Tim Cook is vandaag aanwezig in Amsterdam, als spreker van StartUpFest Europe. Ook iCulture was erbij om verslag te doen. Cook sprak over een aantal onderwerpen, zoals milieu, gezondheid, educatie en over producten zoals de Apple Watch en Apple TV. Ook de FBI-zaak kwam ter sprake in een vraaggesprek tussen Neelie Kroes en Tim Cook. Heb je de livestream gemist? Hieronder lees je de belangrijkste punten uit Cooks betoog.
In dit 17e Zeeuwse schilderij zag Tim Cook een iPhone
Apple helpt startups
Het thema van dit festijn is uiteraard om de startups in het zonnetje te zetten. Neelie Kroes vroeg Cook wat zijn bedrijf voor startups doet. Apple helpt hier op een aantal manieren mee, antwoordde Cook. Zo regelt Apple de technische middelen, de marketing en de sales dankzij het aanbieden van het iOS-platform en de bijkomende App Store. Het is volgens Tim Cook belangrijk dat makers zich enkel en alleen hoeven te focussen op het product en niet op allerlei randzaken.
"We geloven dat iedereen betrekken en diversiteit essentieel is om een geweldig product te maken."
"Ik geloof erin om hongerig te blijven, niet voor het geld, maar voor een hoger doel."
Ook voor de overheid is een rol weggelegd. De overheid moet ervoor zorgen dat er zo weinig beperkingen zijn voor bedrijven. Hoewel het draait om producten, zijn mensen het belangrijkste onderdeel van een bedrijf. Cook citeerde een oud Chinees gezegde: If you want to prosper for a year, plant grain. If you want to prosper for ten years, plant trees. If you want to prosper for a hundred years, invest in people. Ook culturele problemen werden door Tim Cook aangehaald. Als je een product aan de wereld verkoopt, moet je culturele verschillen kunnen begrijpen, waardoor immigratie belangrijk is. De overheid speelt hier door middel van wetgeving ook een belangrijke rol in en moet zorgen voor diversiteit om de economie te bevorderen.
Leer kinderen vroeg programmeren
Qua educatie zijn er nog belangrijke stappen te maken. Zo zou programmeren volgens Tim Cook onderdeel uit moeten maken van het lessenpakket, zoals talen dat ook zijn. Al tijdens de vierde en vijfde klas zou programmeren de standaard moeten worden, omdat het volgens Tim een wereldtaal is. Er zijn inmiddels meer dan anderhalf miljoen banen in app-ontwikkeling in Europa en het onderwijs kan dat alleen maar meer stimuleren. Ook belangrijk voor de overheid: verander de regels niet tijdens het spel. De overheid moet zorgen voor een optimale werkomgeving door middel van regelgeving, maar dit moet vooral gebeuren op de langere termijn. Belangrijk voor startups is om niet te vol zijn van jezelf, maar ook niet bang zijn om mooie producten te maken.
"Programmeren is een taal en zou verplicht moeten zijn op school."
Zonnige toekomst voor Apple-producten in Europa
Voor Europa ziet Tim Cook een zonnige toekomst. Ondanks de financiële problemen van de afgelopen jaren door de kredietcrisis, ziet de toekomst er beter uit dan in het verleden. Bij zijn bezoeken aan Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nederland, merkte Tim Cook dat er meer optimisme heerst. Hij merkt ook dat hier liefde en waardering is voor zogenaamde liberal arts, oftewel de vrije kunsten. Mensen krijgen hier de kracht om nieuwe dingen te creëren. Een mooie uitspraak die daarop volgde was: “Remember… if you build an app, you build it for the whole world.”
"Ik voel een geweldige toekomst. Europa heeft zo’n liefde en waardering voor de vrije kunsten hier – net als Apple."
Apple wil geen telco worden
“Zou Apple met een softwarematige simkaart de telco’s buiten spel kunnen zetten?”, wilde Kroes weten. Cook antwoordde ontkennend. “We hebben niet de ervaring die de telco’s hebben. Wij zijn goed in het bouwen van apparaten. Als we diensten introduceren willen we dat wereldwijd doen; een wereldwijde carrier is moeilijk denkbaar. We willen het wel simpeler maken, met bijvoorbeeld e-sims. We hebben respect voor wat telco’s doen, dus laten we het daarbij houden.” Dat maakt een einde aan geruchten dat Apple een virtuele provider zou willen worden. Daarvoor is al de Apple SIM beschikbaar, maar daarvoor ziet Apple blijkbaar een beperkte rol weggelegd.
“Gezondheid grootste bedreiging voor samenleving”
Een groot deel van het gesprek ging over gezondheid. Zo noemde Tim Cook de gezondheid de grootste bedreiging voor de samenleving en apps kunnen hier een hele grote rol in spelen. Zo haalde Tim Cook de twee tools aan die inmiddels gelanceerd zijn: ResearchKit en CareKit. Het zorgsysteem moet veel eenvoudiger kunnen worden, met betere resultaten als gevolg. Patiënten zouden volgens Tim Cook behandeld moeten worden als klanten.
