TomTom is van oudsher een bedrijf voor offline navigatie: vroeger met de aparte navigatiesystemen, de laatste jaren vooral met de TomTom Go Navigation-app. Hoewel TomTom Go Navigation wel steeds meer online onderdelen heeft, moet je alsnog een kaart van een bepaalde regio downloaden om de app te kunnen gebruiken. Bovendien zit je hier vast aan een abonnementenmodel, waardoor je de app niet gratis kan gebruiken. Sinds enige tijd is er daarom de gratis online tegenhanger TomTom AmiGO. De app is qua opzet vergelijkbaar met Waze, waarbij de community van gebruikers de data aanlevert zoals file-informatie, flitsers en meer. Het goede nieuws is dat dit nu dus ook met CarPlay kan.
TomTom AmiGO in CarPlay
TomTom AmiGO ziet er in CarPlay uit als een standaard navigatie-app, zoals er inmiddels zoveel zijn. Op het kaartje zie je je huidige locatie en je kan met de Zoek-knop zoeken naar een adres (via het virtuele toetsenbord) of navigeren naar huis, werk, een parkeergarage, tankstation, café of een recent ingevoerd adres. Het zoeken naar een adres met het toetsenbord ging bij ons wel wat moeizaam, omdat er geen enkele resultaat getoond werd. Even de iPhone erbij pakken om daar het adres in te voeren gaat ook niet, want de iPhone-versie van TomTom AmiGO blokkeert zodra hij verbonden is met CarPlay. Je moet daardoor altijd alles via het CarPlay-scherm doen, zelfs als je ergens geparkeerd staat. Je iPhone ontkoppelen van CarPlay is dan de enige optie.
Tijdens het navigeren zie je linksboven de instructies en linksonder de verwachte aankomsttijd en andere info: precies zoals met iedere andere navigatie-app in CarPlay dus. TomTom AmiGO toont als extra wel je huidige snelheid en de maximale snelheid rechtsonder op het scherm. Meldingen van flitsers, stilstaande voertuigen, ongevallen, files en meer worden met icoontjes op de kaart getoond.
Meldingen en stembegeleiding
Net als in Waze en Flitsmeister kun je in TomTom AmiGO voor CarPlay zelf een melding maken. Via een knop op het scherm kun je een mobiele flitser, vaste flitser, file, defect voertuig, gevaar, wegwerkzaamheden of een afgesloten weg melden. Ook verschijnen meldingen van ongevallen rechtsboven als waarschuwing op de kaart. Verder toont de app ook rijstrookbegeleiding, al is de weergave daarvan met blauwe en grijze pijlen niet altijd even duidelijk. In ons ritje voor de korte test zijn we ook nog wat andere bugs tegen gekomen. Zo zegt de stembegeleiding bijvoorbeeld “Over 600 meter, sla rechtsaf”, terwijl op het scherm staat dat dit al over 400 meter is. Ook kregen we meermaals tijdens het rijden de steminstructie “Begin met rijden”, terwijl we allang onderweg waren. Overigens gebruikt TomTom AmiGO dezelfde stemmen als de gewone TomTom en dat is wat ons betreft een voordeel.
TomTom AmiGO is gratis te gebruiken, maar vereist dus wel een internetverbinding. Om de app te kunnen gebruiken, moet je akkoord gaan met de privacyvoorwaarden, waarin staat dat sommige gegevens mogelijk gebruikt worden. TomTom AmiGO toont geen advertenties.
Met dank aan de tipgevers!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
- WhatsApp krijgt extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (07-04)
CarPlay
Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen, berichten sturen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Inmiddels is er ook een volledige nieuwe generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden. Daarbij zijn er ook veel meer widgets en kan CarPlay standaardfuncties van de auto bedienen, zoals de klimaatbeheersing en radio.

- Wat is CarPlay en wat kun je ermee?
- De beste tips voor CarPlay
- CarPlay Dashboard gebruiken
- CarPlay-apps en notificaties instellen
- De beste CarPlay-apps
- De beste navigatie-apps met CarPlay
- Tanken met CarPlay
- Parkeren met CarPlay
- De beste radio- en podcast-apps voor CarPlay
- Deze autoradio's hebben CarPlay
- Apple Kaarten gebruiken met CarPlay
- CarPlay 2.0: de volgende generatie CarPlay
- CarPlay-apps voor elektrische auto's
- Android Auto vs CarPlay
Ervaringen van anderen met deze app?
Ik vind het wel interessant om dit eens te proberen. Ik vind het jammer dat de kaarten van Apple nog geen update in NL hebben gehad. Dacht echt dat er een hoop zou verbeteren met iOS 16, maar blijkbaar wachten ze hier nog langer mee. Ik mis het zien van de huidige maximum snelheid en goede flitsinfo bijvoorbeeld. Nu heb ik altijd Flitsmeister nodig naast Apple Kaarten.
Overigens is de UX wel een beetje matig bij het blokje met aankomst, minuten en km. Aankomst is een te lang woord, dit hadden ze beter af kunnen korten. “min.” hadden ze beter zonder punt kunnen weergeven, dan ziet het er beter uitgelijnd uit.
In de app kan je kiezen voor profielen (auto, vrachtauto, motor). Wat is hier het voordeel van? Je zou denken dat een vrachtwagen niet door smalle straten wordt genavigeerd, maar dat doet die dus wel…
Zoek nog steeds een fijne (liefst gratis) app voor de camper/caravan, maar ook deze lijkt niet geschikt. Garmin lijkt hierin nog steeds het beste te zijn, maar een systeem van een paar 100 euro gaat mij te ver.
Ik heb het even getest maar ben niet erg enthousiast. Als ik van de route afwijk dan duurt het erg lang om de route te herberekenen en dan blijf de stem bijna continue ‘route begint’ oid zeggen. Dat deed ie ook als ik voor een verkeerslicht had stilgestaan. Irritant. App weer verwijderd.
Ik gebruik de app al een paar maanden regelmatig om uit te proberen c.q. te vergelijken met andere navigatie-apps. Een van de meest storende tekortkomingen is dat er regelmatig verkeerde maximum snelwegen worden getoond. In mijn ogen is dat erger dan helemaal geen maximum snelheid tonen.
Vandaag even getest maar na 5 minuten was ik er klaar mee. Omdat ik de route kende en iets anders dan de app aangaf wilde rijden bleef deze gelijk hangen in Route herbereken met steeds een irritante soort van gele pijl van links naar rechts over het hele scherm. App gelijk verwijderd en weer terug naar TomTom Go.
@Ro: De uitrol van de vernieuwde Apple Kaarten in Nederland staat helemaal los van iOS 16. Sterker nog, dat heeft daar helemaal niks mee te maken. Het komt immers ook beschikbaar voor gebruikers met iOS 15 en ouder. Het is gewoon een serverside vernieuwing, waar geen iOS 16-specifieke functies in zitten. Apple heeft alleen gezegd dat het voor het einde van het jaar beschikbaar komt. Eerst moet het nog getest worden (hopelijk deze maand nog), waarna het ongeveer een maand later publiekelijk uitgerold wordt. Zie ook ons eerdere artikel hierover.
@Ronald @Frank: Ik heb in een korte test hetzelfde ervaren als jullie, zoals in het artikel staat.
Deze bugs komen niet voor in de betaversie. Kinderziektes zullen er wel snel uitgehaald worden.
Ik heb de app geprobeerd, maar inmiddels alweer verwijderd. De app blokkeert tijdens een autorit, toen ik vervolgens via Apple Carplay naar een van de andere navigatie apps wilde overschakelen bleken ook deze geblokkeerd. Hier kan ik niets mee.