Deze Belgische ontwikkelaar gaat bij Apple werken (en vertelt zijn verhaal)

De Belgische ontwikkelaar Tom Adriaenssen gaat bij Apple werken. In een interview praat hij over de sollicitatieprocedure, de weg naar Apple en wat er gaat veranderen.
Lars Paymans -

Tom-Adriaenssen

De Belgische ontwikkelaar Tom Adriaenssen gaat iets doen waar veel anderen slechts van kunnen dromen: hij verruilt België voor Silicon Valley om bij Apple aan de slag te gaan als ontwikkelaar. Tom gaat Apples UIKit-team versterken en in een interview vertelt hij uitgebreid hoe het solliciteren bij Apple verliep. Hoe lang duurde het om alle formaliteiten rond te krijgen? En mag hij als Apple-medewerker nog wel alles zeggen?


Tom zegt zijn functie als Mobile Lead Developer bij iCapps op om bij Apple aan de slag te gaan, maar voor vertrek interviewde zijn oude werkgever hem nog even. Het verhaal van Adriaenssen geeft een interessant kijkje in het sollicitatieproces van Apple, iets waar nieuwe werknemers vaak erg gesloten over zijn.

Solliciteren via FaceTime

Adriaenssen timmert al heel wat jaren aan de weg. Hij begon in 1997 en heeft onder meer gewerkt bij het Microsoft Competence Center, Frontline en deed heel wat freelance klussen. Die onafhankelijkheid laat hij achter zich, nu hij in loondienst gaat werken bij Apple. Toms ervaringen laten zien, dat het behoorlijk lang kan duren voordat alles geregeld is:

“Het sollicitatieproces begon in juli 2014 en pas in maart 2015 was alles rond”, aldus Adriaenssen. In de tussentijd werden er eerst sollicitatiegesprekken via FaceTime gevoerd en is hij bij het hoofdkantoor in Cupertino geweest om daar de hele dag gesprekken te voeren.

Apple-Campus-2017

Bij Apple gaat hij samen met andere ontwikkelaars werken aan de UIKit, een onderdeel van het iOS besturingssysteem. “Je bedenkt API’s, nieuwe features en verbeteringen aan huidige software”, legt Adriaenssen uit. “Hoe dat allemaal zal gaan weet ik niet. Het is een sprong in het diepe.”

Op naar de nieuwe Apple Campus

De werklocatie van Tom spreekt in ieder geval tot de verbeelding. Zijn team zit nu nog in het huidige hoofdgebouw, maar in de loop van 2017 zal hij verhuizen naar de gloednieuwe Campus 2, waar Apple al een hele tijd mee bezig is.

Hoe verfrissend het ook is dat de Belgische ontwikkelaar zo open is over zijn weg naar Apple, die openheid zal snel afgelopen zijn als hij eenmaal in Cupertino zit. “De dingen waar ik aan werk moeten binnenskamers blijven tot de volgende WWDC (of later)”, zegt hij tegen iCapps. “Ook moet je oppassen met wat je zegt, zelfs over dingen die al bekend zijn.” Voor je het weet word je immers als woordvoerder van Apple aangehaald, zelfs als je die uitspraak onder je eigen naam zegt.

Een tip voor ontwikkelaars

Tot slot geeft Tom Adriaessen nog een tip aan andere app-ontwikkelaars, die wellicht ook dromen van een enkele reis naar Silicon Valley: bouw rustig aan je toekomst.

“Ik heb altijd gedroomd van een baan bij een groot softwarebedrijf. Ik zou er sneller voor gegaan kunnen zijn, maar het is wachten op het goede moment. Je hebt een hele carrière voor de boeg, dus is het veel leuker om die geleidelijk en gefundeerd op te bouwen.”

Leuk om te weten: al zijn banen en projecten heeft Tom aan gesprekken op Twitter te danken. Je kunt Tom op Twitter volgen om zijn ambitieuze Apple-avontuur op de voet te volgen. Ook houdt hij een blog bij met zijn ervaringen.

Bron: iCapps en met dank aan onze tipgevers.

