Vermoeide ogen door iPhone X

Het OLED-scherm van de iPhone X heeft niet alleen voordelen. Zo klagen sommige gebruikers over vermoeide ogen omdat de verversingsfrequentie afwijkt van de LCD-schermen die ze gewend waren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Vermoeide en droge ogen, hoofdpijn en zelfs tijdelijk blindheid… het gebruik van een iPhone X blijkt geen pretje, als je de ervaringen van sommige mensen mag geloven. Sommige gebruikers melden dat ze de iPhone X net iets vervelender vinden om naar te kijken en dat heeft te maken met natuurlijke eigenschappen van OLED-schermen. Die hebben namelijk een andere verversingsfrequentie dan de LCD-schermen die mensen gewend waren. Overgevoelige mensen kunnen beter een iPhone 8 kopen.

Vermoeide ogen door iPhone X

Elke nieuwe technologie heeft z’n voordelen, maar ook z’n nadelen. Dat blijkt nu bij de iPhone X: sommige gebruikers vinden het vermoeiend om naar het scherm te kijken, of krijgen last van droge ogen. “Ik werd blind na hoofdpijn door vermoeide ogen, ik breng ‘m terug”, meldt een gebruiker. Gelukkig is dit een erg extreem geval, maar toch zijn er meer mensen die last krijgen van hun ogen.

YouTube op de iPhone X met schermvullende video.

De situatie doet een beetje denken aan gebruikers die misselijk werden van iOS 7, vanwege de vele zoom- en parallax-effecten die erin zaten. Gelukkig kon je dit uitschakelen met opties als verminder beweging.

Wat is er deze keer aan de hand?

Flikkering door Pulse-Width Modulation

Eén van de suggesties is dat mensen veel intensiever gebruik maken van hun nieuwe toestel, waardoor ze vaker op het scherm zitten te kijken. Maar toch blijkt er ook nog een andere verklaring te zijn, namelijk PWM. Dit staat voor Pulse-Width Modulation. Om het scherm te dimmen gebruiken fabrikanten zogenaamde Pulse-Width Modulation en is normaal gesproken onzichtbaar voor het menselijk oog. Maar voor mensen die er gevoelig voor zijn, kan het toch leiden tot iets meer vermoeidheid of hoofdpijn.

Bij 100% schermhelderheid is de verversingsfrequentie 240Hz, meldt de website notebookcheck.com (spring naar het kopje over PWM als je meer hierover wilt weten of kijk op Wikipedia hoe hoe het zit met pulsbreedtemodulatie). Hoe meer het scherm gedimd wordt, hoe eerder je de flikkering zult ervaren.

Het is een typische eigenschap van OLED-schermen, aldus de notebook-experts. Het is dan ook niet verrassend dat het bij de iPhone X aanwezig is. Gevoelige mensen kunnen daarom beter kiezen voor het LCD-scherm van de iPhone 8 (komt dat even goed uit: die is net in de aanbieding). Bij deze toestellen met LCD-scherm speelt PWM geen rol.

Bij de overstap naar andere technologieën is het altijd even wennen dat de eigenschappen anders zijn. Er zitten ook genoeg voordelen aan OLED, zoals de snellere responstijd, het sneller wisselen tussen grijs- en zwartwaarden en het lagere energieverbruik – vooral als je voor apps met een donker thema kiest. Nadelen zijn er uiteraard ook: zo is het scherm duurder om te produceren, hebben de schermen een kortere levensduur en kan er ghosting optreden als je veel statische beelden bekijkt.

Tipgever: Edward

iPhone X

De iPhone X (iPhone 10) was Apple's toptoestel voor 2017, met onder andere Face ID gezichtsherkenning, een OLED-scherm en een vrijwel randloos scherm. Is dit toestel nog steeds een goede keuze? Je leest het hier. De iPhone X is in 2018 opgevolgd door de iPhone XS.

iPhone X

Reacties: 23 reacties

  1. Ik vind het iPhone x scherm juist fijner om naar te kijken. Het kan voor mij ook te maken hebben met true tone

  2. Origineel geplaatst door MXG
    Ik vind het iPhone x scherm juist fijner om naar te kijken. Het kan voor mij ook te maken hebben met true tone

    Dat zit ook op de 8..

  3. Al zit ik uren te turen naar het scherm totaal geen last van👍🏻Anders zet je de display verlichting toch lager💡

  4. De truetone is inderdaad een uikomst voor me. Klinkt misschien stom maar mn scherm lijkt “echter” door de truetone. Waardoor ik minder het gevoel heb dat ik naar een “display” zit te kijken

    Ik ben gevoelig voor de IR dot projector. IR licht is niet zichtbaar voor het menselijk oog. Toch als ik in bed lig en mijn telefoon unlock met face id “voel” ik soms dat het gebeurde. Ook heb ik om te kijken of ik gek was het getest. Ik voel het als spanning in mn ogen. Alsof je naar fel licht kijkt terwijl het felle licht er helemaal niet is.

  5. Ik had dit probleem ook bij de iPad Pro 10.5, om deze reden teruggestuurd. Het had voor mij dus niets met Oled te maken.

  6. Geen last van. Nu moet ik zeggen dat ik er per dag niet echt vaak op zit.

  7. Grappig dat dit soort berichten vaak Apple gerelateerd zijn. Andere fabrikanten maken al langer gebruik van OLED.

  8. @JustinK: Dat is zo gek niet, want als je een felle straal infrarood licht in je oog krijgt, kun je net zo blind worden als met zichtbaar licht. Alleen zul je nooit weten waardoor dit kwam…

  9. Origineel geplaatst door Bram
    @JustinK: Dat is zo gek niet, want als je een felle straal infrarood licht in je oog krijgt, kun je net zo blind worden als met zichtbaar licht. Alleen zul je nooit weten waardoor dit kwam…

    Blind worden of verblind raken?