"De heilige graal van de Apple Watch, is dat je meer en meer van jezelf kunt monitoren en dat je weet wat er in je lichaam gebeurt."
Naast de Apple Watch kwam ook de Apple TV nog aan bod. Hierbij herhaalde Tim Cook nogmaals de slogan van de vierde generatie Apple TV: the future of television is apps. Er is volgens Tim Cook nog een hoop werk te doen op het gebied van entertainment en apps en de nieuwste Apple TV kan hierbij helpen. Ook hier gaf hij helaas geen specifieke functies of andere hints.
FBI-zaak: ieder bedrijf heeft zijn eigen waardes
Tijdens het gesprek kon de beveiliging van de iPhone niet ongemerkt voorbij gaan. Tim Cook deed geen verdere uitspraken, maar herhaalde slechts de gebeurtenissen uit San Bernardino en de inmiddels bekende stappen die genomen zijn. Beveiliging is echter een waarde die Apple hanteert en klanten vertrouwen er volgens Tim Cook op dat Apple hier alles aan doet. Daarom kon Apple niet in gaan op het verzoek van de FBI om een aparte versie van iOS te maken, omdat deze in verkeerde handen kan komen en de gevolgen dan niet te overzien zijn. Tim Cook benadrukte nogmaals dat diensten als iMessage en FaceTime vanaf de lancering al van encryptie voorzien zijn, waardoor je altijd beveiligd kunt communiceren. “Wij zien onszelf als een soort Fedex, wij leveren alleen de berichten”, aldus Cook. Bedrijven moeten net als mensen een ziel hebben en privacy is een van de waardes van Apple als bedrijf. Andere partijen mogen andere waarden hebben, maar Cook vindt wel dat ze de keuze van Apple moeten respecteren.
"Ik ben oprecht van mening dat bedrijven eigen waarden en een ziel moeten hebben, net zoals mensen een ziel hebben."
Nog kansen voor de zakelijke markt
Tot slot had Tim Cook ook nog het nodige te zeggen over de zakelijke markt. Apps voor de zakelijke markt staan nog in de kinderschoenen, waardoor daar nog een hele hoop kansen liggen. Mensen gebruiken hun iPhone om te e-mail en te browsen, maar met apps voor de zakelijke markt zou men veel productiever kunnen werken.
“Apple heeft gekozen voor een gesloten systeem”, aldus Neelie Kroes. “Hoe kijkt u daar tegenaan?” Cook benadrukte dat het met 2 miljoen beschikbare apps wel meevalt met die geslotenheid. Iedereen die dat wil kan een app uitbrengen. Wel voelt Apple zich verantwoordelijk voor de inhoud van de App Store en zorgt ervoor dat de apps doen wat ze beloven. Pornografie is niet toegestaan, maar daarmee wil Apple vooral de kinderen beschermen. Het denken in open-gesloten is volgens Cook echter een mythe.
"Ik denkt dat het hele open/gesloten ding een mythe is. Er is een gigantische hoeveelheid apps op beide mobiele platformen."
Apple Watch ouderwets? Welnee!
Maar hoe ziet Apple eruit in vijf tot tien jaar? Daar kon zelfs Tim Cook niet echt een antwoord op geven. Hij deed dan ook geen onthullingen over toekomstige producten of diensten. “Dit is een vraag waarop ik niet probeer te antwoorden”. Wel wilde hij kwijt: ” We kijken naar producten waar we software en diensten kunnen samenvoegen tot een magisch product, dat ook nog het leven van mensen verbetert. Gezondheid is een daarvan. De Apple Watch helpt je om meer te staan en meer te sporten. Met ResearchKit helpen we onderzoek. In een auto heb je lampjes, die gaan knipperen als er iets mis is. Voor je lichaam is er nog niet zo’n tegenhanger en symptomen vang je niet altijd snel op.” Apple kan daarmee helpen en wil met de Apple Watch dat mensen langer leven en betere kwaliteit van leven hebben, maar richt zich ook op andere gebieden zoals de Apple TV. Daarvan zei Cook: “Maar zodra je aan één touwtje trekt, merk je dat er nog veel meer te doen is.”
“Zijn de producten waar Apple mee bezig is, zoals horloges, niet wat ouderwets?”, wilde Kroes weten? “De Apple Watch ouderwets?” Daar wilde Cook niets van weten: “Als je het gebruikt denk je na een tijdje: hoe heb ik er ooit zonder gekund?”
Cook sloot het interview af met tips voor jonge bedrijven: “Doe het niet voor geld. Snuif niet aan je eigen uitlaat en wees niet te vol van jezelf. Maak mooie producten en laat je leiden door passie.”
"Wees niet te vol van jezelf. Adem niet de rook van je eigen uitlaat in."
Onze collega’s van onemorething.nl hebben de hele stream opgenomen, dus daar kun je het nog eens terugkijken en/of terugluisteren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties