Nieuwe functies in tvOS 18

Round-up: Hier zijn alle nieuwe functies van tvOS 18 voor de Apple TV

Ook de Apple TV krijgt dit jaar wat aandacht van Apple met de komst van tvOS 18. Wil je weten welke nieuwe functies tvOS 18 nou precies krijgt? In deze round-up hebben we ze voor je verzameld, met nog wat niet eerder genoemde veranderingen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Vorig jaar bracht tvOS 17 behoorlijk wat handige nieuwe functies naar de Apple TV. Deze keer draait het in tvOS 18 vooral om kleinere nieuwe functies op het gebied van videostreaming. Er zijn minder grote veranderingen in de bediening, het beginscherm of andere onderdelen van de Apple TV, maar desalniettemin is tvOS 18 de moeite waard om naar uit te kijken. In dit overzicht lees je precies wat de nieuwe functies van tvOS 18 zijn: van de nieuwe InSight-functie tot een veelgevraagde verbetering voor HomeKit.

#1 InSight: krijg inzicht in de acteurs

Een van de belangrijkste nieuwe functies van tvOS 18, is de nieuwe InSight-functie. Deze vind je in de videospeler in de TV-app en werkt om te beginnen alleen voor films en series van Apple TV+. InSight geeft je namelijk live meer info over welke acteurs er op het scherm te zien zijn. Terwijl de scène zich afspeelt, veeg je naar beneden om te zien wie het zijn. Ook vind je daar informatie over welk nummer er in de achtergrondmuziek klinkt en kun je die in een klik toevoegen aan je Apple Music-bibliotheek.

tvOS 18 InSight-functie

#2 Verbeter dialogen voor meer apparaten

De functie Verbeter dialogen werd vorig jaar geïntroduceerd op de Apple TV, in combinatie met de HomePod. De functie zorgt ervoor dat spraak duidelijker klinkt ten opzichte van achtergrondgeluiden en -muziek. Vanaf tvOS 18 werkt het niet alleen meer met HomePods, maar ook met tv-speakers, Bluetooth-speakers en zelfs AirPods. Ook komt er voor toegankelijkheid een extra isolatiemodus waardoor stemmen nog duidelijker klinken.

Bekijk ook

Verbeter dialogen op de Apple TV met de HomePod: zo doe je dat

Gebruik je een HomePod met de Apple TV, dan kun je profiteren van de functie Verbeter dialogen. Daarmee wordt spraak in films en series duidelijker. In deze tip lees je wat je nodig hebt en hoe je het inschakelt.

#3 Automatische ondertiteling

Op het gebied van ondertiteling krijgt tvOS 18 nog een handige functie. Ondertiteling verschijnt nu altijd automatisch in beeld als de taal van de film of serie niet overeenkomt met je systeemtaal. Nu zal dat voor ons in Nederland niet zoveel verschil maken als je veel naar Engelse films en series kijkt, maar er is nog iets anders extra’s. Als je het geluid mute, kan ondertiteling ook automatisch in beeld verschijnen als je deze standaard uit hebt staan. En spoel je terug omdat je niet goed verstaan hebt wat iemand zegt, dan wordt ook automatisch de ondertiteling ingeschakeld.

#4 Ondersteuning voor 21:9-beeldverhouding

De Apple TV krijgt in tvOS 18 ook ondersteuning voor de 21:9-beeldverhouding. Deze beeldverhouding wordt veelal gebruikt bij projectors. Dankzij ondersteuning voor deze beeldverhouding, kun je in volledigheid gebruikmaken van de schermruimte die je hebt. Het matcht bovendien beter bij veel films en series die in dit formaat geschoten worden.

#5 Vernieuwde screensavers

Met tvOS 18 zijn er ook weer wat nieuwigheden op het gebied van screensavers. De huidige bestaande screensavers met natuurbeelden blijven behouden, maar er komen er nog veel meer bij. Zo krijgt de Apple TV screensavers van populaire films en series van Apple TV+, kun je je eigen portretfoto’s als screensaver instellen (met tijdweergave, vergelijkbaar met Apple Watch) en komt Snoopy naar de Apple TV met zijn eigen set geanimeerde screensavers. Ook deze kennen we al van de Apple Watch, die in watchOS 10 geïntroduceerd werd als wijzerplaat.

tvOS 18 screensavers met portretfoto's

#6 Aangepast formaat voor apps op beginscherm

Vorig jaar paste Apple het beginscherm van de Apple TV aan, zodat er zes icoontjes op een rij konden staan in plaats van vijf. Daarvoor werd het formaat van de appicoontjes verkleind, maar als je dat toch te klein vindt, heeft tvOS 18 de oplossing. Er komt een instelling waarmee je de onderdelen op het scherm kunt vergroten. In de grotere weergave, betekent dit dat er ook weer vijf icoontjes naast elkaar op het beginscherm staan. Je hebt dus straks de keuze voor zes of vijf icoontjes.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

#7 Standaardcamera selecteren voor FaceTime

Met FaceTime op de Apple TV kun je videobellen op het grote scherm. Je moet daarvoor echter wel elke keer je iPhone verbinden en bij je Apple TV zetten om beeld te kunnen krijgen. In tvOS 18 is er een mogelijkheid om altijd een specifieke iPhone verbonden te laten. Denk aan een iPhone die je niet meer gebruikt en ergens in een la niks ligt te doen. Doordat deze verbonden kan blijven, is FaceTime op de Apple TV altijd klaar voor gebruik.

