Na een chaotische stemming heeft de Tweede Kamer gisteren het netneutraliteit-amendement aangenomen. Vandaag werd door de Tweede Kamer ook voor de onderliggende gewijzigde Telecommunicatiewet gestemd, waardoor de weg naar netneutraliteit in Nederland open ligt. Maar wat betekent netneutraliteit voor jou als gebruiker van de iPhone nou eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat het amendement inhoudt en wat je er als iPhone-gebruiker van zult gaan merken.
Stemming over de amendementen in de Tweede Kamer
Tijdens de chaotische stemming in de Tweede Kamer zijn zowel het amendement over netneutraliteit als de verplichting van ondubbelzinnige toestemming voor third-party cookies door de Tweede Kamer aangenomen. Daarnaast was er een meerderheid voor het amendement dat het gebruik van de omstreden techniek Deep Packet Inspection (DPI) aan banden legt, waardoor het vertrouwelijke karakter van je online communicatie voortaan gewaarborgd wordt. De stemming ging niet zonder slag of stoot: in eerste instantie werd door de PvdA een pijnlijke misser gemaakt. De partij stemde per ongeluk vóór het Kliksafe-amendement van de SGP dat filteren van het internet op ideologische gronden via de achterdeur alsnog mogelijk maakt. Voordat de PvdA deze fout inzag en kon corrigeren, had Kamervoorzitter Verbeet de uitslag al definitief vastgesteld.
De stemming over de gewijzigde Telecommunicatiewet werd vervolgens uitgesteld, zodat de partijen naar een oplossing konden zoeken. Die oplossing is inmiddels gevonden: de PvdA zal bij de ongerelateerde Verzamelwet Verkeer en Waterstaat een amendement indienen, waardoor de Kliksafe-uitzondering weer uit de Telecommunicatiewet wordt gefilterd. De gewijzigde Telecommunicatiewet inclusief de amendementen moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen, maar dat lijkt nog slechts een formaliteit.
De inhoud van het netneutraliteit-amendement
In het netneutraliteit-amendement dat door de Tweede Kamer is aangenomen wordt vastgesteld dat aanbieders van internettoegangsdiensten, zoals telecomproviders, geen diensten of toepassingen op Internet mogen belemmeren of vertragen, tenzij dat noodzakelijk is. Wanneer het noodzakelijk is om dat toch te doen wordt uitputtend in het amendement omschreven door de volgende uitzonderingen:
- om de gevolgen van congestie te beperken, waarbij gelijke soorten verkeer gelijk worden behandeld;
- ten behoeve van de integriteit en de veiligheid van het netwerk en de dienst van de betrokken aanbieder of het randapparaat van de eindgebruiker;
- om de doorgifte van spam aan een eindgebruiker te beperken, mits de eindgebruiker daarvoor voorafgaand toestemming heeft verleend
- ter uitvoering van een wettelijk voorschrift of rechterlijk bevel
De uitzonderingen moeten beperkt worden uitgelegd, waarbij de beoordeling van de noodzakelijkheid plaats moet vinden aan de hand van maatstaven van proportionaliteit en subsidiariteit. Slechts weinig maatregelen zullen naar het oordeel van de indieners van het amendement noodzakelijk geacht kunnen worden.
Wat betekent het netneutraliteit-amendement voor iPhone-gebruikers?
Als de wet eenmaal in werking is getreden zal het belemmeren, vertragen of apart tariferen van specifieke diensten, toepassingen of applicaties door providers die toegang tot internet verlenen niet meer worden toegestaan. Dat betekent dat de heffing van KPN op diensten zoals WhatsApp en Skype vanaf dat moment niet meer zal zijn toegestaan. Ook het blokkeren van een dienst als Viber, zoals dat nu gebeurt door Vodafone, zal na de inwerkingtreding van de wet niet meer zijn toegestaan. Providers mogen na de inwerkingtreding nog wel op andere manieren differentiëren, bijvoorbeeld in de beschikbare bandbreedte en datalimieten. Het door T-Mobile aangekondigde abonnement, waarbij gebruikers onbeperkt Internet kunnen gebruiken maar de snelheid na het gebruik van 1GB tijdelijk omlaag gaat, is daar een voorbeeld van.
Een ander voorbeeld waar het netneutraliteit-amendement een effect op zal hebben is op de regels die providers stellen met betrekking tot tethering. Het uitgangspunt is dat eindgebruikers zelf de keuzevrijheid moeten hebben om te bepalen welke randapparaten zij gebruiken. Providers zullen onder de nieuwe regelgeving tethering dan ook niet mogen belemmeren, hoewel een vastgestelde datalimiet in de praktijk natuurlijk wel een beperking van je mogelijkheden op dat gebied op kan leveren die in het kader van de nieuwe wetgeving gewoon is toegestaan.
Bij onbeperkte abonnementen zou de uitzondering voor congestie nog in beeld kunnen komen, omdat een laptop bijvoorbeeld veel meer datagebruik kan veroorzaken. Alleen als het in zo’n geval noodzakelijk zou zijn, zou een provider mogelijk nog in kunnen grijpen. Daarbij moet met de proportionaliteit en subsidiariteit rekening worden gehouden. Dat betekent dat een provider verkeer dat gegenereerd wordt door tethering bijvoorbeeld niet mag blokkeren als vertragen de congestie op het netwerk ook voldoende zou kunnen beperken. De maatregelen moeten in dat geval bovendien worden opgeheven wanneer er geen sprake van congestie meer is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 34 reacties