Elliptic Labs heeft iets bedacht, waarmee het probleem van vieze vingers op het iPad-scherm voorgoed is opgelost. Ze hebben een oplossing om je iPad te bedienen, zonder het scherm aan te raken. Deze zogenaamde Ultrasonic Touchless Input-technologie was op de CES te zien en is bedoeld voor apparaten zoals de iPad, maar ook voor monitors. Een speaker zendt geluid in hoge frequenties uit (te hoog om met het menselijk oor te herkennen) en een serie microfoons luistert naar de weerkaatsing van de geluiden.
Daaruit valt af te leiden waar je hand zich bevindt, terwijl je zwaait of een andere beweging maakt. Je kunt een veegbeweging in de lucht maken om te bladeren door een serie foto’s op het scherm of om naar het volgende muzieknummer te bladeren. Elliptic Labs gebruikt hiervoor kennis van bijvoorbeeld signaalverwerking. Elliptic Labs is een Noors bedrijf met 15 medewerkers. De technologie is volgens een interview dat TUAW op de beursvloer had, al in gebruik in een Noors ziekenhuis, waar de chirurgen tablets met touchscreen kunnen bedienen, zonder hun steriele handschoenen uit te doen. Momenteel is het aantal handelingen nog beperkt, maar er kan in de toekomst bijvoorbeeld ook rekening worden gehouden met de snelheid waarop je met je hand beweegt. Je hand moet zich wel dichtbij het scherm bevinden.
Hieronder zie je twee video’s waarin de techniek te zien is:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Op weg naar Minority Report-achtige interface, een leuk begin dit. Maar misschien handiger om het via een kleine Kinect-achtige interface te doen? Wel handig dat je verder geen last meer van muggen hebt vanwege het continue hoogfrequente geluid 😉
Kan me trouwens niet voorstellen dat je dit nu zo in een operatiekamer gebruikt; veel te veel van dit soort gewapper is juist helemaal niet goed voor de steriliteit. Verder kan de ok-zuster van tevoren heel eenvoudig een steriele screenprotector of steriel transparant plastic over het scherm doen (zoals nu ook al over operatiemicroscopen en laparoscopische apparatuur gedaan wordt); je kunt touchscreen schermen dan nog steeds goed bedienen natuurlijk.
hoe word dit verbonden?? want in het 2de filmpje haalt hij hem van het dock zonder iets los te halen. en aangezien hij in landscape staat zit daar ook geen aansluiting. via bluetooth kan ook niet want hij deed het niet meet toen hij hem eraf haalde
Ik denk toch verbinding via BT. Ik denk dat er ook gebruik wordt gemaakt van het scherm voor de verwerking van de weerkaatsing van het geluid. Haal het scherm weg en het geluid gaat alle kanten op en de zwaai truuks werken niet meer. Maar misschien kan de iPC antwoorden (jullie zijn daar toch?)?
@iPieter: Het kan ook gewoon een simpele druk/proximity sensor zijn in de houder, waar de ipad dan precies op staat.
@iPieter
Je vergist je…
je hebt geen last meer van de muggen, omdat je ze voortdurend wegslaat 😀
Zodra hij hem van het Dock afhaalt gebeurd er niks op de iPad. Het werkt alleen in de dock, maar het zou natuurlijk via bluetooth verbinding kunnen maken – maar dan ga je naar een apparaat zitten zwaaien terwijl je in je andere hand het apparaat hebt waar het om gaat.
LOL
@luuk volgens mij wordt hij verbonden via het metalen/ijzeren plateau
Er zijn meerdere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de houder ziet dat er een ipad op staat. Metaalgeleiding, schakelaar, nabijheidssensor. Ik gok op metaalgeleiding. Daarmee maakt hij een verbinding via bluetooth. Klaar is kees…euh pad.
Verder zie ik er nog geen heil in, behalve als je een spelletje gaat doen
Een soort Kinect dus?
ja! Heel slim van je!! Ik had er zelf nog niet aan gedacht! :p
Ik wel in mijn eerste reactie! 😉
Jeetje, wat knap van je.
Ik wel goed dan blijf je in beweging hihi en ben je bezig met je ipad