Tim Cook geeft sociale netwerken de schuld van smartphoneverslaving
Apple CEO Tim Cook heeft gereageerd op kritiek dat de iPhone te verslavend is, waardoor kinderen niet meer aan hun huiswerk toekomen. Volgens Cook gelooft hij niet in een overdaad aan technologie en zijn het niet de smartphones die de schuld moeten krijgen. Het zouden juist de sociale media zijn, die verantwoordelijk zijn voor smartphoneverslaving. Cook zou zijn neefje dan ook niet toestaan om sociale media te gebruiken.
Tim Cook: smartphoneverslaving komt door sociale media
Tim Cook is momenteel op toernee door Europa, om het initiatief ‘Iedereen kan programmeren’ te promoten. Daaraan doen nu 70 onderwijsinstituten mee. Cook ging langs bij het Harlow College in Essex, vlakbij Londen. Het is een van de scholen die met de Swift-programmeerlessen van Apple bezig gaan. Daarna sprak Cook met de krant The Guardian, die uiteraard ook het onderwerp smartphoneverslaving en gebruik van technologie onder kinderen aanstipte.
Niet altijd technologie nodig
Cook is van mening dat er schoolvakken zijn die je ook zonder technologie kunt geven. “Er zijn concepten waarover je wilt praten om ze te begrijpen. Heb je in een cursus over literatuur veel technologie nodig? Ik denk het niet”, aldus Cook. In dergelijke gevallen zou technologie niet dominant moeten zijn. Hij voegde eraan toe: “Ik geloof niet in overmatig gebruik. Ik ben niet iemand die vindt dat je alleen succes kunt hebben als je het de hele tijd gebruikt”.
“Mijn neefje mag niet op sociale netwerken”
Cook heeft zelf geen kinderen, maar zegt dat hij wel grenzen stelt als het om zijn eigen neefje gaat. “Er zijn een paar dingen die ik niet toesta. Ik wil niet dat hij op een sociaal netwerk zit”, meende Cook. Hij is niet de eerste die waarschuwt voor de risico’s van sociale media. Eerder waarschuwde Sean Parker, Facebook’s eerste president, dat hij heeft meegeholpen om “een monster” te bouwen. Parker vroeg zich vertwijfeld af: “Alleen God weet wat het doet met de hersenen van onze kinderen”.
Apple kreeg begin januari kritiek dat het bedrijf te weinig doet om smartphoneverslaving onder kinderen aan te pakken. Twee investeerders drongen erop aan dat Apple meer moet doen om dit te voorkomen. Apple reageerde daarop en beloofde om meer functies voor ouderlijk toezicht in iOS in te bouwen.
Programmeren belangrijker dan vreemde taal leren
Cook vertelde tijdens zijn bezoek aan Harlow College nogmaals hoe belangrijk hij het vindt dat kinderen leren programmeren.
Ik denk dat als je een keuze moet maken, dat het belangrijker is om te leren programmeren dan om een vreemde taal te leren. Ik weet dat er mensen zijn die het daar niet mee eens zijn. Maar programmeren is een wereldwijde taal; het is de manier waarop je met 7 miljard mensen communiceert.
Heb je kinderen die ook willen leren programmeren, dan hoef je niet te wachten tot de school Apple’s Swift-programmeercursus aanbiedt (momenteel zijn dat nog maar twee scholen in Nederland). Er zijn genoeg programmeerapps voor kinderen, waarmee ze meteen aan de slag kunnen, waaronder Apple’s eigen Swift Playgrounds.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
De iPhone en iPad voor kinderen
De iPad en iPhone zijn ook leuk voor kinderen. Met deze artikelen zorg je dat kinderen ze veilig kunnen gebruiken, met onder andere informatie over delen met gezin, ouderlijk toezicht, tijdslot instellen en leuke apps vinden. En met Schermtijd beperk je de tijd die kinderen (of jijzelf) kunnen doorbrengen op de iPhone en iPad. Ook lees je hoe je een Apple ID voor kinderen kunt aanmaken.

- Ouderlijk toezicht gebruiken
- Schermtijd op iPhone en iPad
- Applimieten instellen in Schermtijd
- Begeleide toegang gebruiken
- iPad-gebruik van kinderen beperken
- Geschikte apps voor oudere iPad zoeken
- Leerzame programmeerapps voor kinderen
- Tijdslot voor kinderen instellen op iPhone en iPad
- Thuisknop blokkeren op de iPad
- iPad-apps filteren op leeftijd
- iPad kindveilig maken met beschermhoezen
- Apps voor kinderen tijdens lange autoritten
- Meldingen uitschakelen op een gezamenlijke iPad
- In-app aankopen uitschakelen
- Alles over Delen met gezin
- Apple ID voor kinderen
Dit is èèn van de eerste keren dat ik het met hem eens ben.
