Reacties voor: Tip: knutselen met iPhone, Arduino en andere elektronica

Redpark heeft een pakket uitgebracht waarmee iPhone en Arduino-controllerboards voortaan samenwerken. Het pakket is te koop via tijdschrift Make en kost 80 dollar. Normaal werkt Arduino alleen goed met Android samen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 22 reacties

  1. Ja… en het nut van al dit???

  2. Een aantal weken terug heb ik (als vakantieproject) een Arduino met wat leuke spullen erbij aangeschaft. Als je al een beetje programmeerkennis hebt (bijvoorbeeld Objective-C voor de iPhone) is het goed op te pikken en kan je zo je eerste software maken.

    Ik overweeg nog om deze iOS-adapter te open, het is natuurlijk wel erg gaaf om je Arduino en je iOS-device te verbinden. Helaas is de prijs wat aan de hoge kant, maar ja, dat is eigenlijk bij alle Arduino-onderdelen zo.

    Ik denk er nog even na, maar als iemand anders ‘m al heeft en zijn/haar ervaringen hier wil posten zou ik dat erg leuk vinden 🙂

  3. Idd.. haal er nog steeds niet uit wat ik ermee kan doen ?

  4. Origineel geplaatst door DiCrampio
    Ja… en het nut van al dit???

    1) Gewoon een leuke hobby? De een verzamelt postzegels en de ander schrijft software voor op een Arduino. Leuk toch?
    2) Het lijkt me een erg eenvoudige en goedkope manier om ideeën voor hardwarematige iOS-accessoires uit te testen. Als je een idee hebt voor een leuk accessoire maar niet het geld of de kennis om dit helemaal in elkaar te solderen, kan je met € 200 aan Arduino-onderdelen toch al een werkend product maken.

  5. Misschien nog als verduidelijking wat meer over Arduino.

    Arduino is een platform waarmee je zonder veel hardwarekennis toch een microprocessor kunt programmeren en elektronica kan aansturen. Waar je met andere platformen (PIC bijvoorbeeld) nog veel zelf moet solderen of aansluiten, hoef je dat bij Arduino niet te doen. Op de Arduino zit bijvoorbeeld een USB-poort om nieuwe software te uploaden, je hebt dus geen aparte programmer nodig. Verder is een Arduino helemaal klaar: je hoeft niks aan te sluiten om ‘m werkend te krijgen en als je een knipperend LED’je wilt hoef je deze alleen in de Arduino te prikken.

    Verder is het mogelijk je Arduino uit te breiden met zogenaamde ‘shields’. Wil je een ethernet-verbinding op je Arduino? Klik het ethernet-shield bovenop je Arduino en je bent klaar. De softwarematige libraries (TCP/IP-stack, HTTP-protocol etc.) zijn allemaal klaar voor gebruik en je kan dus in drie minuten iets leuks maken.

    Wat je verder functioneel maakt, is niets iets dat vast staat. Je kunt knipperende LED’jes maken, een LCD aansturen en het weer laten zien, of een eenvoudig domoticasysteem maken waarbij je lampen automatisch aangaan als het donker wordt.

    Stel je koopt deze adapter om je Arduino aan je iOS-apparaat aan te sluiten, kan je allerlei andere dingen doen. Denk aan het weergeven van je huidige iPod-track op een LCD, het uitlezen van weergegevens (temperatuur, luchtdruk etc.) en deze weergeven op je iPhone en ga zo maar door.

    Hopelijk is dit wat verduidelijkend 😉

    Helaas kon ik mijn vorige reactie niet meer aanpassen, daarom een nieuwe reactie.

  6. Misschien handig om in het artikel te wijzigen; het is geen arduino-microcontroller. Het is een PCB (door arduino ontwikkeld) met een Atmel AVR Microcontroller (8-bits). Arduino maakt zeer zeker geen microcontrollers en zelfs in de volksmond kan je het niet zo noemen. Arduino zorgt alleen voor de PCB en de library’s (die overigens voor mietjes zijn. Echt programmeurs maken hun eigen library’s)

  7. Een leuke nederlandse Arduino site met simpele toepassingen, forum en een behoorlijke schare volgers, is http://www.jeelabs.org.
    Hier heeft een nederlandse Arduino enthousiast zijn eigen platform ontwikkelt met Jeenodes.
    Je kunt er van alles mee bouwen, als dit je hobby is, vooral in de domotica sferen. Temperaturen meten, bewegings melders, druk metingen etc…..
    Als je dit dan ook nog combineert met DomotiGa, een domotica applicatie voor Linux, dan is dat een leuke hobby.
    Dit alles bij elkaar is iets minder afhankelijk van de Arduino lijn en Google.

    Persoonlijk hoef ik geen integratie met mijn iPhone, doe dit wel via web applicaties.

