Tweede Kamer maakt nieuwe telecomproviders in Nederland mogelijk

Er is in 2012 meer ruimte voor nieuwe telecomproviders op de markt. Dat is de uitkomst van het Telecomdebat dat vandaag is gehouden in de Tweede Kamer.
Bart Breij -

Minister Maxime VerhagenMinimaal één en waarschijnlijk twee nieuwkomers gaan de markt van telecomproviders betreden als er begin van 2012 nieuwe frequenties worden geveild. Dat is de uitkomst van het Telecomdebat in de Tweede Kamer vandaag. Er worden in eerste instantie frequenties geveild op de 800MHz-band, die eerder werd gebruikt voor analoge tv. Ze zullen vooral worden gebruikt voor moderne technieken zoals LTE/4G. Daarnaast komen ook frequenties op de 900-, 1800- en 2100MHz-band onder de hamer, die nu al in gebruik zijn bij de huidige telecomproviders.


Minister Verhagen wilde aanvankelijk dat er alleen ruimte zou vrijkomen op de 800MHz-frequenties, met als risico dat er maar één nieuwe speler op de telecommarkt kon komen. Dat ging er niet in bij een meerderheid van de PvdA, PVV, D66 en SP en daarvoor is Verhagen nu gezwicht. Het argument van de minister was dat klanten meer baat hebben bij een sterke nieuwe telecomspeler dan meerdere kleine die een marginale rol spelen. Andere partijen willen vooral meer concurrentie zodat er een concurrentieslag op de markt ontstaat waardoor klanten mogelijk goedkoper kunnen bellen, sms’en en mobiel kunnen internetten. De tarieven van KPN, Vodafone en T-Mobile zijn de afgelopen periode flink gestegen.

Lagere frequenties zijn aantrekkelijker voor providers, omdat ze een groter bereik hebben. Maar er is geen standaard voor, zo blijkt uit ervaringen in andere landen. Nederland wil de 800MHz-band gaan verdelen, maar daar is geen ruimte voor alle geïnteresseerden. De frequentieband kan worden verdeeld in blokken van 5, 10 of 20MHz. Voor nieuwkomers is 20MHz gereserveerd; de rest zal onderling verdeeld moeten worden in kleinere blokken. Daardoor ontstaat de kans dat niet alle huidige providers een plekje krijgen op de 800MHz-band: met één nieuwkomer (20MHz) en twee blokken van 10MHz voor bestaande providers is alles bezet. Het kan na de veiling van de frequenties nog wel een paar jaar duren voordat er daadwerkelijk diensten worden aangeboden op de betrokken frequenties.

Via NU.nl

Reacties: 18 reacties

  1. Ik ben benieuwd! Hopelijk worden die vrijgekomen frequenties niet gewoon opgekocht door KPN, T-Mobile of Vodafone…

  2. Let’s not be 2 jubilant here. De minister ging met verse tegenzin akkoord, ondanks fel protest van zijn meesters in directielounges van KPN. De gedoogpartner (lees: BleachBoy) gaf geen steun en de bazen in de gelegenheidscoalitie UPC/Ziggo dreigden om de rechter erbij te halen.

  3. Dus over een jaartje of 2 kunnen we een sortement van prijzenoorlog verwachten..

  4. Ik hoop op minstens 1 nieuwe speler om die ongelooflijk verhoogde prijzen omlaag te pushen, maar wel dat T-Mobile lage frequenties in handen krijgt, zodat hun netwerk sterker wordt.

  5. En verder is de wannabee monopolist KPN er niet blij mee: ze overwegen juridische stappen… uitzuigers.
    Nee, ik verwacht verder met de slappe houding van de NMa en de OPTA niet dat mobiel internetten goedkoper gaat worden. Iedere provider gooit binnen een maand de prijzen omhoog, hoezo prijsafspraken, maar bovengenoemde flutinstanties doen er niets tegen.

  6. Concurrentie is wel mooi maar waarom concureren ze nu elkaar dan niet door goedkoper te worden?

  7. Als dit slim gespeeld wordt, kan een mogelijke nieuwe aanbieder dus een 4G/LTE netwerk aanbieden waarbij internet het belangrijkst is. Dat je dus voor een normaal bedrag een normale hoeveelheid data krijgt zonder spul waar je niks mee kan, zoals onbeperkte smsjes?

    Dat zou denk ik best eens een lucratief zaakje kunnen zijn. Tegen die tijd zijn we sowieso een stuk verder met web-based communicatie.

    iMessage, lijkt me logisch als dat wordt uitgebreid naar de Telefoon-app; gratis over IP bellen met andere iPhones, betere (minder enge) varianten op Viber etc.

    Ik zie het wel gebeuren. Kijken wat die klantenpesters van de KPN en vodafone daar van vinden.

  8. Dus weer een veiling die over onze rug terug verdient moet worden?

    Waarom niet gewoon een inschrijving met een duidelijke doelstelling qua performance?

    Hiermee krijgt de beste de kersen in de pap en wint de consument.

  9. Erg kortzichtige beslissing… waarom niet de frequenties weggeven aan een aantal partijen met de tegenprestatie dat zij investeren in een optimaal snel mobiel netwerk …. beter voor alle partijen en gebruikers en last but not least de economische vooruitgang

  10. Lieve Rick, denk alsjeblieft even iets langer na dan de gemiddelde PVV’er. Waar gaat dat geld van die frequentieveiling ook al weer naar toe?

  11. Hopelijk komt er een nieuwe speler op de markt die onbeperkt internet gaat aanbieden, zal die markt weer op gang komen.

  12. En dan krijgen we straks een bedrijf als UPC erbij. Joepie.

  13. Door de opkomst van smartphones is m.internet gewoon de markt waar te verdienen valt, easy as that. Ik zit ook in de handel en het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod.

    Als niemand gebruik zou willen maken van m. internet dan was het echt niet zo duur als het nu gaat worden.

    En bijna niemand met een smartphone zal zeggen, het is te duur dus ik neem het niet.

  14. Zo’n 60% van Nederland is wel klaar met KPN, Vodafone en T-Mobile als die nieuwe speler een paar goeie abo’s wegzet, zijn ze heel snel de grootste.

  15. Komt dat ff mooi uit. In die periode kan ik overstappen. Joepie!

  16. Klinkt wel leuk ‘nieuwe telecomproviders’ maar wie gaan dat dan worden? De markt wordt toch al beheerst door slechts enkele grote partijen. Oligopolie

  17. Hopelijk komen hier dan ook spelers als Mobile Vikings of Three. Bij die laatste krijg je in GB voor 17 euro prepaid 300 belminuten, 3000 smsjes en echt onbeperkt internet.

  18. @Rick: volgens het gezegde zijn het ‘krenten’ en niet ‘kersen’ in de pap.