Love Notes to Newton
De documentaire Love Notes to Newton vertelt je meer over een ondergewaardeerd product van Apple: de Newton MessagePad. Het is een fascinerend apparaat: als product was het een flop, maar tegelijk was het z’n tijd ver vooruit. In de documentaire ontdek je meer over de gebruikers van het eerste uur, hoe zijn nu terugkijken op de destijds revolutionaire handschriftherkenning en het onbegrip waarmee ze te maken kregen.
Want net als bij hedendaagse nieuwe Apple-producten zoals de AirPods was er toen ook een grote groep sceptische figuren die vanaf de zijlijn klaagden dat het nooit wat zou worden. Bij de Newton hebben ze tot op zekere hoogte gelijk gehad. Toen de eerste PalmPilot met op PalmOS verscheen, bleken de dagen van de Apple Newton geteld. De PalmPilot presteerde veel beter op het gebied van handschriftherkenning en was veel compacter.
In de eerste Newtons zaten ook al wat slimme functies die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. Het werd niks met de Newton en Steve Jobs besloot het project te killen toen hij in 1996 terugkeerde bij Apple. Ben je een Jobs-fanboy, dan zul je waarschijnlijk heel anders tegen de Newton aan kijken. De documentaire is dan ook een leuke afwisseling als je de vele Steve Jobs-fanfilms al gezien hebt.
https://vimeo.com/242575887
Je kunt het allemaal meemaken in de documentaire, die dit weekend voor het eerst zal worden vertoond in de VS, al kan het nog wel even duren voordat je ‘m bij je favoriete videodienst kunt afspelen. ‘Love Notes to Newton’ laat mensen aan het woord die aan de Newton hebben gewerkt.
Wil je meer weten over de Apple Newton, lees dan eens onderstaand artikel!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Grappig, dus er zijn mensen die nog een Newton hebben en gebruiken?
Hebben doe ik wel, maar de laatste keer dat hij is opgestart is al een mooie tijd geleden!
Ik had de Newton MessagePad 2100; de laatste versie. Een geweldig ding, die mijn vrouw en ik van half 1998 tot eind 1999 meenamen op een reis door Latijns-Amerika.
Ik had er een apart toetsenbord bij dat je met een kabeltje kon aansluiten. Hij had 2 pcmcia-poorten: in de ene had ik een 32mb(!) geheugenkaart, in de andere een modem.
Anderhalf jaar lang hebben we met het ding nauw contact met het thuisfront gehad via e-mail: we vroegen dan bij hotels (in Mexico, Guatemala, Honduras, Nicaragua, etc.) of we hem even aan mochten sluiten op de telefoonlijn. Dat mocht bijna altijd, en tegen lokale telefoonkosten: men had geen idee wat we deden. Met het nodige gepiep en gekraak stuurden en ontvingen we dan tientallen e-mails en ontvingen we weer- en nieuwsberichten uit de omgeving en Nederland. Ik schreef al m’n mails met het pennetje en de handschriftherkenning van de Newton: dat de Palm Pilot een betere handschriftherkenning zou hebben, zoals in dit artikel gesuggereerd wordt, klopt niet. De Newton leerde je éigen handschrift kennen; bij de Palm moest je de tekens van de Palm aanleren. Dat was dus helemaal geen ‘handschriftherkenning’.
Mijn vrouw tikte overigens met het pennetje alle mailtjes op het uitstekende onscreen toetsenbordje.
Omdat het een bijzonder apparaat was, en dus diefstalgevoelig, droegen we hem in een nylon draagtas met een de buitenkant klittenband. Het andere gedeelte van het klittenband maakten we onderaan de tafel in hotels vast met punaises. Als we de omgeving gingen verkennen, plakten we de Newton onder de tafel vast: geen dief of schoonmaakster zou hem daar ooit zoeken.
Terug in Nederland heb ik het steeds schaarser wordende apparaat begin 2000 nog voor fl.2200,- kunnen verkopen aan een enquêtebureau: de Newton was nog steeds immens populair voor het afnemen van enquêtes.