Netflix voert in 33 landen een test uit, waarbij het niet langer mogelijk is om abonnee te worden via de iOS-app. Je kunt nog steeds de Netflix-app installeren vanuit de App Store, maar als je abonnee wilt worden moet je naar een externe webpagina gaan. Netflix moet namelijk maandelijks 30% afdragen aan Apple en nu de plannen over een eigen streaming dienst steeds meer aanzwellen, zijn de verhoudingen wat minder vriendelijk geworden. Netflix staat steevast hoog in de lijst van apps die het meest hebben opgebracht in de App Store, dus het gaat om serieuze bedragen die gaan wegvallen als Netflix alleen nog rechtstreeks zaken doet met gebruikers.
Spotify heeft een simpele oplossing gevonden voor het feit dat ze 30% moeten afdragen aan Apple. Wie via de app abonnee wordt betaalt 3 euro extra per maand. Je bent dan ook een dief van je portemonnee als je via de iOS-app van Spotify een account aanmaakt, want dan betaal je €12,99 in plaats van de gebruikelijke €9,99.
Maar het gaat veel verder dan streaming. Volgens Macquarie Research staat het verdienmodel van de appwinkels onder druk, zowel bij Apple als Google. Beide houden 30% van de omzet in, de resterende 70% is voor de ontwikkelaar. Bij verlenging van langlopende maandbetalingen rekent Apple iets minder, namelijk 15%. De onderzoekers denken dat Apple en Google hun commissies over de hele linie moeten verlagen naar bijvoorbeeld 15%. Apple zal miljarden moeten inleveren als die tariefswijziging in gaat. In 2020 zal de App Store volgens schattingen van de onderzoekers zo’n 20 miljard dollar opleveren. Diensten worden steeds belangrijker als inkomstenbron voor Apple, dus het is de vraag of het bedrijf wel zo makkelijk overstag gaat. Apple probeert met ads in de App Store de inkomsten nog wat op te voeren, maar dat zal het wegvallen van Netflix niet compenseren.
De macht van Apple
Je kunt je afvragen of ontwikkelaars voldoende druk kunnen zetten om Apple zover te krijgen. Bij Apple hebben ontwikkelaars geen andere keuze, buiten de App Store om. Het gesloten systeem van Apple heeft ook zo z’n voordelen, zoals veiligheid en betere vindbaarheid. Als het niet in de App Store staat, weet je dat het niet bestaat. Bij Android kunnen ontwikkelaars hun apps ook via andere markten aanbieden, maar dat brengt meestal risico’s met zich mee.
Een andere ontwikkeling is dat ontwikkelaars hun apps tegenwoordig meestal gratis aanbieden. Apple is daardoor sterk afhankelijk van in-app aankopen, vooral bij games. Grote uitgevers als Epic, King en PUBG Corp. zouden Apple echter onder druk kunnen zetten. Zij staan steevast in de top 3 van meest verdienende games en leveren Apple miljarden aan inkomsten op. De grap is dat die in-app aankopen ook buiten Apple om kunnen worden gedaan, vooral bij games die op meerdere platformen speelbaar zijn.
De stap van Netflix is vermoedelijk nog maar het begin.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- EU wil dat de iPhone beter samenwerkt met smartwatches en hoofdtelefoons (19-12)
- iCulture peilt: wat is jouw favoriete nieuwe Apple-product van 2024? (17-12)
- Terugkijken: dit zijn alle Apple-events (en aankondigingsvideo's) van 2024 (10-12)
- Apple's kerstreclame van 2024 draait om AirPods Pro-gehoorfuncties (maar slaat een beetje door) (28-11)
- Apple's sportschoenemoji is nu ook gewoon te koop als echte schoen (en hij lijkt sprekend) (28-11)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 7 reacties