  10. Dit is iets wat bij de Retina display introductie ook naar voren kwam, bleek ook om niets te gaan,
    En om MacRumors forum als voorbeeld aan te nemen is ook niet heel slim, het wemelt daar van Samsung trolls, die elke klein probleem met een soort #MeeToo reactie proberen op te blazen.
    en dan groots roepen zoals, returning my iPhone X 🙂

    Of zoals de “vele” MacRumors iPhone X gebruikers die precies na 14 dagen het niks vinden en dan retourneren, en dat het precies de 14 dagen zijn, dat je gratis in de US een iPhone kan proberen, er natuurlijk niets mee te maken heeft 🙂

  11. (Red.) Off-topic voor dit artikel. Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  12. Kan het niet komen doordat het scherm groter is en daardoor meer beweging van de ogen vergt?
    Moest aan mijn grote tv in het begin ook wennen

  13. @Kees: Ik heb een S7 edge, en ik zie dit flikkeren ook… ik dacht dat mijn ogen gewoon slechter werden xD maar blijkbaar zijn ze juist beter dan gemiddeld lol.

  14. Origineel geplaatst door @rno
    Kan het niet komen doordat het scherm groter is en daardoor meer beweging van de ogen vergt?
    Moest aan mijn grote tv in het begin ook wennen

    Ligt niet aan de grootte van het scherm maar de verversingssnelheid. Mijn neefje heeft met gamen ook last van bepaalde beeldschermen met een andere verversingssnelheid. Ik kan me er niets bij voorstellen want heb gelukkig nergens last van.

  15. @@rno: Misschien iets verder af gaan zitten dan om langzaam aan te wennen, maar mijn arm is te kort… 🤪

  16. Origineel geplaatst door Kees
    Dit is iets wat bij de Retina display introductie ook naar voren kwam, bleek ook om niets te gaan,
    En om MacRumors forum als voorbeeld aan te nemen is ook niet heel slim, het wemelt daar van Samsung trolls, die elke klein probleem met een soort #MeeToo reactie proberen op te blazen.
    en dan groots roepen zoals, returning my iPhone X 🙂
    Of zoals de “vele” MacRumors iPhone X gebruikers die precies na 14 dagen het niks vinden en dan retourneren, en dat het precies de 14 dagen zijn, dat je gratis in de US een iPhone kan proberen, er natuurlijk niets mee te maken heeft 🙂

    Nou het ging wel om iets want apple is afgestapt van PWM voor retina schermen.

    Google anders eens op “macbook retina pwm”
    Dan is het meer als “het ging nergens over”

  17. Origineel geplaatst door Dieter
    Ik had dit probleem ook bij de iPad Pro 10.5, om deze reden teruggestuurd. Het had voor mij dus niets met Oled te maken.

    Dit heeft alles met oled te maken.
    Refresh rate van een scherm is heel wat anders dan PWM wat ingezet wordt om de brightness van een Oled scherm te regelen.

    De brightness van je ipad pro 10.5 (wat overigens een refresh rate heeft van 120HZ) gebruikt gewoon voltage verlaging om het scherm te dimmen.

    Bij OLED (zoals in de X) werkt het verlagen van de brightness heel anders.
    Door 240 keer per seconde de pixels uit en aan te zetten heb je zeg maar hoge brightness.
    Door 120 keer per seconde de pixels uit en aan te zetten heb je de helft minder brightness.
    Etc..

  18. Vermoeide ogen kunnen ook te maken hebben met de felheid/helderheid van het scherm. Ik dim altijd mijn scherm minstens naar de helft, tenzij ik buiten ben bij heel zonnig weer, dan gaat ie vanzelf helderder en is dat ook nodig. Ik vind kijken naar een heel helder scherm nooit prettig. Ook mijn iMac en MacBook dim ik meestal naar de helft of minder. Ik draag buiten ook snel een zonnebril; heb gauw last van teveel licht.

    Ik ben erg benieuwd of het OLED scherm van de iPhone X gaat inbranden of niet.

  19. En na hoelang kijken hebben diegene dit ‘probleem’ of veroorzaak je het zelf door uren lang op je telefoon / verslaving te zitten turen? 👀

  20. Hier 2 slowmotion filmpjes.
    1 genomen van de X (PWM dimming) met halve brightness en 1 genomen van een 5C (Voltage) met halve brightness.

    iPhone X met slowmotion | iPhone 5 met slowmotion

    Nogmaals als je hier gevoelig voor bent dan heb je er last van en is het al binnen 10 minuten
    Niets met anti Apple te maken en bla bla wat je nu alweer leest in sommige commentaren
    Ook niets te maken met de refresh rate van de schermen. Maar puur de manier van dimmen door middel van PWM. Lees anders ook even de Wiki over deze implementatie

  21. Origineel geplaatst door Edward
    Hier 2 slowmotion filmpjes.
    1 genomen van de X (PWM dimming) met halve brightness en 1 genomen van een 5C (Voltage) met halve brightness.
    iPhone X met slowmotion | iPhone 5 met slowmotion
    Nogmaals als ….

    WOW dat is goed te zien zeg! Dankjewel voor de moeite nemen filmpjes ervan te maken. Ik ben er zelf ook gevoelig voor; ik heb hier ook last van bij sommige TL-verlichting of led lampen (die ‘bibberen’ ook op een bepaalde frezuentie)

  22. Ik heb de Iphone X nu ca. een week en krijg ook last van mijn ogen! Het zicht word slechter en concentratieverlies en hoofdpijn.