Today at Apple: mijn ervaringen
Ik had me ingeschreven voor twee sessies van Today at Apple: een schetswandeling over architectuur van 1,5 uur en een programmeerworkshop voor beginners van 1 uur. Die laatste maakt deel uit van het Hour of Code 2018-programma waar Apple momenteel extra aandacht aan besteedt. Bovendien gaf het me mooi de gelegenheid om de nieuwe videowall in Den Haag te bewonderen. Het is de eerste 8K videowall in een Nederlandse Apple Store en geeft de medewerkers meer mogelijkheden om hun sessies aan het publiek te laten zien. De Today at Apple-sessies dateren van ongeveer september 2015, toen Apple de eerste Apple Store nieuwe stijl opende in Brussel. Met een videowall, Forum en Genius Grove met bomen kregen we toen al een indruk hoe de toekomstige Apple Stores eruit kwamen te zien. In Den Haag is eigenlijk maar één hoekje van de winkel aangepast voor deze nieuwe filosofie; het gedeelte bij de ingang. Bomen en ander groen is er niet.
Today at Apple Schetswandeling
Bij de schetswandeling over architectuur was ik de enige deelnemer van de sessie, die werd gegeven door iemand die in het dagelijks leven beeldend kunstenaar is en daarnaast als Creative in de Apple Store werkt, Daniel van Nes. Dat betekende dus dat ik in feite een 1,5 uur durende 1-op-1 uitleg kreeg over dingen die ik wilde leren. Dat begon met een uitleg over de apps die we zouden gaan gebruiken (Morpholio Trace en Procreate) en wat basiskennis zoals perspectief.
Daarna gingen we de straat op om in de buurt van Apple Den Haag wat interessante gebouwen te bekijken die vastgelegd zouden kunnen worden met de app. Voor iemand die geen achtergrond in design of architectuur heeft is het misschien wat vreemd om een architectuurwandeling te gaan doen, maar ik realiseerde me dat gebouwen op zich niet het meest moeilijk zijn om te tekenen. Je hebt veel te te maken met rechte lijnen en exacte verhoudingen en het perspectief moet kloppen. En dat is eigenlijk veel technischer dan dat je met een blanco canvas voor je neus helemaal los moet gaan op een geweldig creatief idee.
Met Morpholio Trace kun je met augmented reality rondkijken in je omgeving en een foto maken van het gebouw wat je wilt natekenen. Vervolgens zet je de transparantie van de foto wat lager en ga je in aparte lagen bezig met het natekenen, waarbij je natuurlijk zelf bepaalt in hoeverre je ‘buiten de lijntjes’ gaat tekenen om er een eigen invulling aan te geven. Maar je kunt ook ervoor kiezen om een gebouw precies na te tekenen.
Het leuke van een sessie met een Creative Pro is dat zoiemand verstand heeft van meer dingen dan alleen het onderwerp van de workshop. Daniël legde ook uit hoe je mooie foto’s vanuit een ander perspectief kunt maken en hoe je bijvoorbeeld met Procreate kunt oefenen om zelf cartoons te tekenen. Creative Pro is een nieuwe rol binnen de Apple Stores, voor mensen die je alles kunnen vertellen over creatieve workflows en tools.
Hour of Code sessie
Omdat het Computer Science Education Week is organiseert Apple deze week extra veel programmeersessies voor kinderen en volwassenen. Ik besloot aan een beginnerscursus over programmeren mee te doen, samen met ‘iCulture-vriend’ Martin Woodward (@woodwardnl). We kregen uitleg over het gebruik van Swift Playgrounds en gingen aan de slag met een aantal opdrachten, afgewisseld met uitleg van de Creative.
Qua moeilijkheidsgraad valt het allemaal wel mee en je zou het in feite ook zelf thuis kunnen doen, maar het is wel zo prettig als iemand alles nog even uitlegt. Het feit dat je het samen met anderen doet (en van elkaar kunt afkijken) maakt het een stuk leuker. Voor je het weet is het uur om en heb je weer wat nieuwe dingen geleerd. Hoewel de workshops vooral bedoeld zijn voor kinderen kun je er ook als volwassene aan meedoen. Apple heeft daarnaast de Pro Series voor mensen die wat dieper in Apple’s professionele Mac-software willen duiken.
