Twitter waarschuwt voor onbedoelde wachtwoord reset
Twitter heeft per ongeluk een wachtwoordreset uitgevoerd bij een deel van de gebruikers. Het blijkt om een systeemfout te gaan, bevestigde een woordvoerder van Twitter. “We hebben vannacht onbedoeld enkele wachtwoord-resetberichten gestuurd, veroorzaakt door een systeemfout. We bieden de getroffen gebruikers excuses aan voor het ongemak”, aldus de woordvoerder. Dat wekt de indruk dat het om een handvol gebruikers gaat: minder dan 1% van de gebruikers is getroffen. Maar met 240 miljoen actieve gebruikers gaat het meteen om honderdduizenden mensen. Nu Twitter een beursgenoteerd bedrijf is, wordt extra scherp gelet op gebruikersgroei en misstappen.
De getroffen gebruikers zullen bovendien behoorlijk geschrokken van de boodschap die ze vanochtend in hun mailbox aantroffen: ”
Twitter vermoedt dat jouw account in gevaar is gebracht door een website of dienst niet verbonden met Twitter. We hebben je wachtwoord gereset om te voorkomen dat anderen jouw account kunnen benaderen.
Veel mensen togen naar Twitter om hun zorgen te uiten over de ontvangen e-mail. Er werd urenlang gediscussieerd of Twitter zou zijn gehacked. Vorig jaar had Twitter last van een aanval door een onbekende groep hackers, waardoor de namen en e-mailadressen van 250.000 gebruikers in verkeerde handen vielen.
Tip: check toestemming voor apps
Geschrokken? Dit is een goed moment om eens de lijst met apps langs te lopen, die je toestemming hebt gegeven om je Twitter-accountgegevens te gebruiken. Zeker als je regelmatig merkt dat er tweets worden geplaatst zonder jouw toestemming. In mijn geval bleek ik nog tientallen apps in de lijst te hebben, waarvan ik een deel niet meer gebruik: Harbor Master, SocialLeefritme.nl, Wenzani, Editions by AOL, Oink App, Vizify, Tweet Speaker, Kintetik… allemaal apps die ik ooit wel eens gebruikt heb, maar die geen toestemming meer nodig hebben.
Je controleert dit als volgt:
- Ga in een desktopbrowser naar twitter.com en log in met je Twitter-gegevens.
- Klik op het tandwiel rechtsboven en kies Settings.
- Klik in het menu links op Apps.
- Je ziet nu de complete lijst met apps en diensten, waaronder Siri, Duolingo, Vine en allerlei andere apps die je eventueel gebruikt.
- Met de knop ‘Revoke access’ kun je de toestemming van apps intrekken. Iets soortgelijks kun je trouwens doen bij Facebook.
Twitter werkt overigens met een autorisatiemethode, waarbij de verschillende diensten alleen toestemming krijgen, maar geen toestemming hebben tot jouw wachtwoord. Wees daarom op je hoede bij apps die vragen om rechtstreeks je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren (zoals bij het onlangs besproken app Spoiler Shield). Dat de weergave soms niet kan kloppen, blijkt in de afbeelding hierboven ook bij Spoiler Shield: het lijkt alsof ik de Android-versie van de app heb geïnstalleerd, maar het was toch echt de iPhone-versie.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties