Tim Cook ziet samenvoegen van Mac en iPad niet zitten
Er wordt al jarenlang gesuggereerd dat Apple iOS en macOS het beste zou kunnen samenvoegen. Maar vanuit het Apple-hoofdkwartier klinken steeds geluiden dat we daar niet te veel op hoeven te rekenen. “We geloven niet in het aanlengen van de een voor de ander”, aldus Cook in een interview. “Een van de redenen waarom ze allebei geweldig zijn is omdat we tot het uiterste zijn gegaan met wat ze goed doen. En als je ze samenvoegt… krijg je compromissen.” Cook geeft wel toe dat Apple misschien wat efficiënter zou kunnen werken, maar vindt dat het daar niet om gaat. “Het gaat erom dat we mensen dingen geven die ze kunnen gebruiken en ze helpen om de wereld te veranderen, of hun passie of creativiteit uit te drukken. Dus die fusie waar sommige mensen zo gefixeerd op zijn, ik denk niet dat gebruiker het willen.”
Cook gebruikt zelf op het werk een Mac, terwijl hij thuis en op reis graag een iPad ter hand neemt. Hij zegt erover: “Ik gebruik alles en ik ben overal gek op.” In 2015 benadrukte Cook ook al in een interview dat Apple beide besturingssystemen niet wil samenvoegen. “Waar we bang voor zijn is dat de ervaring niet zo goed is als wat de klant wil. We willen de beste tablet ter wereld maken en de beste Mac ter wereld. Die twee samenvoegen, daarmee bereik je niets. Je krijgt op verschillende manieren compromissen.”
Toch gaat er later dit jaar iets gebeuren: Apple gaat het makkelijker maken om apps voor beide platformen maken. Maar van een echte samenvoeging is geen sprake. De Mac en iPad blijven twee gescheiden producten, maar ze groeien wel dichter naar elkaar toe. Met functies als Continuiteit, Handoff en Universeel Klembord heeft Apple er al voor gezorgd dat beide platformen nauwer samenwerken.
Voor de die-hard Apple-fans biedt het interview ook nog wat nieuwe informatie. Tim Cook’s eerste computer was een Apple IIc uit 1984. “Ik gebruikte die voor het eerst voor een project als ouderejaars student op een technische school, waar ik een systeem maakte om voorraden te beheren voor een nabijgelegen verhuurbedrijf”, zegt Cook. Uiteindelijk studeerde hij af in Industrial Engineering (een soort Technische Bedrijfskunde) aan Auburn University.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple brengt iOS 18.4.1 en meer uit: meerdere problemen opgelost (waaronder een CarPlay-bug) (16-04)
- Apple brengt tweede beta van iOS 18.5 en iPadOS 18.5 voor ontwikkelaars uit (en eerste voor publieke testers) (14-04)
- Gerucht: 'iPadOS 19 wordt meer als macOS dankzij deze drie verbeteringen' (14-04)
- De belangrijkste iOS 19-geruchten: dit is er al gezegd over Apple’s volgende grote iPhone-update (09-04)
- 'Nieuwe gelekte beelden van iOS 19 geven een indruk van het nieuwe uiterlijk' (08-04)
iOS
iOS is het besturingssysteem van de iPhone. iOS regelt alles wat er op je iPhone gebeurt: van de apps tot aan de functies van je iPhone en de verbindingen met Bluetooth, wifi en mobiele netwerken. Voor iOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. Lees hier meer over de huidige iOS-versie. Voor de iPad heeft Apple het besturingssysteem iPadOS, met grotendeels dezelfde functies.

Gelukkig! Ben er zelf ook helemaal op tegen!
Ik ben ook tegen, wat ik wel graag zou zien is dat notificatie eigenlijk overal binnen komen. Dus iPhone notificatie op een mac en andersom. Scheelt heel veel je telefoon erbij pakken.
Dat wisten we al in 2016 toen de touch bar werd gepresenteerd
Totaal niet met Cook eens. Ik verdenkt Timmy ervan dat er veel meer bedrijfseconomische redeneringen schuil gaan achter deze beslissing.
Ik gebruik mijn iPad met pencil binnen een cliënt die niet eens gebouwd is voor touch. En toch werkt het als een tiet.