Bekijk ook

FaceTime op de Apple TV: verder uitgebreid in tvOS 17.2

Sinds tvOS 17 heeft de Apple TV een eigen FaceTime-app. Daarmee kan je eenvoudig videobellen via de Apple TV, wat vooral handig is als je met meerdere mensen op de bank zit. Je leest hier hoe FaceTime op de Apple TV werkt en wat je kan doen als jouw Apple TV niet geschikt is.

#8 Verbeteringen voor TV-app

De TV-app krijgt nog een paar specifieke verbeteringen in tvOS 18. Bij livestreams verschijnen er nu live previews terwijl je door de TV-app navigeert, kun je bij sportwedstrijden eerst de belangrijke hoogtepunten bekijken voordat je live gaat kijken en is het mogelijk om vanuit je bibliotheek met filmcollectie naar de filmpagina in de TV-app te gaan. Als je momenteel naar je filmbibliotheek in de TV-app gaat en een film selecteert, begint deze meteen met afspelen. In tvOS 18 hou je de knop ingedrukt om naar het detailscherm te gaan, zodat je meer informatie kan lezen.

Overigens krijgt de Fitness+ app op de Apple TV ook een update met een nieuw hoofdmenu. Deze app is echter helaas niet beschikbaar in Nederland en België, omdat de bijbehorende dienst Apple Fitness+ hier niet beschikbaar is.

#9 Apple TV als vaste woninghub

Een belangrijke verbetering voor HomeKit-gebruikers: het is met tvOS 18 mogelijk om een bepaalde Apple TV altijd als vaste woninghub aan te stellen. Normaal gesproken kiest de Woning-app automatisch de actieve woninghub uit al je Apple TV’s, HomePods en HomePod mini’s in huis. Maar in sommige gevallen heeft een bepaalde hub de voorkeur. Denk aan de Apple TV in de woonkamer die bedraad is aangesloten. Doordat je deze in de Woning-app op de Apple TV kan aanstellen als vaste woninghub, is je verbinding mogelijk veel betrouwbaarder.

Bekijk ook

Zelf je favoriete HomeKit-hub kiezen: vanaf iOS 18 kan het!

Kies zelf de de belangrijkste woninghub in iOS 18! Dit is een spectaculaire verbetering voor mensen waarbij automatisch de verkeerde hub voor HomeKit werd geselecteerd.

#10 SharePlay op Apple TV voor Apple Music

Als je muziek afspeelt via de Muziek-app op de Apple TV, kan iedereen in huis dankzij tvOS 18 de dj spelen. Anderen kunnen namelijk via SharePlay verbinding maken met de Apple TV, om zo zelf muziek toe te voegen aan de wachtrij en bepalen welke muziek er afgespeeld moet worden. Dit werkt door een QR-code te scannen, op een vergelijkbare manier als SharePlay in CarPlay. Deze functie komt ook beschikbaar op de HomePod met software-update 18, in combinatie met iOS 18.

Bekijk ook

SharePlay in de auto: laat passagiers de muziek bepalen met hun eigen iPhone

Met Apple Music kan iedereen in de auto vanaf zijn of haar eigen toestel bepalen welke muziek er wordt afgespeeld. Dit werkt zowel in CarPlay als met een Bluetooth-verbinding met je autoradio. Dit is mogelijk dankzij SharePlay voor Apple Music in de auto.

#11 On-device Siri (maar welke talen?)

Apple heeft Siri op de Apple TV verbeterd, doordat er nu meer taken on-device afgehandeld worden. Hierdoor hoeft Siri op de Apple TV niet voor elk commando de verwerking online te regelen, waardoor er sneller gereageerd wordt. Het is echter de vraag welke talen on-device werken, want dat heeft Apple niet gespecificeerd.

Meer over tvOS 18

tvOS 18 is de grote nieuwe Apple TV-update van 2024. tvOS 18 is geschikt voor zowel de Apple TV HD als alle generaties van de Apple TV 4K. De releasedatum van tvOS 18 staat gepland voor dit najaar, tegelijkertijd met iOS 18 en de andere updates. Tot die tijd is de beta van tvOS 18 beschikbaar.

Bekijk ook

tvOS 18 aangekondigd: nieuwe softwarefuncties voor de Apple TV in 2024

Elk jaar brengt Apple nieuwe software voor de Apple TV uit. In 2024 zijn we aangekomen bij tvOS 18, die nu aangekondigd is.

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd met de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2022. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.