Voor mensen die iets over een onderwerp willen leren is het een makkelijke manier om eens aan te schuiven. Het kost je helemaal niets en het is geen verkapt verkooppraatje om nieuwe producten te verkopen want Apple heeft met de sessies vooral voor ogen om je meer uit je apparaten te leren halen en creatieve mogelijkheden te ontdekken. Dat je daarvoor iPads en andere Apple-producten kunt gebruiken is logisch; het zou gek zijn als Apple met een papieren schetsblokje op pad zou gaan.
Nieuwe Today at Apple-sessies vanaf januari
Je kunt je bij alle Apple Stores inschrijven voor de Today at Apple-series. In mei 2017 vernieuwde Apple het programma en vanaf aanstaande januari komen er weer nieuwe sessies bij. In buitenlandse Apple Stores vinden er ook regelmatig live optredens plaats van bekende artiesten. Dat gebeurde aanvankelijk ook wel in Amsterdam (bijvoorbeeld dit optreden van DJ Hardwell), maar we zien het in de Nederlandse Apple Stores helaas niet meer zo vaak. In de flagship stores in San Francisco, New York en Londen heb je meer kans om op een optreden van een bekende artiest te stuiten.
Sinds juni biedt Apple ook Kids Hours en speciale sessies voor docenten aan. Kinderen kunnen aan de slag met tekenen, filmmaken en het programmeren van robots.
Apple is ondertussen druk bezig om de Stores wereldwijd te voorzien van videowalls en andere indelingen, zoals een Forum. Bij kleinere Stores kan dat wel een probleem zijn vanwege de beperkte ruimte, maar in Den Haag heeft Apple er eigenlijk een prima plek voor gevonden: meteen bij de ingang. Voorbijgangers kunnen zien wat er gaande is en komen misschien op het idee om er ook eens te gaan kijken. Apple is steeds bezig om het programma uit te breiden met nieuwe onderwerpen, bijvoorbeeld als er nieuwe functies in iOS en macOS toegevoegd zijn. Mocht je geen geschikt apparaat hebben, dan kun je tijdens de sessie een iPad met Pencil lenen. En zo probeert Apple je op een vriendelijke manier kennis te laten maken met de spullen die ze verkopen.
Het grappige is dat Apple’s hoofd retail Angela Ahrendts een tijd geleden over de Today at Apple-sessies zei: “Ik weet dat we iets goed hebben gedaan als de volgende generatie zegt: ‘We ontmoeten elkaar bij Apple’. In mijn geval was dat echt zo: ik sprak met Martin af om samen een sessie te doen en dat was niet alleen heel leerzaam, het was ook nog eens leuk.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iCulture peilt: wat is jouw favoriete nieuwe Apple-product van 2024? (17-12)
- Terugkijken: dit zijn alle Apple-events (en aankondigingsvideo's) van 2024 (10-12)
- Apple's kerstreclame van 2024 draait om AirPods Pro-gehoorfuncties (maar slaat een beetje door) (28-11)
- Apple's sportschoenemoji is nu ook gewoon te koop als echte schoen (en hij lijkt sprekend) (28-11)
- Overzicht: deze Apple-producten zijn in 2024 uitgebracht (en komt er nog meer aan?) (14-11)
Apple Store
Lees alles over de Apple Store, de retailwinkel van Apple. Nederland kent drie Apple Stores (Amsterdam, Haarlem en Den Haag) terwijl je in België de keuze hebt uit één locatie in Brussel. Wereldwijd gaat het om meer dan vijfhonderd winkels. Daarnaast is er de online Apple Store, waar je bestellingen kunt plaatsen om te laten thuisbezorgen. Waar vind je de officiële Apple Stores en hoe kun je ze bezoeken? Hieronder vind je alle info op een rij!
Reacties: 1 reacties