Voormalig Apple-medewerker: ‘Zo kan Apple ouderlijk toezicht verbeteren’

Tony Fadell speelt handig in op de bezorgdheid rondom smartphone-verslaving. De voormalige Apple-topman heeft wel wat ideeën hoe Apple het ouderlijk toezicht kan verbeteren. Die lijken rechtstreeks afkomstig uit de koker van Google: Apple moet alles gaan tracken.

Eerder dit jaar pleitte een tweetal Apple-investeerders voor meer ouderlijk toezicht op de iPhone. Het bedrijf heeft al bevestigd dat er meer functies aan zitten te komen die ouders meer controle geven. Maar wat dan? Tony Fadell doet alvast een voorzetje. De voormalig topman van Apple en Nest kennen we vooral als de man die van de iPod een succes maakte. Later ging Fadell bezig met de slimme thermostaten van Nest, waar hij bijna twee jaar geleden opstapte. Sindsdien houdt hij zich bezig met allerlei andere activiteiten.


Fadell’s uitspraken dat Apple écht iets moet doen aan smartphoneverslaving onder kinderen, komen dan ook wat als mosterd na de maaltijd. Die discussie is in januari al uitgebreid gevoerd.

Bekijk ook
‘Apple moet iPhone-verslaving onder kinderen voorkomen’ [update]

‘Apple moet iPhone-verslaving onder kinderen voorkomen’ [update]

Apple zou meer moeten doen om iPhone-verslaving onder kinderen te voorkomen, omdat het zou leiden tot geestelijke schade en ongelukkige gevoelens. Twee grote aandeelhouders willen daarom dat Apple meer hulpmiddelen voor ouders maakt, om gebruik van iPhones te beperken.

Fadell’s ideeën

Maar gelukkig heeft Fadell ook wat ideeën hóe Apple het dan moet oplossen. Hij hoopt ook dat als Apple ermee bezig gaat, dat alle andere smartphonemakers als makke schapen zullen volgen. Fadell zou graag zien wat ‘gezond’ smartphonegebruik is en vergelijkt overmatig iPhone-gebruik met slechte eetgewoontes. Bij voeding zijn er richtlijnen waar je je aan kunt houden, bij iPhones niet.

“Hoe ziet een gezond, gematigd digitaal leven eruit? Ik denk dat fabrikanten en appontwikkelaars deze verantwoordelijkheid op zich moeten nemen, voordat de overheid zich ermee gaat bemoeien – zoals bij labels op voedingsmiddelen.” Hij wijst erop dat er digitale detox-klinieken in de VS zijn, waar Fadell’s vrienden hun kinderen naartoe sturen. “Maar we hebben basishulpmiddelen nodig om te voorkomen dat het zover komt.”

Omdat Apple zowel de hardware als de software op de iPhone in eigen hand heeft, kan het een voortrekkersrol spelen om iets aan smartphoneverslaving te doen, denkt Fadell.

Tony Fadell, voormalig CEO van Nest

Zijn oplossing: alles meten wat je op de iPhone aan het doen bent en die informatie vervolgens analyseren. “Je moet precies kunnen zien hoe je je tijd doorbrengt en, als je dat wilt, het gebruik ervan beperken. We hebben een weegschaal nodig voor ons digitale gewicht, net zoals we voor ons fysieke gewicht hebben.”

Fadell stelt ook voor om een kalender te maken, waarop je je smartphonegebruik van de afgelopen tijd kunt terugzien. Het moet eruit zien als een creditcard-rekening, zodat je precies kunt zien hoeveel tijd je bijvoorbeeld aan e-mail besteedt, of aan bladeren door berichten. Stel het voor als een gezondheid-app met antal stappen, hartslag en slaapkwaliteit. Kortom: Fadell wil een weegschaal, een kalender en een tracking-app.

Sociale netwerken zijn verslavend
Ook heeft Fadell wat praktische oplossingen, zoals een ‘alleen luisteren’- of ‘alleen lezen’-modus waarbij er geen notificaties binnenkomen. Omdat Apple al geld verdient aan de toestellen zelf, hoeven ze gebruikers niet te stimuleren om meer tijd met het apparaat door te brengen. Juist daarom is Apple de ideale partij om er iets aan te doen. Als ouders meer controle hebben zouden ze zich prettiger voelen om er eentje voor zichzelf of hun kinderen te kopen.

Wat Fadell echter over het hoofd ziet, is dat niet de apparaten zelf zo verslavend zijn, maar de sociale netwerk-apps die erop staan. Appmakers zoals Facebook doen alles om hun apps zo verslavend mogelijk te maken, zodat je meermaals per dag even kijkt of je nog iets hebt gemist.

Er zijn al tracking-apps
Wat Fadell ook over het hoofd ziet, is dat zijn tracking-apps voor digitaal gebruik al bestaan. Jaren geleden waren er al apps zoals Usage Log, die precies laat zien hoe vaak jij je iPhone hebt gebruikt. Tegenwoordig zijn er nieuwere varianten zoals ScreenUse, die hetzelfde doen. Je kunt dus al vrijwillig iets aan je verslaving doen, bijvoorbeeld ook door het instellen van grijstinten of door goede afspraken te maken om het iPhone-gebruik van je kinderen te verminderen.

Bekijk ook
Zo kun je het iPhone- en iPad-gebruik van kinderen beperken

Zo kun je het iPhone- en iPad-gebruik van kinderen beperken

Kinderen zijn gek op iPhones en iPads. Maar hoe voorkom je dat ze verslaafd raken? Door goede afspraken te maken over schermtijd en enkele handige iOS-functies te gebruiken! In dit artikel lees je 5 tips om het iPhone- en iPad-gebruik van kinderen te beperken en te voorkomen dat kinderen te veel gebruik maken van het scherm.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.