten maken, zoals de Apple Watch, AirPods en diensten zoals Apple Music. Maar ook die werden populair in hun respectievelijke marktsegment. Meer over Tim Cook lees je in ons achtergrondartikel.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- Gerucht: 'Apple Intelligence-versie van Siri komt nog dit najaar' (14-04)
Je las eerder vaak dat Jobs zich in z’n graf om zou draaien e.d. als Apple “weer eens” niks revolutionairs uitbracht. Sinds Tim heeft de tijd bij Apple stilgestaan.
Daar ben ik het totaal niet mee eens, ik denk dat Tim een hele moeilijke taak heeft gehad. Terwijl er steeds minder te verbeteren was aan een smartphone, heeft hij gekeken waar nog wel gaten in de markt zitten. De iPhone is elk jaar beter en blijft een van de beste op de markt, maar maakt geen hele grote stappen meer. Al zijn zaken als Face ID in mijn ogen wel grote innovaties, maar ik snap dat niet iedereen de tech ziet die er achter zit. Verder zijn de Watch en AirPods echt twee hele welkome toevoegingen in mijn leven. Misschien hecht ik daar nog wel meer waarde aan, dan aan mijn iPhone, iPad of MacBook. De Watch draag ik hele dagen en sinds het thuiswerken de AirPods ook. Het zijn een paar mooie stukken tech en ik hoop dat er de komende jaren nog meer van dit soort verassende producten op de markt komen.
Een nieuw spectaculair product introduceren zoals Steve Jobs heeft gedaan met de iPhone is één ding. Er een leefwereld omheen bouwen met andere producten die aanvullen, diensten die een gebruiker meer binden aan Apple, dat is naar mijn mening een verdienste van Tim Cook.
Oog voor financiën is minstens zo belangrijk als een nieuw design. Maar vernieuwend zijn lukt ze nog steeds. Ik denk dat veel stappen bewust langzamer worden gezet dan technisch mogelijk. Dat houdt continuïteit vast en gegarandeerd een jaarlijkse update. Concurrentie zal niet harder lopen dan noodzakelijk. Heeft geen zin want een paar maanden later zijn ze de voorsprong weer kwijt aan een ander.
@Ro:
Had het eigenlijk zelf niet beter kunnen verwoorden.
En die discussie over het ontwerp van de iPhone… je kan er niet veel mee. Het is geen auto.
Alsof TV’s of magnetrons elk jaar van design veranderen
Fijn voor hem! Geweldig. Nu nog wat minder schadeclaims uitdelen en wat meer echt vernieuwende producten op de markt brengen. Het blijft alleen maar bij iPhone,iPad, watch, tv
Hmmm…. “Terwijl Jobs bekend werd door revolutionaire producten, heeft Cook vooral accessoires laten maken”.
Ik zie dat anders.
Een paar geleden wilde eigenlijk niemand meer een horloge dragen, nu domineert de Apple Watch de markt.
Een paar geleden zag je heeeuuul soms iemand met een Bluetooth headsetje, nu draagt bijna iedereen AirPods.
Jaren terug had bijna niemand een smartphone, behalve enkelen zo’n onhandig ding met toetsenbord (ik had een Treo). Nu domineert (of in ieder geval: leid) de iPhone de markt.
Daarvoor had bijna niemand een draagbare muziekspeler. Een paar jaar later wilde iedereen een iPod.
Qua innovatie weinig verschil, Apple was en is goed in opkomende technologieën te combineren tot geweldige producten.
Hét verschil is dat Steve ook geweldig goed was ik het verkópen van producten als revolutionair.
“Daarvoor had bijna niemand een draagbare muziekspeler. Een paar jaar later wilde iedereen een iPod.”
Hahahaha nu heeft Apple ook de muziek player uitgevonden!?
Dat was toch echt Sony! Met de Walkman/ Minidisc /discman! Zijn er miljarden van verkocht.