Apple mikt met videodienst TV+ op kwaliteit in plaats van kwantiteit

Minder nieuwe shows dan op Netflix
We weten nog maar weinig over TV+, Apple's aankomende videostreamingdienst. TV+ start in het najaar, maar verwacht qua hoeveelheid geen Netflix-achtig aanbod.
Benjamin Kuijten -

Afgelopen maart deed Apple de videodienst TV+ eindelijk uit de doeken. Helaas bleef het bij een aankondiging van een handjevol shows, want meer details over releasedatum, prijs en complete aanbod deed Apple niet. Het enige wat we weten is dat de dienst in het najaar in meer dan honderd landen van start gaat. Maar waar kun je dan naar gaan kijken? Apple lijkt vooral te mikken op kwaliteit.

Kwaliteit voorop bij Apple’s TV+

In een interview met The Times spreekt Eddy Cue over de aankomende dienst. Eddy Cue geeft daar tekst en uitleg over de aankomende dienst en spreekt daarbij ook over de concurrent Netflix. Waar Netflix met grote regelmaat nieuwe titels toevoegt (zowel aangekocht materiaal als originele content), lijkt TV+ het vooral te moeten hebben van een select aantal kwalitatieve titels. Cue zegt dat Apple “niet de meeste shows” gaat maken, maar vooral mikt op de hoogste kwaliteit. “Er is niets mis met dat model, maar dat is niet waar wij voor kiezen”, doelend op de grote hoeveelheid titels bij Netflix.

Eén van de titels waar Apple mee komt is For All Mankind, waar tijdens de WWDC een uitgebreide trailer van getoond werd. In de serie draait het om de strijd om de eerste reis naar de maan. Wat als de space race nog steeds gaande was? Hoofdrollen zijn weggelegd voor Joel Kinnaman en Michael Dorman.

Apple heeft zelf nauwelijks ervaring met het produceren van eigen videocontent en daarom moesten ze de juiste mensen aantrekken. “We weten niet veel over televisie, behalve dan dat we grootgebruikers zijn. Dat is echter niet genoeg om je te kwalificeren als een expert”, zo legt hij uit. “Waar we goed in zijn is dat als we ergens iets mee willen doen waar we geen verstand van hebben, we de juiste mensen ervoor zoeken”. Die twee namen zijn Jamie Erlicht en Zack Van Amburg, die voorheen bij Sony werkten.

Meer over TV+ en de content waar Apple aan werkt, lees je in ons uitlegartikel.

Verder spreekt Cue nog over de verdere plannen met News+. Een belangrijk doel is om jongeren enthousiast te krijgen voor de betaalde nieuwsdienst. Van de week kwam in het nieuws dat uitgevers ontevreden zijn over News+, vooral omdat het veel minder oplevert dan Apple beloofde.

Bekijk ook

Apple News+ op verschillende apparaten.

Deelnemers ontevreden over Apple News+, Apple neemt maatregelen

Uitgevers zijn ontevreden met de resultaten die ze met Apple News+ halen. Apple had ze een flinke toename in bezoekers en inkomsten beloofd, tot wel 10 keer zoveel als met Texture. Maar dat bleek iets te optimistisch.

Reacties: 5 reacties

  1. Uitgaande van de kwaliteit van hun eigen commercials, zal ook dit wel goed gaan uitpakken..

    Geef het een paar jaartjes. Er zit een flinke financiële machine achter, genoeg talent, ‘te koop’

  2. Nogal arrogant statement van Apple. Netflix heeft voor een heel aantal producties prijzen gewonnen of was er voor genomineerd.
    Om als streaming dienst interessant te blijven voor een breed publiek moet je ook een groot aanbod hebben en dat regelmatig verversen. Alleen kwaliteit is niet genoeg.

  3. Kwaliteit op het gebied van amusement is heel vaak subjectief. Wat voor de een kwaliteit is, vind de ander niks. Apple moet zich manifesteren tegen de grote Hollywood studio’s, Netflix en Amazon. Apple was nooit een speler op het gebied van entertainment maar een ICT bedrijf (zelfs de tripple a games draaien niet op de mac, een concurrent voor Xbox en PS is Apple TV in geen geval, game studio’s heeft Apple niet). Apple music is simpel, contracten met wat muzikanten en klaar. Creëren van content (en dat continu) is andere koek. Ik persoonlijk zie het niet gebeuren dat Apple een speler van formaat wordt. Net als Apple News (blijft een ding zonder enig betekenis). Tja en dan moet je wel roepen dat je niet voor kwantiteit gaat, resources voor kwaliteit en wat kwantiteit heb je niet in huis, is niet je core business. De toekomst zal het leren.

  4. Netflix investeert dit jaar 2 miljard in series en films. Apple moet een flinke greep uit de buidel doen willen ze überhaupt concurreren.

  5. Ik vind het jammer dat Netflix de goeie series zo hopeloos doet ondersneeuwen door het aan de lopende band afleveren van middelmatige tot slechte series. Tachtig procent van het aanbod is regelrechte bagger van de bovenste plank.
    Ik betrap mezelf erop dat ik alweer meer een meer HBO-series aan het kijken ben. Misschien toch dat abonnement op Netflix maar weer eens opzeggen.