Apple’s Tom Gruber ziet kunstmatige intelligentie als verlengstuk van de mens
Kunstmatige intelligentie wordt vaak in één adem genoemd met ‘slimme software’, maar dat is slechts een deel van het verhaal. Een geheel autonoom systeem dat zichzelf constant verbetert, en op den duur slimmer is dan de mens, is nog niet aan de horizon. Volgens Tom Gruber, een van de bedenkers van Siri, moet zo’n vorm van kunstmatige intelligentie niet met de mens concurreren of hem proberen te vervangen, maar juist samenwerken en onze zwakke punten versterken. Dat stelt hij op de TED2017-conferentie in Canada.
Superintelligentie
Gruber sprak in de sessie genaamd ‘Our Robotic Overlords’, waarin verschillende experts op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie spraken over de toekomstige rol van machines: zijn ze onze redding of juist onze ondergang? Apple’s AI-man besteedde in zijn sessie aandacht aan de basale vraag wat nu eigenlijk het doel is van kunstmatige intelligentie. Dat is volgens hem zeker niet dat ze over ons moeten gaan heersen. Een zogeheten superintelligence, een kunstmatige intelligentie die slimmer is dan de mens, zou ons bovenmenselijke vaardigheden moeten geven, stelt hij.
Computergeheugen
Als voorbeeld noemt hij ons geheugen. Zo zou kunstmatige intelligentie ons kunnen helpen om elk persoon die je in je leven hebt ontmoet te kunnen onthouden, inclusief alle details zoals de uitspraak van hun namen, favoriete sport of het laatste gesprek dat je met die persoon hebt gevoerd. In feite een geheugen dat net zo goed is als het geheugen in een moderne computer. Ook zouden dergelijke technologieën mensen met bijvoorbeeld dementie en Alzheimer kunnen helpen, mits het goed wordt ontwikkeld.
Onvermijdelijk
Voorlopig is dat allemaal nog toekomstmuziek, al denkt Gruber dat zoiets binnen niet al te lange tijd al realiteit zou kunnen zijn. Over tijdsframes zijn de meeste experts het bepaald niet eens. Volgens sommigen kan het al binnen 10 jaar, terwijl anderen denken dat zoiets nog wel tientallen jaren kan duren. Los van hoelang we daar op zouden moeten wachten, is Gruber wel van mening dat een dergelijke ontwikkeling ‘onvermijdelijk’ is.
Veilig
Hij waarschuwt wel dat de mens een keuze heeft in de manier waarop we dergelijke ‘krachtige technologie’ inzetten. “Wij kiezen wat wel en niet wordt onthouden. Het is van essentieel belang dat we dit veilig doen”, stelt hij. Daarmee doelt hij op de verzamelde data die ook voor minder goede doeleinden kan worden ingezet. Dit is een van de onderwerpen waarmee het Partnership of AI zich bezighoudt. Verschillende grote technologiebedrijven als Google en Facebook werken daarin samen aan nieuwe inzichten over kunstmatige intelligentie en een visie over de toekomst van de technologie. Apple heeft zich recentelijk als ‘founding member’ bij de groep aangesloten.
Openingsfoto: Bret Hartman / TED
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
Siri
Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.
- Alles over Siri
- Hé Siri gebruiken
- Siri opnieuw instellen en trainen
- Grappige Siri-antwoorden
- Siri werkt niet: 6 oorzaken en oplossingen
- Siri op de Mac gebruiken
- Apps openen met Siri
- Zo werken Siri Shortcuts en de Opdrachten-app
- Siri in CarPlay makkelijker gebruiken
- Siri kan dierengeluiden afspelen
- Navigeren met Siri
- Alles over de proactieve Siri
Reacties: 2 reacties