Reacties voor: Twitter gaat gluren welke iPhone-apps je hebt

Twitter gaat controleren welke apps je op de iPhone hebt geïnstalleerd. Ze willen daarmee gebruikers beter leren kennen, voor reclame.
Lees het complete artikel → Twitter gaat gluren welke iPhone-apps je hebt
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 36 reacties

  1. Oke tot ziens Twitter ik houd zakelijk en privé graag gescheiden. Als ik de berichten voor de zaak waarvoor ik werk Twitter hoeft twitter niks van mij te weten…

  2. Het is toch van de ratten besnuffelt!

    Ik dacht dat het niet meer debieler kon, maar ja hoor, ze vinden altijd weer een overtreffende trap!
    Wij mensen (gebruikers van Smartphones) zijn alleen maar wandelende data-collectors geworden voor deze tech-bedrijven!

    Kan iemand mij uitleggen waarom we in Gods-naam een vermogen moeten uitgeven aan een nieuwe smartphone, terwijl ze over onze rug miljoenen/miljarden verdienen!?
    We zouden verdomme geld moeten krijgen als we kiezen voor een bepaald type toestel oftewel ecosysteem!

    Wat ik zou willen weten, welke apps dit nog meer doen op deze achterbakse manier! Is daar al een app voor?

  3. Ik neem aan dat dat alleen geldt als je de officiële Twitter-app gebruikt en die gebruik ik al tijden niet meer vanwege de spam die ze op m’n tijdlijn gooiden (featured tweets of zoiets noemen ze dat). Met andere Twitter-apps (ik gebruik momenteel Twitteriffic) heb ik daar geen last van.

    Al met al kruipt Twitter kwa gedrag steeds meer richting Facebook, dus ik zie het nog wel eens gebeuren in de toekomst dat ik m’n account moet opheffen.

  4. Dat gaat lekker, volgende app die van mijn telefoon af gaat. Gaat ze toch niets aan wat ik op mijn iPhone heb staan. Snap niet dat Apple dit er door laat en goed keurt.

  5. Vindt het erger dat dit kan op de iPhone en Apple dit toestaat. Slechte zaak, Twitter geeft het in ieder geval aan en een keuze om het uit te zetten. Maar welke apps doen dit heimelijk.

  6. @Freaky: Dat is idd een goede vraag. Kan Apple het opvragen van geinstalleerde apps mogelijk achter een permissie hangen, die we kunnen beheren? Ik vind t bv wel fijn als twitter bv ‘weet’ dat ik bepaalde helper apps heb: dat verbetert de experience. Maar een algehele query gaat me wat te ver.

  7. Het is zelfs bij wet verboden in Nederland, de zogenaamde ‘wie zwijgt, stemt toe’ methode mag al jaren niet meer…ben benieuwd wie daar werk van gaat maken! Dus een opt-out ter beschikking stellen is hier wettelijk gezien niet mogelijk!

  8. Ik snap ook totaal niet dat Apple dit toestaat.
    Ze maken zichzelf weer kapot zo, Apple EN Twitter.

    Ohja, en ICulture: elke keer als ik (IE11) iets post krijg ik gezeur dat ik te snel een bericht post, of dat er geen tekst staat. En dit is dan niet het geval….
    Irritant….

  9. De financiële positie (en de beurskoers) van Twitter is een drama:
    Ze hebben nooit een verdienmodel gevonden
    Dus dan krijg je dit…

  10. Ik ga hem eraf donderen. En nu wel meteen. Niet te geloven, dit..

  11. Ik vind dit ronduit shocking! Ik ga snel stoppen met de Twitter-app. Welke alternatieven zijn er? Tweetbot vind ik te duur.

    Maar kunnen andere apps ook zien welke apps ik allemaal heb geïnstalleerd?

  12. @Marcel: Jij hebt twitter nooit betaalt. Je betaalt Apple voor de smartphone maar daar verdient twitter geen cent aan. De enige manier waarop dit soort bedrijven kunnen bestaan is door gegevens te verzamelen.

  13. Ik vind het verslag niet heel duidelijk kwa uitleg met de afbeeldingen. Hoe kan ik dit stop zetten, de melding die iCulture laat zien, slaat volgens mij nergens op, of zie ik dit verkeerd??

  14. Dat is de keerzijde van gratis. Wat is het beste tweetbot of twitterrific.

  15. Als je ook vindt dat Twitter hier niks mee te maken heeft dan kun je het gelukkig op twee manieren vrij makkelijk voorkomen:

    • verwijder de standaard Twitter app en installeer een goede 3dr-party app. Dat is sowieso een goed idee, aangezien je dan ook meteen van een hoop andere discutabele ‘features’ verlost bent: promoted tweets, blauwe lijntjes etc. Tweetbot is mijn favoriet (niet goedkoop maar wel erg goed).

    • Ga op je iDevice(s) naar Instellingen ➜ Privacy ➜ Reclame en zet Beperk reclametracking AAN.

    Bezopen dat je dat i.v.m. hun opt out strategie zelf preventief moet doen overigens.

