Hoe traag laadt de batterij van de iPhone 7 Plus op?
Eén van de kritiekpuntjes in onze iPhone 7 review, is dat het opladen nogal lang duurt. Vooral bij de iPhone 7 Plus kun je niet snel bijladen, voordat je de deur uit moet. Apple levert ook geen snellader mee, al kun je wel de zwaardere stroomadapter van de iPad gebruiken. Hoe traag gaat het opladen eigenlijk in vergelijking met andere toestellen?
Snelladen is niet altijd goed
Nu de Samsung Galaxy Note 7 van de markt is gehaald, is er extra veel aandacht voor de veiligheid van batterijen. Als een batterij vlam vat of gaat roken, komt dat vaak omdat de fabrikant de grenzen heeft opgezocht, bijvoorbeeld wat de energiedichtheid of de snelheid van opladen betreft. Bij de Note 7 was er waarschijnlijk iets anders aan de hand: volgens Samsung raakten twee onderdelen van de batterij elkaar, terwijl dat niet de bedoeling was.
Te snel opladen kan ook extra risico’s met zich meebrengen. Hoewel dit niet speelde in het geval van Samsung, bood Samsung wel snellaadtechnologie aan op de Note 7. Je kon zelfs kiezen uit twee standaarden: Samsung’s eigen Adaptive Fast Charging en Qualcomm’s Quick Charge 2.0. Beide zijn ongeveer even snel en je hoefde er bij het kiezen van je oplader alleen maar aan te denken dat hij aan één van beide standaarden voldeed. Door te snel laden kan de temperatuur oplopen, waardoor er oververhitting ontstaat. Snel opladen kan op langere termijn slecht zijn voor de levensduur van de batterij. Laad je een batterij te snel op, dan kunnen er in de naaldvormige afzettingen van lithium ontstaan.
Apple’s oplader is traaaaaag
Als je de iPhone 7 oplaadt met de meegeleverde lader of via de usb-poort van je computer, hoef je je daar niet druk over te maken. De lader die Apple meelevert heeft een output van 1,0 Ampère, veel minder dan de (auto)snelladers die je in de winkel koopt. Die hebben meestal een output van 2,1 Ampère, vergelijkbaar met de oplader die Samsung bij de Note 7 meeleverde.
Even snel bijladen heeft niet zoveel zin
Maar hoe traag is de iPhone 7 Plus nou werkelijk tijdens het opladen? We namen de proef op de som en deden de volgende meting:
- 12:40 uur: 40%
- 13:21 uur: 65%
- 13:56 uur: 85%
- 14:20 uur: 95%
Om van 40% naar een geruststellend percentage van 95% te gaan zul je er 100 minuten, dus ruim anderhalf uur, voor moeten uittrekken.
We hebben bij deze meting de iPhone 7 Plus in vliegtuigstand gezet (het gaat er immers om dat je snel de deur uit wilt) en we gebruikten de stroomadapter en de Lightning-kabel die Apple standaard meelevert.
Kortom: als je snel de deur uit moet heeft het niet zoveel zin om je batterij nog even vijf minuten aan het stroom te hangen. Je kunt die tijd beter besteden aan het zoeken naar een reservebatterij, zodat je onderweg kunt doorgaan met opladen.
Om van 40% naar 60% te komen ben je ongeveer een halfuur bezig. Van 60% naar 80% duurt ook ongeveer een halfuur. Daarna gaat het uiteraard trager, naarmate de batterijstatus dichter bij de 100% komt. Om van 85% naar 95% te gaan ben je ook een halfuur bezig.
Volledig opgeladen in 3 uur
Anandtech heeft ook wat interessante cijfers verzameld over het opladen van de iPhone 7 Plus. Wil je de 2.900mAh-batterij volledig opladen van 0% naar 100%, dan duurt dat ruim 3 uur en dat is sneller dan de iPhone 6 Plus (3,16 uur) maar langzamer dan de iPhone 6s Plus (2,8 uur). Vergeleken met andere toestellen is dat vrij lang. De 4,7-inch iPhone 7 doet er trouwens iets meer dan 2 uur over om volledig te worden opgeladen.
De Galaxy S7 ligt qua batterijcapaciteit dicht in de buurt (3.000mAh) van de iPhone 7 Plus, maar doet er dankzij de snellere oplaadtechnieken slechts 1,51 uur over, dus half zo kort. In het Apple-kamp is de iPhone SE het snelst opgeladen, namelijk in 1,66 uur. Maar die heeft dan ook een veel lagere batterijcapaciteit van 1624mAh.
Moet je toch snel de deur uit en heb je geen powerbank of andere reservebatterij liggen, dan kun je een snellader gebruiken, zeker als je erbij blijft. ‘s Nachts je iPhone aan de snellader leggen heeft helemaal geen zin. Gebruik dan liever de standaard meegeleverde trage lader zodat er minder kans op oververhitting, rookpluimen en interne slijtage is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Onze favorieten van 2024: de iPad Pro met M4-chip (27-12)
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
Reacties: 28 reacties