Wat is sterker: saffierglas of Gorilla Glass?
De iPhone 6 krijgt volgens geruchten een scherm van saffierglas. Het vervangt Gorilla Glass, dat Apple al langer gebruikt om de iPhone-schermen sterk en breukbestendiger te maken. In een fabriek in Arizona is Apple samen met een partnerbedrijf druk bezig om saffierglas te produceren. Maar hoeveel sterker is saffierglas en is het echt nodig? Dat vroeg reparatiebedrijf uBreakiFix zich af. Ze vergeleken een stuk Gorilla Glass met een even groot stuk saffierglas, om te zien welk van de twee het beste bestand is tegen beschadigingen en breken.
In de test blijkt saffierglas in sommige gevallen Gorilla Glass te verslaan, maar in andere gevallen minder te presteren. Daarbij gaan ze er voor het gemak vanuit dat het geteste materiaal van dezelfde kwaliteit is als het saffierglas van Apple. uBreakFix keek naar de krasbestendigheid, de breukgevoeligheid en een buigtest totdat het materiaal breekt.
Wat krasgevoeligheid betreft is saffierglas de winnaar. Apple gebruikt het nu al voor de Touch ID-vingerafdruksensor in de iPhone 5s, dus als je zo’n toestel hebt: check meteen even of je er krassen op ziet. Bij het buigen en vallen presteert saffierglas minder goed. Of dat erg is? Enerzijds niet, want Apple gaat saffierglas waarschijnlijk vooral in de iWatch gebruiken en dan is krasbestendigheid erg belangrijk. Maar je wilt ook niet dat de iWatch na een val op de grond meteen in gruzelementen ligt. Een andere conclusie die je uit de tests kunt afleiden, is dat je straks niet per se een iPhone 6 met saffierglas hoeft te kopen. Gorilla Glas werkt ook uitstekend – je moet alleen wat meer opletten dat je niet met sleutels, diamantboren en andere harde voorwerpen over het scherm krast.
In onderstaande video zie je hoe saffierglas een valtest al dan niet overleeft:
Op 9 september weten we meer over de materialen die Apple heeft gebruikt in de iPhone 6 en de iWatch. Bij de aankondiging van nieuwe producten laat Apple meestal een filmpje met Jonathan Ive zien, waarin ze uitleggen hoe ingewikkeld het productieproces is geweest.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 10 reacties