  16. Slechte zaak dat Twitter zich nu ook voegt in het rijtje van dubieuze internetspionnen als Google, Facebook etc. Ze hebben er niks mee nodig welke apps ik op mijn iPhone heb. Bedankt dat jullie ons hierop attenderen, dan kan de setting bij mij direct op ‘uit’. Het vervelende is, dat de bedrijven, apps, browsers die dit doen ook vaak de meest bruikbare en meest populaire zijn van de social media. Ik ben het ermee eens dat Apple er best meer aan zou kunnen doen om dit soort spionage te blokkeren en ons beter te beschermen tegen deze bedrijven.

  17. Ik zou mijn teleurstelling niet alleen aan Twitter richten. Kennelijk is het in iOS dus mogelijk om dat soort gegevens op te vragen zonder toestemming. Dat vind ik eigenlijk wel ver gaan. Nu begin ik mij af te vragen welke apps dat nog meer doen. Überhaupt mis ik apps zoals Ghostery of Little Snitch op iOS.

    Origineel geplaatst door dirk
    Wat is het beste tweetbot of twitterrific.

    Helaas heb je daar ook steeds minder aan, omdat Twitter langzamerhand de APIs beperkt en ontwikkelaars afkapt.

  18. Het begint de spuigaten uit te lopen. Ik heb twitter sinds kort op mijn laptop en wordt steeds achtervolgd met de meest onzinnige voorstellen. Hou er dus gauw weer mee op.
    Ja, veel meer apps traceren je gegevens. Daarom steun ik initiatieven die onze privacy willen respecteren. Ik wil niet constant een commercieel doelwit zijn.

  19. Origineel geplaatst door KALLT
    Ik zou mijn teleurstelling niet alleen aan Twitter richten. Kennelijk is het in iOS dus mogelijk om dat soort gegevens op te vragen zonder toestemming. Dat vind ik eigenlijk wel ver gaan. Nu begin ik mij af te vragen welke apps dat nog meer doen. Überhaupt mis ik apps zoals Ghostery of Little Snitch op iOS.

    Origineel geplaatst door dirk
    Wat is het beste tweetbot of twitterrific.

    Helaas heb je daar ook steeds minder aan, omdat Twitter langzamerhand de APIs beperkt en ontwikkelaars afkapt.

    Ghostery bestaat op iOs 🙂

  20. De meeste reacties zijn zoals gebruikelijk weer totaal overspannen terwijl dat helemaal niet hoeft.

    Ben ik er blij mee? Nee.
    Ga ik het uitzetten: Ja.
    Is het dubieus of dut überhaupt mag volgends de Nederlandse wet: Ja.

    Daarom is het waarschijnlijk ook nog niet doorgevoerd in Nederland. Als je deze website bekijkt met de uitleg dan lees je dat je een notificatie van Twitter krijgt zodra dit voor jou van toepassing is. In de settings kan ik het ook nog niet uitzetten omdat het kennelijk nog niet is aangezet. Je wordt dus wel degelijk gewaarschuwd voordat Twitter gegevens verzameld.

    Aan de ene kant ben ik juist blij dat een bedrijf dit openlijk communiceert. Je weet tenminste wat ze doen. Bij sommige andere bedrijven is die openheid ver te zoeken. Facebook verzamelt van alles.

    Wat ook grappig is: mensen maken zich hier heel druk over. Terwijl dit relatief onschuldig is. Ze krijgen immers geen toegang tot de data in de apps.

    Tegelijkertijd Twitteren honderden mensen wat ze dagelijks doen. Tijdens een cursus internet veiligheid hebben we de proef op de som genomen. Gezocht naar mensen die Twitterden een weekendje weg te gaan. Vervolgens gezocht via open bronnen op het internet of we bij een huisadres konden komen (ideaal voor inbrekers). En dat lukt meer dan eens!

  21. Man wat een reacties hier weer. Mensen, dit kan al sinds de iPhone bestaat en bijna alle grote Apps doen dit al. Al jaren.

    Het enige opmerkelijke aan dit bericht is dat Twitter dit aankondigt NU PAS te gaan doen. Doe toch niet zo paranoid allemaal.

  22. Dit heeft niets met veiligheid te maken, maar het feit dat men verdiend aan het doorspelen van jouw gegevens. Dat men dingen uit vrije wil vrij geven, da’s prima, geheel op eigen risico….vergelijk het maar met het medisch dossier en de inzage hiervan…de privacy issues hieromtrent kun je je vast nog wel herinneren, da’s niet goed. Geen paniek hier, maar half internet verdiend geld aan jouw gegevens, maar jij krijgt er niets voor terug…dat klopt niet. Als de officiele app van Twitter nou nog eens de beste in z’n soort was, dan was dat de surplus, maar dat is het ook niet. Dus nogmaals, heeft niets met veiligheid te maken, meer met het verdienen over de rug van ons Nederlanders.@WvB22:

  23. Dit vind ik niet kunnen

  24. @Marcel: 100% mee eens.. als ze nu eens voor werk gelegenheid zouden zorgen in NL dan zou het tot daar aan toe zijn ahhaha.. Maar we krijgen er niks voor ..