  8. Pffff, met draadjes… Toch veel makkelijker om een Bluetooth bordje op de Arduino te plaatsen en draadloos te communiceren. Veel hipper en compatible met diverse devices en OS-en. 😉

  9. Voor mensen die meer ervaring hebben met C# en .Net is er ook de Netduino. Deze is bijna 100% compatible met Arduino (pins, shields etc), maar is een stuk makkelijker mee te werken. Ik heb hier zelf al aardig wat mee gedaan en maakt het heel gemakkelijk omdat je alles met Visual Studio (2010) kan ontwikkelen. Ook realtime debugging in VS2010 met je Netduino aan je pc is ook erg makkelijk.
    In het forum zitten ook veel NL-ers. Zelf ben ik bezig met een LaserTag project. Een vriend van me heeft goeie contacten met de makers en het forum is zeer levendig!

  10. Draadloos met IOS communiceren, bijv. via WiFi of Internet, is natuurlijk veel handiger. Als hobby ben ik bezig met Home Domotica / Alarmsysteem met Arduino en iPhone. Zie http://www.dannyvanmaanen.nl voor bijv. het automatisch openen van garagedeur, schakelen van 220 Volt lamp en “voelen” of er 220 Volt op een draad staat (is de lamp aan?) met een iPhone. Draadloos.

  11. Leuk zo’n fysieke verbinding, maar persoonlijk zie ik meer in een app die zo’n controller via het netwerk aanstuurt.

    en als het even kan een goedkope wifi interface voor de controller.

  12. @Danny M: Leuk blog Danny, jij moet ook zeker even op Jeelabs kijken, vele voorbeelden van projectjes en oplossingen.
    Ik ben zelf ook al 2 jaar bezig met Plugwise, heel tevreden over. Geeft je veel inzicht in je stroomverbruik thuis….;-)

  13. @vince en anderen: bluetooth is natuuurlijk beter, maar wel een stuk duurder. Je hebt al een arduino voor 25 euro, maar voor bluetooth komt er zo 50 euro bij (of meer).

    En als ik bijvoorbeeld een arduino bordje aan mijn brievenbus hang, die logt op welke tijden de brievenbus opengaat (zodat ik kan kijken hoe laat de krant ‘sochtends bezorgd word) dan vind ik het geen probleem om eens in de week die data leeg te zuigen met mijn iphone beneden in het trapportaal.

  14. @Danny M: Leuk blog! Je zou eens moeten denken aan een Arduino met RF, 433Mhz bijv. welke weer RF ontvangers kan aansturen welke een lamp kunnen schakelen. Dan kan je het af met 1 enkele Arduino en draadloos.

  15. Ik sluit me aan bij de voorgangers: fysieke koppeling met iphone is weinig zinvol. Verder vind ik Arduino een super ontwikkeling ! Make is ook een heel leuk tijdschrift 🙂

  16. @BoelShit:

    En zie daar de Jeenode….;-)… deze heeft al 868Mhz RF aan boord voor een mooi prijsje van 18.50 euro….. Ik heb er nu zo’n 10 door mijn huis zwerven met verschillende toepassingen, en ben nog niet klaar…..

  17. @BoelShit:
    Bedankt. Je hebt helemaal gelijk! Zie http://www.dannyvanmaanen.nl/?p=183 voor info over een test met RF bordjes. Ooit wil ik met ZigBee testen, dat is ook veelbelovend.
    Gr.
    Danny M

  18. @Michel: Jeelabs is inderdaad een interessante site. Deze componenten zijn ook interessant: http://www.dannyvanmaanen.nl/?p=165

    Daarmee meet je het stroomverbruik én kun je draadloos aan/uit schakelen. Gebaseerd op ZigBee.

  19. @Danny M:

    Plugwise heb ik al 2 jaar in gebruik, dat zei ik dus al in een paar posts terug….;-)

  20. @Michel: 🙂 oeps, ik zag over het hoofd dat de conponenten die ik interessant vind, ook van Plugwise zijn…

    Heb je jouw ervaringen ook in een blog oid gezet? Ik ben erg geïnteresseerd.

  21. @Danny M:

    Sorry Danny, ben niet zo’n blogger, gun me er de tijd niet voor…..
    Wel veel info te vinden hierover op http://www.domoticaforum.eu, en nog veel meer domotica toepassingen en andere info

  22. @Jonathan:

    het werkt leuk die kabel! voorbeeld heb ik voor elkaar, pro mini led 13 aan/uit mbv app op de iPad 2.

    Alleen nu nog beter leren met XCode om te gaan, ben van huis uit windows developer (hoewel ik al jaren Mac fan ben, alleen de HTS-en zijn niet zo Apple minder ;)).

    Ik gebruik de 74HCT04 trouwens om tussen TTL en RS 232 te converteren.
    Heeft iemand al de code om serial in te lezen? Op Arduino lukt dat allemaal wel maar nog geen ervaring op dat gebied met iPad.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.