Trump belooft Tim Cook belastingvoordelen voor iPhone-productie in VS
Toekomstig president Donald Trump dreigde Apple met hoge invoerheffingen om te zorgen dat ze iPhones voortaan in de VS gaan produceren. Dat leek onhaalbaar, maar Trump heeft een troef achter de hand gehouden: hij belooft gunstige belastingmaatregelen voor Apple als ze inderdaad in de VS gaan produceren. Dat blijkt uit een interview van de New York Times met de toekomstig president.
Tim Cook belde met Trump
Trump hield het tijdens zijn campagne bij dreigingen, maar blijkt nu concreet een oplossing te hebben. In een gesprek met Tim Cook zou hij hebben gezegd, dat er gunstige belastingmaatregelen aankomen voor grote bedrijven die in de VS gaan produceren. Tim Cook zou Trump vlak na zijn overwinning hebben gebeld.
Trump vertelt het gesprek als volgt na:
Ik kreeg een telefoontje van Tim Cook bij Apple en ik zei: “Tim, je weet dat het een echte prestatie voor me zal zijn, als ik Apple zover krijg om een grote fabriek in de Verenigde Staten te bouwen. Of veel grote fabrieken in de Verenigde Staten, in plaats van naar China of Vietnam gaan. In plaats van de plekken waar je naartoe gaat, dat je het product hier maakt.”
Gunstige belastingregelingen voor grote bedrijven
Cook zou daarop kort hebben gereageerd (“Ik begrijp dat”), zonder alvast iets te beloven. Trump beloofde vervolgens gunstige belastingregelingen voor grote bedrijven:
Ik zei: “Ik denk dat we beloningen voor je gaan bedenken, en ik denk dat je het dan wel gaat doen. We gaan een erg grote belastingkorting voor bedrijven regelen, waar je blij van wordt.”
Volgens experts is het totaal overhevelen van de iPhone-productie niet praktisch om twee redenen. In de eerste plaats is het lastig om voldoende laaggeschoold personeel te vinden in de VS, terwijl je in China binnen een dag makkelijk een paar voetbalvelden vol geschikte werknemers kunt optrommelen.
In de tweede plaats worden veel onderdelen van toeleveranciers in China gefabriceerd. Dat zou tot extra transportkosten leiden, waardoor de iPhone veel duurder wordt. Apple zou ook kunnen kiezen voor de inzet van meer robots, maar daarmee creëren ze niet de werkgelegenheid die Trump belooft.
Volgens analyses zou een made in USA iPhone zo’n 30 tot 40 dollar extra kosten, wat op zich voor veel kopers nog wel een acceptabele prijsverhoging kan zijn. In Europa is Apple verwikkeld in conflicten over mogelijk onterechte belastingvoordelen en staatssteun in landen als Ierland en Italië.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iCulture wenst je een gelukkig 2025! (31-12)
- Onze favorieten van 2024: de iPad Pro met M4-chip (27-12)
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
Reacties: 22 reacties