Twitter wil verificatievinkjes openstellen voor iedereen

Twitter wil verificatievinkjes openstellen voor alle gebruikers, beloofde Twitter CEO Jack Dorsey tijdens een livestream. Afgelopen najaar stopte Twitter met het uitdelen van blauwe vinkjes, omdat de betekenis onduidelijk zou zijn.

Twitter-verificatievinkjes voor iedereen

Heb je altijd al een blauw Twitter-vinkje willen hebben, dan is binnenkort je kans. Volgens CEO Jack Dorsey gaat zijn bedrijf het uitdelen van verificatievinkjes weer openstellen. Iedereen kan er eentje aanvragen. Het programma werd afgelopen najaar stopgezet, nadat Twitter kritiek kreeg over het goedkeuren van een aantal racistische accounts. “Veel gebruikers denken dat het vinkje laat zien wie betrouwbaar is”, aldus Dorsey. Maar het vinkje laat alleen zien dat de identiteit van een gebruiker door het sociale netwerk is gecontroleerd. Bij accounts van bekende artiesten of bedrijven heb je dan meer zekerheid dat met de juiste persoon of organisatie te maken hebt.


Dorsey maakte de koerswijziging bekend tijdens een informele livestream via Periscope, de dienst die in 2015 enorm populair was en daarna weer vlot inzakte. “De intentie is om verificatie open te stellen voor iedereen”, benadrukte Dorsey. “We willen dat doen op een manier die schaalbaar is, waarbij Twitter niemand in de weg staat en mensen meer feiten over zichzelf kunnen verifiëren.” De topman voegde eraan toe: “”Als we iedereen gaan verifiëren, dan verandert de betekenis van het vinkje en gaan gebruikers accounts zonder verificatie als verdacht zien”.

Twitter verificatievinkje

Verwarring
Dorsey kondigde nog geen datum aan waarop het verificatieproces weer open gaat. Het grootste probleem was dat het verificatievinkje de indruk wekte dat Twitter achter een bepaald bedrijf of persoon staat. David Gasca, een van Twitter’s productbazen, zegt dat het prille begin van het blauwe vinkje tot verwarring heeft geleid. “In het begin werd het alleen gegeven aan bepaalde grote publieke figuren en sterren, waardoor er een hoop status mee verbonden was”, legde Gasca uit tijdens de livestream. “Ze denken dat het betrouwbaarheid uitstraalt, dat Twitter achter een bepaalde persoon staat.” Dat was uiteraard niet de bedoeling.

De blauwe vinkjes in WhatsApp hebben een heel andere betekenis: of je bericht gelezen is, dus een soort leesbewijs.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.