Apple zou bezig zijn om een bloedglucosemeter te ontwikkelen, die samenwerkt met de Apple Watch. De eerste aanwijzingen dat zo’n apparaat bestaat komen nu van CNBC. Het tv-station meldt dat Tim Cook de bloedglucosemeter al actief aan het testen is, terwijl hij op het Apple-hoofdkwartier rondloopt.

Apple zou een oplossing ontwikkeld hebben om diabetes beter te kunnen opsporen en behandelen. Het zou gaan om een sensor die geen vervelende handelingen vereist, zoals bloedprikken. Bijzonder aan de meter is dat je er continu je bloedsuikerspiegel mee kunt meten. Hij zou ook los staan van de Apple Watch en daarmee communiceren via Bluetooth. Volgens de beschrijving van CNBC is het niet een functie die is ingebakken in de Apple Watch zelf.
Een oplossing voor diabetes zou een passende eerste stap zijn om op medisch vlak bezig te gaan. Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan diabetes en daar komen dagelijks duizenden bij. In ons land hebben ruim 1,2 miljoen Nederlanders diabetes en er is een grote groep die er ongemerkt mee rondloopt, zonder dat er een diagnose is gesteld. In 90 procent van de gevallen gaat het om diabetes type 2.
Apple zou de diabetes-meter uiteindelijk in de Apple Watch kunnen inbouwen, maar het is de vraag of dat wel verstandig is. Niet iedereen heeft zo’n meter nodig en het zou de Apple Watch onnodig duurder maken. Ook is het mogelijk dat Apple een apart accessoire maakt, dat er apart bij verkocht wordt. Voor medische functies heeft Apple goedkeuring van toezichthouder FDA nodig en dat gaat makkelijker als het een apart accessoire is.
Cook vertelde het tv-station dat hij de continue glucosemeter gebruikte toen hij de universiteit van Glasgow afgelopen februari bezocht. Door de continue metingen kon hij zijn maaltijden aanpassen, zodat zijn bloedsuikerspiegel onder controle bleef. In een ander interview vertelde Cook dat hij dankzij de Apple Watch 13 kilo was afgevallen.
Het wil overigens niet zeggen dat Cook diabetespatiënt is, want ook als je geen diabetes hebt kan het zin hebben om op je bloedsuikerspiegel te letten, zodat je bijvoorbeeld niet ’s middags met een after lunch-dip zit.
Eerder deze week ging het gerucht dat Apple bezig is om slimme bandjes te maken voor de Apple Watch, waar aanvullende functies in zitten. Zo’n glucosemeter zou in het bandje kunnen worden verwerkt. Of we de glucosemeter tijdens WWDC 2017 al te zien krijgen is nog maar de vraag. De Apple Watch Series 3 staat waarschijnlijk pas voor dit najaar gepland.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Gerucht: 'Apple werkt aan Vision Air in een nieuwe kleur' (17-04)
- 'Zo komt de achterkant van de iPhone 17 Pro eruit te zien' (17-04)
- 'Apple werkt aan de Vision Pro 2: dit wordt er aan verbeterd' (14-04)
- Gerucht: 'iPadOS 19 wordt meer als macOS dankzij deze drie verbeteringen' (14-04)
- Gerucht: 'Apple Watch krijgt ondersteuning voor Apple Intelligence (maar eerst alleen op de Ultra)' (10-04)
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
Dat bestaat al ruim een jaar. Ik heb de dexcom G5 en daarmee Kun je op al je idevices je bloedwaarden zien. Dus ook de watch. Communicatie gaat via Bluetooth. Ik gok dat Dexcom met de G6 de samenwerking met Apple heeft versterkt en dat het daar om gaar.
Sorry, maar Tim Cool gaat echt niet publiekelijk een prototype glucosemeter dragen, gekoppeld aan een Apple Watch en dit daarna aan een schoolkrant vertellen. Kom op zeg…
Apple is al drie jaar bezig met zo’n bloedsuikermeter, net als met bloedzuurstofmeter en bloeddrukmeter. Niet iedereen heeft een bloedsuikermeter nodig, maar ook sporters en mensen die op hun gezondheid letten, hebben er wat aan, net als aan de twee andere sensoren.
Ik hoop dat ze uiteindelijk worden ingebouwd in de Apple Watch.
Leuk. Maar geen reden voor mij om een Applewatch te kopen.
Als de glucosemeter in het bandje verwerkt is dat vriendelijk voor degene die de watch wil kopen maar geen belang heeft bij de glucosemeter. Het bandje moet dan wel van een duurzame variant zijn. Een kunststof bandje is dat wat mij betreft niet, hoewel het daar natuurlijk makkelijker in te verwerken is.
Dit is de reden dat ik ooit de Apple watch kocht; de potentie die het apparaatje heeft is zo groot. Het lijkt mij heerlijk nooit meer een eeuw te moeten wachten op de bloedpoli omdat mijn bloed zo vaak geprikt moet worden. Voor diabetespatiënten idem dito natuurlijk, en zo zijn er nog zó veel mogelijkheden. Alleen die verrekte goedkeuring bij het FDA inderdaad, lastig obstakel. Dit geeft goede moed 👍🏻
Er komen vast wel speciale Watch categorieën, zoals nu de sports serie bestaat. Denk aan een Medic serie met specifieke medische sensoren en een Movie serie met uitrolbaar breedbeeld Oled display.