Reacties: 8 reacties

  1. Ik ben al supplier betrokken geweest bij een groot Apple project in China en heb daar diverse Amerikaanse projectleiders, engineers en ontwerpers ontmoet. Er heerst een enorm superioriteits gevoel en ze kijken erg neer op iedereen die niet van Apple is, ongeacht de vaardigheden. Niemand vondt het eigenlijk prettig om met ze te werken (gelukkig hadden ze ons bedrijf absoluut nodig). Ze leven in hun eigen Apple wereldje en houden zich afzijdig van anderen: eigen hotel, eigen vervoer, eigen kantoor, eigen wifi, eigen kantine, eigen voedsel, etc. Ik hoop dat Tom’s ervaringen beter zullen zijn.

  2. Geweldig Tom,

    Succes en maak je dromen waar.

  3. Leuke inleiding, ik mis alleen het stukje waarin hij open vertelt over zijn sollicitatie. Met wie heeft hij gesproken, hoe gingen de onderhandelingen, wat zijn de verwachtingen van Apple, onder welke voorwaarden is aangenomen etc. Dat elke medewerker een paar FaceTime gesprekken en een gesprek op locatie heeft is natuurlijk een evident. Misschien artikel wijzigen in Belgische ontwikkelaar vertelt open deur over zijn sollicitatie 😉

  4. Origineel geplaatst door JK
    Leuke inleiding, ik mis alleen het stukje waarin hij open vertelt over zijn sollicitatie. Met wie heeft hij gesproken, hoe gingen de onderhandelingen, wat zijn de verwachtingen van Apple, onder welke voorwaarden is aangenomen etc. Dat elke medewerker een paar FaceTime gesprekken en een gesprek op locatie heeft is natuurlijk een evident. Misschien artikel wijzigen in Belgische ontwikkelaar vertelt open deur over zijn sollicitatie 😉

    Conclusie: je mist diepgang?

  5. Helemaal eens met @JK
    Of is de titel misleidend?

  6. Origineel geplaatst door JK
    Leuke inleiding, ik mis alleen het stukje waarin hij open vertelt over zijn sollicitatie. Met wie heeft hij gesproken, hoe gingen de onderhandelingen, wat zijn de verwachtingen van Apple, onder welke voorwaarden is aangenomen etc. Dat elke medewerker een paar FaceTime gesprekken en een gesprek op locatie heeft is natuurlijk een evident. Misschien artikel wijzigen in Belgische ontwikkelaar vertelt open deur over zijn sollicitatie 😉

    Tsja, hij heeft al een contract met Apple natuurlijk hè? Dus helemáál vrijuit spreken zal ook nu al niet meer gaan… Als je de linkjes volgt zul je zien dat iCulture weinig ‘diepgang’ weg heeft kùnnen laten – omdat die daar ook al dungezaaid was.Leuk artikel, origineel en iC interpretatie. En dankzij de linkjes ook heel bemoedigend voor heel veel lezers, bijvoorbeeld voor gesjeesde studenten die dit (in de blog) kunnen lezen 😄:

    … I started in 1997, fresh out of university – without carrying any kind of degree, to be honest. …

    en voor fanatieke twitteraars die te horen krijgen hun tijd te verdoen: jullie gelijk is bij deze bewezen 😀Als je meeleest Tom: heel veel succes.En let een beetje op de API’s voor ons, jouw frisse blik vanuit het perspectief van ‘gewone developers’ op API stabiliteit kan geen kwaad (zo heeft iOS 9 bewezen) 😁

  7. Ik snap de hype niet zo erg.
    Als developer zou ik liever op eigen benen staan, dan bij Apple aankloppen.
    Al enige tijd is Apple vnl. een trendvolger (probeert te concurreren met Spotify, FlipBoard, Google, tweak developers) of koopt concepten van anderen op.
    Het merendeel van de octrooien wordt geregistreerd zonder er wat mee te doen, om anderen de wind uit de zeilen te halen.
    Er worden flaters begaan (omgang met SW libraries, beta’s, wifi architectuur, security fixes) en HW (saffierschermen) die vanwege de extreme geldreserve en geheimhoudingsplicht niet opvallen.
    Innovatie en bijzondere vormgeving hebben plaatsgemaakt voor consolidatie en herhaling van bekende concepten.
    De cultuur is in zichzelf gekeerd, arrogant, heimelijk – ongeacht de charme offensieven van Cook c.s.
    Een succesvolle geldmachine, maar niet echt meer een bedrijf waar ik als developer zou willen zitten.
    Zeker niet als te zullen jaar over doen om jou aan te nemen…

  8. @Ferryman: Thanks, ik doe mijn best. 😉

    @Edwin: Dat ga ik in ieder geval proberen. 😉