Volledig mee eens! Ik heb vorig jaar zelf alle sociale media verwijderd, ook WhatsApp. Nou, dan zit je vrijwel nóóit meer achter je telefoon.
Apple, of welk merk of wat dan ook, kan nooit schuldig zijn aan de verslaving.
Beetje de pot verwijt de ketel verhaal dit.. wat moet je met een smartphone zonder social media dan? Dan kan je net zo goed weer een Nokia 3210 nemen!
Foto’s nemen, ja oké.. maar ook die wil je graag delen neem ik aan!?
@Thijs: Dus voor wat gebruik je dan nog zo’n dure smartphone dan nog?
Dat denk ik dus ook!
Het is niet de iPhone… maar social media die je verslaafd maakt aan dat ‘rotding’.
@iChris74: Mogen mensen tegenwoordig niet meer zelf bepalen waaraan zij hún geld uitgeven?
Mee eens!
Mensen die NIETS met social media doen, zijn beter af met een Nokia 3310, die gaat tenminste ook nog een week mee met z’n batterij.
De gehele essentie van een smartphone vervalt als je social media en dergelijke de deur wijst…
Ach, ook zonder sociale media is een smartphone nuttig: bankzaken, nieuwsberichten, openbaar vervoer, je verwarming regelen, je alarm. Nuttig zat zonder Facebook e.d.
@iChris74: @Prodigy: Snap langs geen kanten jullie redenering. Ik zit ook niet op sociale media maar zou mijn iPhone niet meer kunnen missen gezien ik er vrij intens mee werk: buiten telefoneren vooral agenda, Numbers en AppleKaarten. Uiteraard ook om te surfen en dat doe je niet met een Nokia3310.
Ik heb niks met social media. Maar gebruik me telefoon voor andere apps en gewoon safari, niet vergeten e-mail voor werk. Podcasts spotify en Flitsmeister voor onderweg in de auto. Kan je dat met een 3210 denk het niet! Beetje verder kijken dan je eigen bubbel/zuil.
@iChris74: Nieuws lezen, bankzaken, lampen bedienen, bellen, e-mail lezen, muziek luisteren, internetten, CarPlay en gamen. Ik chat welzeker, maar dan via iMessage. Scheelt een hoop hoor!
@Prodigy: Dat is misschien voor jou als social media junk zo, maar zeker niet voor iedereen.
Het ligt aan de ouders. En tja ze doen het zelf (de kinderen) wat een raars verwijtingen
Geen smartphone ook geen social media.
Dus het mes snijd aan twee kanten.
Maar aan het eind van de rit is het de persoon nog zelf die het allemaal doet.
@Jan-Willem: ben ik niet met je eens denk maar MSN
“Mijn neefje mag niet op sociale netwerken”
Volgens mij heeft niet Tim Cook hier zeggenschap over, maar zijn ouders.
Voor de rest “Wij van WC Eend, adviseren, WC Eend“.
Huh…bepaalt hij dat?
Man zeg. Een smartphone zonder sociale media maakt nog steeds foto’s (die je deelt via iCloud-geen sociale media trouwens), is nog steeds een gps en laat je nog steeds je bankzaken regelen. Je leest er het nieuws op, je kijkt naar Netflix, speelt een spelletje, of je FaceTimet met iemand. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Tim heeft 100% gelijk. De smartphone is niet de schuldige. Sociale media zijn verslavend.
Ik heb net het boek “appen is het nieuwe roken” gelezen. ( waarbij appen staat voor alle Apps en niet alleen Whatsapp.) Geeft wel een beeld dat goed aansluit bij dit artikel.
Heb sinds het lezen van dat boek al verschillende apps verwijderd. Alleen whatsapp is nog over.
beetje raar van cook : Ik zou bij de volgende update om foto’s en andere dingen te delen verwijderen want zo werkt apple er ook aan mee.Ik ben er mee eens hoor maar je kan aan alles verslaafd raken : neem nou iMessage, er komen steeds nieuwe functies bij. ze kunnen dan beter geen iPhones meer maken maar old retro gsm’s. maar ja : dat wil apple niet. wij doen er ook aan mee : je word overgehaald door de media of familie, vrienden en collega’s : neem dit of ga op fb of insta want anders hoor je er niet meer bij.
Sociale media gebruikers zijn zoals de ratjes in een experiment. Ze steken je in een proefopstelling, laten allerlei prikkels op je los en kijken vervolgens waar op geklikt wordt. Als we dit doen, reageren de meeste gebruikers zo.
Dus terwijl jij ondertussen foto’s van je avondeten loopt te delen, wordt je hele gedrag geanalyseerd (wanneer nam hij die foto, welke app opende je daarna en waar was je op dat moment), in databanken gezet en verkocht aan de hoogste bieder, met alle gevolgen van dien.
