Wat al jarenlang in de wandelgangen werd gefluisterd is vandaag bevestigd: Tim Cook zet zich niet zomaar in voor gelijkheid van minderheden. Hij behoort zelf tot een groep die in de Verenigde Staten vaak wordt achtergesteld. In een openhartig artikel op Bloomberg kondigt Tim Cook aan dat hij gay is – en er trots op is.
While I have never denied my sexuality, I haven’t publicly acknowledged it either, until now. So let me be clear: I’m proud to be gay, and I consider being gay among the greatest gifts God has given me.
Hoewel het in Nederland heel gewoon is om voor je geaardheid uit te komen, is dat in het conservatievere Amerika nog niet zo gebruikelijk. In veel staten is het homohuwelijk nog niet geaccepteerd. Cook deed in het verleden al regelmatig uitspraken over gelijke behandeling van werknemers: ongeacht afkomst, geaardheid en achtergrond moesten ze gelijke rechten krijgen. Afgelopen zomer liep Tim Cook samen met 5.000 Apple-medewerkers mee in een grote Pride Parade in San Francisco.
Bovenstaande video sluit af met de slogan: ‘Inclusion inspires innovation’.
Dat Tim Cook nu officieel toegeeft dat hij homo is, kan grote impact hebben op de mate waarin homo’s en lesbiennes in de Verenigde Staten voor hun rechten kunnen opkomen. Als topman van een groot technologiebedrijf durft hij te laten zien waar hij voor staat. Dat maakt het gemakkelijker voor werknemers bij andere bedrijven om ook voor hun geaardheid uit te komen. Dat Cook er zo lang mee heeft gewacht, heeft te maken met zijn behoefte aan privacy. Apple staat altijd in de schijnwerpers en Cook wil graag dat de producten in het nieuws zijn, niet zijn privéleven. Maar binnen Apple wisten veel collega’s het al:
For years, I’ve been open with many people about my sexual orientation. Plenty of colleagues at Apple know I’m gay, and it doesn’t seem to make a difference in the way they treat me.
Cook heeft uiteraard wel het voordeel dat hij de CEO is en zich dus geen zorgen hoeft te maken over zijn promotiekansen. En hij heeft ook het voordeel dat hij bij een bedrijf werkt dat al erg gericht is op diversiteit.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 121 reacties