Eén jaar later: hoe staat het nu met USB-C?
Een jaar geleden kondigde Apple de nieuwste MacBooks aan en wilde daarmee een standaard zetten. De MacBooks bevatten slechts één poort voor opladen, data-overdracht en veel meer. Deze USB-C-poort zou alle andere ingangen moeten vervangen. Mede hierdoor kon Apple haar streven om producten nog dunner te maken realiseren, maar wat is nu na een jaar eigenlijk de status van deze USB-C-aansluiting?
USB-C nog niet zo universeel als gehoopt
Apple was met de MacBook één van de koplopers als het gaat om ondersteuning van de USB-C-aansluiting. De aansluiting combineert snelheden van USB 3 met en het omkeerbare design van bijvoorbeeld de Lightning-aansluiting, een type aansluiting dat door Apple ontworpen is en gebruikt wordt op de iPhone en iPad. Er zijn geen hints of geruchten verschenen dat Apple deze aansluiting ook op andere apparaten gaat toepassen. Na de MacBooks met USB-C-aansluiting zijn er inmiddels wel nieuwerer MacBook Pro’s verschenen, maar deze zijn allemaal voorzien van de traditionele aansluitingen en poorten.
Het is op dit moment dan ook onduidelijk welke kant Apple op gaat met de USB-C-aansluiting. Deze poort is wel al op één nieuw apparaat gespot, namelijk de vierde generatie Apple TV. Deze gebruikt de ingang echter alleen voor ondersteuning en om de Apple TV aan een computer te koppelen, waardoor je als doorsnee gebruiker hier weinig van merkt. Wel heeft Apple een hele reeks accessoires uitgebracht, waaronder de onlangs gelanceerde Lightning-naar-USB-C-kabel. Deze kabel heeft wel iets unieks, omdat je daarmee de grote iPad Pro een stuk sneller kunt opladen in combinatie met een 29 Watt-adapter.
Maar de USB-C-poort heeft ook wel enkele problemen opgeleverd. Zo was Apple genoodzaakt om een terugroepactie op te zetten, omdat de kabels last hadden van een ontwerpfout. Niet bepaald een droomstart voor een aansluiting die de toekomst moet zijn.
Andere apparaten met USB-C
Er zijn in de tussentijd een aantal accessoires op de markt gebracht die gebruikmaken van USB-C, zoals monitoren van Acer en Lenovo. Toch lijkt het nog niet zo vaart te lopen met de USB-C-poort. Zo maakt Samsung met de nieuwe Galaxy S7 nog steeds gebruik van de micro-USB-aansluiting, terwijl ook andere fabrikanten nog niet de switch gemaakt hebben. Wel hebben de OnePlus 2, Huawei Nexus 6P, LG Nexus 5X en een reeks andere Android-telefoons een USB-C-poort, maar echte marktleiders zijn dat niet. De Chromebook Pixel-laptop van Google biedt wel USB-C. Ook moet je op blijven letten met welke kabels je wel en niet kunt gebruiken en is er ook een Kickstarterproject stukgelopen door problemen met USB-C.
De toekomst moet uitwijzen of Apple met nog meer apparaten overstag gaat met het toevoegen van USB-C-aansluitingen. Nieuwe iMacs moeten het ook nog zonder USB-C doen, terwijl Apple ook nog geen haast lijkt te maken met het vervangen van de Lightning-aansluiting op iOS-apparaten. Wellicht dat Apple vanaf 2017 gedwongen wordt om te gaan kiezen voor USB-C, omdat het volgens een Europees wetsvoorstel verplichte kost wordt om een universele ingang te gebruiken.
Voorlopig lijkt USB-C alleen nog niet zo universeel te zijn als gehoopt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple verkoopt nu een Thunderbolt 5-kabel voor de Mac mini (en aanstaande MacBook Pro) (30-10)
- Deze Apple-producten met Lightning verkoopt Apple nog steeds (29-10)
- Met deze stekelige iPhone-hoes schrik je dieven pas echt af (26-10)
- Astropad Bookcase maakt van je iPhone een e-reader (24-10)
- AirPods 4 vs AirPods 3: de verschillen op een rij (23-10)
Reacties: 14 reacties