Het angstvallig uiteen houden van deze werelden zal Apple duur komen te staan. Ik hoop dat touch in de Windows omgeving zulke grote vormen aanneemt. Dat Apple wel moet. Het is gewoon belachelijk dat de Mac nog steeds geen touch functionaliteit heeft.
Uiteindelijk zal de markt Apple wel dwingen zodra de verkopen bij Apple serieus zullen afnemen.
Helemaal eens. U vraagt, wij draaien. De Apple Pencil is hier een goed voorbeeld van. Steve Jobs zou zich omdraaien in zijn graf…
Het is een kwestie van tijd. Daarnaast ligt de innovatie niet bij Apple maar bij de concurrent. Zodra het bij partij X succesvol is, maakt Apple het vele malen beter. Dat is hun bedrijfsfilosofie… ‘Just Make it better’ en dat doet Apple goed!
@Jose: Een Mac heeft weldegelijk touch: de touchpad onder het keyboard. Dat werkt m.i. erg goed.
Goed zo Cook! 👍
Een iPad binnen een client?
@Jose: Waar worden touchscreens op laptops nou daadwerkelijk voor gebruikt? Ik ken veel mensen die een touchscreen laptop hebben, maar niemand gebruikt het.
Windows op mobiele apparaten zal nooit meer succesvol worden. Kijk maar naar zoals het nu gaat met Windows. Dit moest toch hèt systeem der systemen worden? We weten allemaal hoe het gelopen is.
Ik begrijp dat vele het eens zijn met de woorden van Timmy. En door te zeggen dat ik het totaal niet eens met hem ben, scheld ik voor vele van jullie binnen de Apple kerk.
Vergeet niet dat ik zelf ook op deze app zit. En hoogstwaarschijnlijk dus ook een echte Apple liefhebber ben. Misschien juist daarom mij kritiek op Timmy zijn idee om IOS en MAC OS niet samen te voegen. En bijv MAC OS niet compatibel te maken met touchscreens.
Ik zie dan veel commentaar over de touchscreens van Windows die niet gebruik worden. Wat ik daarbij wilt opmerken is dat deze opmerkingen vooral gaan op het niveau van het besturingssysteem. Terwijl ik van mening ben dat je een niveau hoger moet denken. Vooral apps en applicaties kunnen hier voordeel bij hebben.
Laat ik een voorbeeld hiervan geven. Zowel in mijn muziek studio’s als op het podium gebruiken wijn veel Apple. Tegenwoordig is de digitale mengtafel in ons vakgebied erg in opmars. Bij veel van deze mengtafel zijn de fysieke faders vervangen. En worden deze weergegeven op de gebruikte display.
Het doet me dan ook erg veel pijn om zo een mengpaneel te moeten gebruiken met een Google of een Windows laptop. Om zo de faders en andere instellingen van het digitale mengpaneel te manipuleren. Deze programma’s zijn helemaal al ontworpen voor touchscreens en het werk gewoon niet snel genoeg om hier bijv een touchpad voor te gebruiken. Immers is de touchpad de vervanger voor de muis. Deze problematiek zie ik ook bij een applicatie als Logic. Deze applicatie leent zich uitstekend voor touch.
Sterker nog… Het is Apple zelf die bewijs dat touchscreen wel degelijk meerwaarde heeft. Want waarom breng het een Logic remote app uit om Logic te besturen met de iPad (economische redenen).
Daarbij is mijn mening dat de touch-bar eigenlijk het bewijs is dat het puur economische redenen zijn om MAC OS niet te laten versmelten met IOS. Apple is gewoon bang om zowel op Desktop en iPad gebied marktaandeel te verliezen.
Ik zeg niet nu, maar binnen 5 a 10 jaar. Wanneer de markt een geheel andere dimensie heeft. Zal elk device touch en spraak besturing hebben.
@Jose: Het zou voor je argument al helpen als je niet steeds ‘Timmy’ gebruikt. Dat haalt de serieusheid van je reactie nogal naar beneden imho.
Volgens mij is zo’n touchscreen-Mac/Powerbook ook niet echt goed voor je qua ergonomie/RSI.
Het huidige touchpad is echt prima om je ‘pijltje’ over het scherm te laten bewegen en klikken. 😉