Bekijk zelf hoe veilig je apps zijn met gratis Verify.ly

Hoe zit het met de beveiliging van Pokémon Go of Snapchat? Met de gratis dienst Verify.ly kijk je zelf hoe veilig de apps op jouw iPhone zijn.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

De apps die we op onze iPhones gebruiken willen tegenwoordig vrijwel alles van ons weten. Toegang tot onze contacten, foto’s, locatiebepaling, koppeling met je accounts van Google of sociale media, enzovoorts. Wat er óp je toestel gebeurt is vaak nog wel te begrijpen, maar hoe zit het nou eigenlijk met de veiligheid van al die apps daarbuiten? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden omdat dit vaak een vrij technisch verhaal is. De nieuwe dienst Verify.ly geeft je een handig overzicht om zelf te bepalen hoe veilig je apps zijn.


App Store shopping apps

De dienst geeft bijvoorbeeld inzicht in de gegevens (locatie, contacten, etc.) die een app gebruikt maar ook of er bij het versturen van gegevens al dan niet gebruik wordt gemaakt van versleuteling. Ook kun je zien of een app informatie uitleest om je gerichtere advertenties te laten zien. Neem bijvoorbeeld Pokémon Go, dat kort na de introductie in opspraak kwam over de koppeling met Google-accounts. De app gebruikt niet alleen je locatie maar alle communicatie tussen jouw app en de servers vindt ook onversleuteld plaats. Ook leest Pokémon Go bijvoorbeeld de modelnaam van je iPhone en je contactpersonen uit.

Verify.ly Pokémon Go

Verify.ly wil gebruikers helpen

Een van de oprichters van Verify.ly is Will Strafach, geen onbekende in het jailbreak-circuit. Hij wil met de dienst gebruikers helpen om zichzelf te informeren over de werking van de apps die zij gebruiken. “Apps zijn in feite een ‘black box’ die gebruikers moeten vertrouwen zonder dat ze weten wat het doet”, verklaart Strafach tegenover TechCrunch. “Ik wil dat iedereen de mogelijkheid heeft om op te zoeken wat zijn apps doen. Dat is erg belangrijke informatie en mensen verdienen dat te weten.”

De publieke bèta van Verify ging vorige week van start en is gratis voor persoonlijk gebruik, al is er wel een beperking van 10 rapporten die je kan opvragen. Door het aanmelden van andere gebruikers kun je meer credits ‘verdienen’. Het is de bedoeling dat de oprichters er op termijn geld mee kunnen verdienen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 12 augustus: Tekst toegevoegd dat je als gebruiker maximaal 10 rapporten kan opvragen.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.