Tim Cook gaf op zondag een toespraak op George Washington University, waar hij vertelde dat zijn voorganger Steve Jobs de wereld wilde veranderen met Apple-producten. Hij is daarin geslaagd, aldus Cook. Mensen leggen met de iPhone-camera bijvoorbeeld onrecht vast en realiseren hun dromen, allemaal dankzij makkelijk toegankelijke technologie.
Zijn visie voor Apple was een bedrijf, dat krachtige technologie omzette in tools die gemakkelijk te gebruiken waren, tools die mensen hielpen om hun droom te realiseren en om de wereld beter te maken.
Cook sprak twintig minuten en haalde daarbij ook persoonlijke herinneringen op, uit de periode dat hij opgroeide in het zuiden van Alabama. Voormalig gouverneur George C. Wallace probeerde daar te voorkomen dat zwarte burgers zich konden inschrijven op scholen. Maar de meeste aandacht ging tot naar de impact die Apple dankzij Steve Jobs heeft gehad.
Onze producten doen verbazingwekkende dingen en precies zoals Steve zich dat had voorgesteld, stellen ze mensen overal in staat om grootse dingen te doen. Mensen die blind zijn en informatie voorgelezen moeten hebben, omdat ze zelf het scherm niet kunnen lezen. Mensen waarvoor technologie een lijntje naar de buitenwereld is, omdat ze geïsoleerd zijn door afstand of door een handicap. Mensen die getuige zijn van onrecht zien en dat naar buiten willen brengen. Ze kunnen dat, omdat ze altijd een camera op zak hebben.
Onrecht filmen
De voorbeelden kunnen we wekelijks op het nieuws zien: mensen die onlusten filmen of registreren hoe een burger onterecht door politiekogels wordt geraakt. Cook’s helden zijn dan ook mensen zoals Dr. Martin Luther King en Robert F. Kennedy, die voor gelijke rechten vochten maar die in het zuidelijke Alabama nauwelijks werden gerespecteerd. Schoolboeken durfden het woord ‘slavernij’ nauwelijks te noemen.
Cook schudde op zijn zestiende hand van de eerder genoemde gouverneur Wallace. Dat voelde als verraad aan waar hij in geloofde. De Apple CEO benadrukte dan ook dat gelijkheid een recht is en dat er geen ruimte is voor segregatie. “Je wilt je leven niet aan de zijlijn staan. De wereld heeft je nodig in de strijdveld. Er zijn problemen die opgelost moeten worden, onrecht dat moet worden gestopt.”
Cook spreekt sinds zijn aantreden als CEO regelmatig over gelijkheid, gelijke kansen en het uitroeien van onrecht. Ook neemt hij regelmatig stelling tegen wetsvoorstellen in Amerikaanse staten waar homo’s gediscrimineerd worden.
Cook eindigde zijn toespraak met een groepsfoto, die hij met zijn iPhone-camera maakte. De Apple CEO was uitgenodigd op verzoek van de studenten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 5 reacties