Hoe langer en hoe meer je ermee bezig bent, hoe meer data. Sociale media moeten per definitie verslavend zijn, want dat is hun hele verdienmodel.
Nog een interessante spreker.
Arm neefje, wat zal die gepest worden op school zeg. Als enige zit hij niet op social media…
Meneer Cook is wel consequent. Het is alleen niet prijzenswaardig. Een narcist pur sang. De rode draad van bemoeizuchtigheid van Apple (wij bepalen wel wat de klant wil) trekt hij door naar z’n privéleven. Ik kan me er een voorstelling van maken hoe mijn broer/schoonzus zouden reageren als ík me met de opvoeding van mijn neefje zou bemoeien. Laat staan hem iets verbieden.
Smartphone-ontslaving begint bij de opvoeding (ouders en school). Niet bij Apple en al helemaal niet bij meneer Cook…
Nog zo’n verfoeilijk statement van mijnheer Cook. Wat aangeeft dat z’n eigen techwereldje het belangrijkste is wat telt.
Uiteraard is tech onontbeerlijk en zal belangrijker worden in de toekomst. Maar zitten in de toekomst de kids alleen maar te programmeren in een nog meer geïsoleerd wereldje? Gaan ze nooit naar een land met ‘vreemde talen’, al is het maar voor werk/vakantie?
Zeer velen kennen niet eens de beginselen van hun eigen taal (in NL b.v. ‘Me iPhone I.p.v. Mijn iPhone’ om een klein voorbeeld te geven). En als men die basale zaken al niet beheerst in de eigen taal, geeft dat weinig hoop voor andere talen…
Als je straks kan programmeren als de beste, val je snel door de mand als je je (NL)talen niet beheerst…
Er is meer dan Sociale media aub aub. Muziek, internet, navigatie, flitsmeister, betalingen mail etc etc etc even verder denken dan stom scrollen
Uiteraard heb ik een IPhone. Maar geen Facebook, Instagram. Meldingen WhatsApp uitgeschakeld. Die beantwoord ik wel als ik echt niks te doen heb. Als Tim Cook er zo’n moeite mee heeft dan blokkeert hij het toch voor kinderen tot 16 jaar.
Een leeftijd blokkade op de Iphone voor social media apps. Maar die lef heeft hij niet.
@Paul538: Volgens mij heeft meneer Cook het over vreemde talen, daar valt Nederlands dus niet onder. Of heb ik het fout?
Leeftijdblokkade heeft echt geen zin. Dan passen ze hun geboortedatum wel aan, dwz een paar jaar ouder instellen dus… wat nu ook op Facebook gebeurt (niet bij ons)
Verder wel eens met bovenstaande, het is aan gebruiker zelf wat ze ermee doen. Hier ook geen social media. Wel veel andere soorten apps, zowel zakelijk als fun (muziek&games)
En ja met alles kan het doorschieten naar verslaving, zo ook met roken en alcohol. Zo nu ook bij smartphones.
Huh? ik heb sinds 2009 een smartphone en nog nooit een social network op gebruikt. Ik hoef namelijk geen foto’s te delen met jan-en-alleman. Maar in jouw reactie zit dan ook ook de essentie van deze discussie. Jij denkt/vindt dat je je foto’s en ervaringen moet leven….en dat is dus niet zo. Het gros van de jeugd voelt zich ook sociaal gedwongen om zo veel mogelijk positieve zaken op social media te moeten delen. En voelt zich niet geaccepteerd als ze dit niet doen.
@Prodigy: Ik doe helemaal niks met social media, maar toch is de iPhone erg belangerijk voor me.
Mijn bank, agenda, navigatie, berichten, mail, synchroniseerde contactpersonen, Netflix, Plex, eBay, etc. zaken doe ik allemaal via m’n iPhone.
Ben ik verslaafd, ja, indirect wel, verslaafd aan het gemak van alles overal en nergens kunnen doen.
Dus ik ben het niet eens met Tim Cook, de grootste verslaving van een smartphone is “het gemak” en niet specifiek de social media.
Ik merk dat ik vaker Iculture check op mn telefoon dan dat ik facebook gebruik 🙂
>Volg iCulture op social media: Twitter, Facebook, Instagram en meer<
Kijk, dit is een prachtreactie van de iCulture redactie vandaag met de Tip van de Dag! Kop op, Cook!👍
Het is zeker aan social media te wijten dat durft niemand te ontkennen. Maar al die onzinnige spelletjes die er op iPhones en iPads kunnen waar je je hele leven druk mee kan zijn (én waar je meestal je vriend(jes) ook nog via social media mee kunt uitdagen…)