Bemoeizucht of betrokkenheid?
Apple is zich sinds het overlijden van Steve Jobs nogal gaan bemoeien met sociale kwesties. Van genderneutrale toiletten en immigratie tot privacy en politiek lobbyen: Tim Cook spreekt graag een woordje mee. Soms gaat het daarbij om zaken waarmee het bedrijfsleven zich misschien maar beter niet kan bemoeien. Fortune-redacteur Adam Lashinsky vroeg Cook waarom hij zo betrokken is bij sociale ontwikkelingen. Cook’s antwoord was er een uit het boekje: Apple is, net als elk ander bedrijf, een verzameling mensen en net zoals mensen bepaalde waarden hebben, zou een bedrijf dat ook moeten hebben.
Cook voegde eraan toe dat Apple altijd voorstander is geweest van verandering en volgens hem lukt dat alleen door er open over te praten. Wel vindt Cook dat hij zijn commentaar beperkt houdt tot gebieden waar Apple iets teweeg kan brengen. “We moeten alleen praten als we bepaalde kennis hebben over het onderwerp”, aldus Apple’s CEO. “Ik vraag mij altijd af: hebben we het recht om over deze zaak te praten?”
Cook denkt dat die expertise van Apple op vijf gebieden ligt: onderwijs, privacy, mensenrechten, immigratie en het milieu. Drie daarvan zijn duidelijk, maar op het gebied van mensenrechten en immigratie heeft Cook toch nog wel iets uit te leggen. Wat immigratie betreft: er blijken bij Apple meer dan 300 medewerkers te werken die met DACA te maken hebben (DACA staat voor Deferred Action for Childhood Arrivals) en nog eens duizenden met een H1B-visa. Apple heeft er belang bij dat die mensen voorlopig in de VS kunnen blijven om te werken. Tegelijk geeft Cook toe dat een bedrijf nooit volledige diversiteit kan bereiken. Maar:
We hebben een hoop verschillende mensen van verschillende plekken, en we accepteren mensen ongeacht waar ze vandaan komen. Dus ik denk dat we iets te vertellen hebben op dat gebied.
Geen politiek, maar beleid veranderen
Wat mensenrechten betreft gaat het Cook vooral om waardigheid en respect. Hij benadrukte daarbij dat Apple zich niet bemoeit met politiek of sociale kwesties, maar probeert om het beleid te veranderen. Dat gaat trouwens niet alleen over immigratie, maar ook over belastingzaken. Meest recent noemde Cook de beslissing om gezinnen bij de Amerikaanse grens te splitsen nog “onmenselijk”. Cook is het er dan ook niet mee eens dat een CEO zich alleen met geld verdienen en zakelijke dingen zou moeten bezighouden.
Ik denk niet dat de meerderheid van de mensen dat wil. En eerlijk gezegd, als CEO van Apple, of ik het nu ben of iemand anders, het lukt je nooit om je missie om de hedendaagse wereld te veranderen door niets te doen. Je kunt niet het maximale doen als je stil blijft.
Cook ging in het interview ook nog even in op privacy en smartphoneverslaving, twee onderwerpen waar het bedrijf eveneens druk mee is. Hij vindt dat hij als CEO op de lange termijn moet kijken en zich moet richten op doelen die 7 tot 10 jaar vooruit liggen, niet op de aandelenkoersen van vandaag. Hoe lang Cook nog CEO blijft? “Het is een voorrecht om bij Apple te zijn en het bedrijf te leiden”, klonk het antwoord. “Hopelijk kan ik nog flink wat tijd volmaken.”
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Overzicht: deze nieuwe Apple-producten verwachten we in 2025 (31-12)
- Het grote Apple-jaaroverzicht 2024: deze gebeurtenissen domineerden het Apple-nieuws (24-12)
- EU wil dat de iPhone beter samenwerkt met smartwatches en hoofdtelefoons (19-12)
- iCulture peilt: wat is jouw favoriete nieuwe Apple-product van 2024? (17-12)
- Terugkijken: dit zijn alle Apple-events (en aankondigingsvideo's) van 2024 (10-12)
Reacties: 6 reacties