    De grote vraag die we allemaal moeten stellen is.
    “waarom zijn de wetten niet aangepast aan de moderne tijden” ???
    Iemand z’n post lezen is ook niet toegestaan..Mij bespioneren door thuis allemaal camera’s neer te zetten mag ook niet toch! ? Maar wel mijn privé apparaat helemaal bekijken..

    Of voorwaarde maken die je niet wilt lezen 10 a4 groot.. Of nog erger voorwaarde die je verplicht moet accepteren..

    Het zou wettelijk zo geregeld moeten zijn dat het niet mag.
    Zodat men ook geen voorwaarde kan stellen hiervoor.

    Maar er spelen belangen die boven onze pet gaan.
    Reden omdat de gemiddelde pit/jan om de hoek hier geen kaas van heeft gegeten vrees ik..En de politiek zit er voor zichzelf.

    Maar gelukkig zijn er dit soort berichten om ons allen wakker te schudden..
    Hoe meer het weten hoe beter 😉

  25. Het is waar: andere apps doen dit ook al, maar dat zie je via iTunes niet als je ze installeert. Ik heb ook een Jolla(hm) en via Aptoide(hm) krijg je eerst een lijstje te zien van de functies van de app. Je kunt dan al of niet akkoord gaan. Je bent geneigd er in te tuinen, want je wilt graag zo’n gratis app. Maar gratis is een leugen. Als we normaal voor een dienst gaan betalen, dan kunnen we misschien ook een betere beveiliging eisen. Want een beetje privacy, dat heeft iedereen wel nodig.

  26. @Dennis:
    Het ongevraagd of ongewenst doorspelen van jouw gegevens heeft alles met veiligheid te maken: privacy geeft jou een veilige plek waarin de gegevens die je niet openbaar wilt maken van jou zijn en blijven. Jijzelf beslist wat je wilt delen. Als alles van jou openbaar zou zijn, zou jij je nergens veilig kunnen voelen. Je baas zou alles van je weten en je moeder ook, je kinderen, je ex, de overheid. Eventuele misstappen kunnen je je hele leven worden nagedragen.

  27. Opt-out is een fopper.

    Dan heb je de app al opgestart en ingelogd, dan heeft de app alle informatie al verzameld.

    Alleen nieuwe apps worden dan niet meer bijgehouden.

    Dit is op het criminele af. Niks meer te doen met geld verdienen.

    Raar dat Apple zoiets toestaat.

  28. @Bob de Graaf:
    Ja hoor, natuurlijk is iedereen op de hoogte wat er stiekem gebeurd. Daar is iedereen de hele dag mee bezig, privé-detective spelen.

  29. Vreemd hoor. In iOS is het zo geregeld dat je per App kan aangeven welke App er toegang tot je contacten, calendar, camera, etc. krijgt. Waarom staat het lijstje met geïnstalleerde Apps daar dan niet bij?

  30. Origineel geplaatst door Wubbe: Vreemd hoor. In iOS is het zo geregeld dat je per App kan aangeven welke App er toegang tot je contacten, calendar, camera, etc. krijgt. Waarom staat het lijstje met geïnstalleerde Apps daar dan niet bij?

    Omdat het geen staatsgeheim is?

  31. Twitter gedeïnstalleerd

  32. Ik ben er ook totaal niet blij mee maar ik snap ook wel dat een bedrijf als Twitter ergens zijn geld vandaan moet halen. Het kost een godsvermogen om al die servers en personeel draaiende te houden en de enige inkomsten die Twitter heeft is reclame. Is met al die sociale diensten natuurlijk. Ze worden je gratis aangeboden. Geen mens wil er meer voor betalen maar ergens moet het geld verdient worden om de boel draaiende te houden. Voor niks gaat de zon op…

  33. Ze communiceren tenminste.. Dat is al iets..
    Wat mij irriteert is dat je als consument vaak geen keuze hebt. Privacy opgeven en de app gratis gebruiken, of betalen voor een goede app, die ook je privacy respecteert…

  34. Ik heb, met een developers-oog, uitgezocht wat de mogelijkheden zijn wat betreft het uitlezen van geïnstalleerde apps.
    Wat ik begrijp, is het zo, dat je als app niet zomaar een hele lijst van geïnstalleerde apps kan opvragen, maar expliciet moet vragen of een specifieke app is geïnstalleerd.
    Dat maakt het principieel niet beter, maar dat betekent wel, dat althans niet je hele doopceel gelicht wordt.

  35. Facebook gaat dat ook doen toch?
    Het gaat allemaal veel te ver en het is onbegrijpelijk dat niets of niemand het tegen kan of tegen wil houden. Maar goed, het is misschien al heel wat dat ze het tenminste aankondigen want er zijn er al heel wat die het in het geniep doen, inclusief onze eigen overheid. Het zijn andere tijden; terug naar de onze…. eehh wacht… hu?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.