Later updaten naar macOS 10.13.1 schakelt Apple’s rootbug-fix uit
Had je macOS 10.13.1 nog niet geïnstalleerd, dan kun je er beter nog even mee wachten. Een handmatige update doet namelijk de eerder verschenen rootbug-fix teniet.
Tegenvaller voor trage updaters
Het zit Apple momenteel niet mee. Na de afgelopen nacht ontdekte datumbug op iPhones (inmiddels gefixt in iOS 11.2) is er ook een nieuw probleem voor Mac-gebruikers. Heb je nog een oude versie van macOS geïnstalleerd en ga je nu pas updaten naar macOS 10.13.1, dan wordt de eerder uitgebrachte rootbug-fix teniet gedaan.
Apple bracht een snelle fix uit voor de eerder ontdekte rootbug, waardoor gebruikers met rootrechten konden inloggen op een Mac, zonder daarbij een wachtwoord in te voeren. De fix werd automatisch geïnstalleerd op de meeste Macs, maar als je vervolgens de update van macOS 10.13.0 naar 10.13.1 handmatig installeert, dan blijkt de fix weer teniet te zijn gedaan.
macOS 10.13.1 verscheen eind oktober, dus de meeste mensen zullen de update al eerder geïnstalleerd hebben.
Deze mensen zijn getroffen
Heb je in de loop van november de update naar macOS 10.13.1 geïnstalleerd, dan is er niets aan de hand. Deze update verscheen op 31 oktober, dus je hebt een maand de tijd gehad om de update te installeren. Apple heeft pas daarna de fix toegepast, dus je bent veilig.
Had je macOS 10.13.1 nog niet geïnstalleerd en wil je dat nu pas doen, dan heb je wel een probleem. Je kunt in dat geval beter nog even op macOS 10.13.0 blijven hangen, totdat Apple een oplossing biedt. “Ik installeerde de update via de App Store en verifieerde dat ik de bug nog steeds had. Dat is slecht, slecht, slecht”, aldus beveiligingsonderzoeker Thomas Reed van MalwareBytes. “Iedereen die nog niet had geüpdatet naar 10.13.1 staat in de wachtrij voor dit probleem.”
Reed waarschuwt dat sommige gebruikers hun systeem maandenlang niet herstarten en ook niet de moeite nemen om handmatig de updates te installeren. Deze mensen kunnen over een paar maanden nog tegen het probleem aanlopen.
De rootbug in macOS kwam eerder deze week in het nieuws en houdt in dat mensen rootrechten kunnen krijgen op een Mac, zonder over een wachtwoord te beschikken. Apple bracht binnen 24 uur een fix uit met nummer 2017-001. Dit gebeurde via de Mac App Store. De fix wordt automatisch op je systeem geïnstalleerd. Daarbij trad weer een nieuw probleem met Bestandsdeling op. In onderstaand artikel lees je hoe je dit oplost. Apple bracht een paar uur later een snelle Terminal-fix uit.
De slordigheden zijn ongebruikelijk voor Apple. Het bedrijf kondigde dan ook aan om de testprocedures verder aan te scherpen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple brengt tweede beta van macOS Sequoia 15.5 voor ontwikkelaars uit (en eerste voor publieke testers) (14-04)
- Apple zet automatische updates vanzelf aan in iOS 18.4 en macOS Sequoia 15.4 (03-04)
- Apple brengt macOS Sequoia 15.4 uit: dit is er nieuw op je Mac (31-03)
- Apple ontwikkelt MacBook Pro met M5-chip: wordt later dit jaar nog verwacht (31-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
En hoe zit het met mensen zoals ik, die nog op Siërra 10.12.6 zitten, en meestal pas na enkele maanden en vele punt releases van High Siërra verder de sprong naar het laatste OS wagen, want die groep blijkt uit de statistieken veel groter te zijn.???
Volgens de berichten zit deze bug niet in siërra en dus alleen in high siërra, maar zal Apple het straks ook gefixt hebben in de volledige download uit de app store voor nieuwe installaties als ik bijv. In april of mei upgrade naar high siërra als die dan bijv. een 10.13.4, .5 of .6 release of hoger heeft bereikt…
Tijd om terug te gaan naar het pre-Lion tijdperk en degelijke roadmaps uit te zetten en te wachten met releases ipv. de jaarlijkse, duidelijk veel te gehaaste updates.
Inderdaad, Apple is Canonical met Ubuntuutje aan het imiteren (“na-apen” in iCulture taal). Die brengen ook alle zes maanden een nieuwe release uit. Niet omdat het nodig is maar omdat er weer eens zes maanden voorbij zijn.
De fix zit standaard in macOS 10.13.2 volgens iCulture
Ik ben het volledig kwijt. Ik begrijp er geen reet meer van welke update nu wat doet. Drama bij Apple de laatste tijd. Volledig het spoor bijster sinds de iPhone X.
Wat een rooskleurig verhaal, van A tot Z (citaat betreft tweede resp. voorlaatste regel)! Niks ‘niet meezitten’, niks ‘ongebruikelijk’, duidelijk geval van over zichzelf afgeroepen problemen.
Niet voor niets wordt hierboven door andere reageerders gerept van en terugverlangd naar het pre-Lion tijdperk.
Deze achteruitgang is al veel langer gaande bij Apple, en geen natuurverschijnsel oid maar Apple’s eigen werk door oa zo sterk de nadruk op vorm boven functie te leggen ipv de goede balans daartussen van weleer. Bij iOS speelt de teruglopende kwaliteit ten gunste van louter oppervlakkigheden (‘cosmetics’ in IT jargon) ook al veel langer, al minstens sinds iOS7!
Nog meer testen gaat ook niets helpen, dat hebben de eindeloze lawines aan bèta’s van de laatste tijd die steeds weer nieuwe blunders niet weten te voorkomen inmiddels wel aangetoond.
QA en releasemanagement zijn meer dan alleen maar uitputtend doch ongericht (bèta-)testen, áls ze bij Apple al bestaan zouden ze zeker na alle gebleken problemen ook tenminste grondige reviews moeten omvatten vóór wat dan ook überhaupt tot een release(kandidaat) wordt toegelaten. Bovendien zijn beiden waardeloos als ze ondergeschikt blijven aan welhaast in steen gehouwen releasedatums, zonder een absoluut alles en iedereen overstijgend vetorecht op een release zijn QA en releasemanager niets meer dan een tandenloze leeuw.
Gelukkig heeft Apple’s al even onbegrijpelijke, door cybersecurity-experts volkomen terecht verguisde, ingreep in WiFi en Bluetooth op iOS me er van weerhouden welke recente Apple OS update dan ook nog te installeren voor héél langdurig de kat uit de boom kijken. Heeft me al een hoop ellende gescheeld merk ik steeds weer.
Lion en ios 7 waar veel mensen hier naar verwijzen was natuurlijk veel beperkter en minder complex dan high sierra en ios 11.
Een fout mag dan wel eens.
Windows 95 crashte ook veel vaker dan DOS maar no way dat ik nog terug wilde.
Ze gaan lekker met die updates… ik ben het kwijt. Ga er vanavond even voor zitten.
Nogal logisch dat als je een oudere update installeert waarvan bekend is dat deze de root bug heeft dat je dan daarna de root bug (weer) hebt. Misschien had Apple 10.13.1 moeten terugtrekken, maar dan blijf je kwetsbaar voor eventuele problemen die 10.13.1 oploste.
Het zou kunnen dat Apple de 2017-001 patch over 10.13.1 heen zet, anders moet je dat zelf handmatig doen. Of root met een password inschakelen (de workaround).
10.13.2 zal zo wel komen.