Vermoeide en droge ogen, hoofdpijn en zelfs tijdelijk blindheid… het gebruik van een iPhone X blijkt geen pretje, als je de ervaringen van sommige mensen mag geloven. Sommige gebruikers melden dat ze de iPhone X net iets vervelender vinden om naar te kijken en dat heeft te maken met natuurlijke eigenschappen van OLED-schermen. Die hebben namelijk een andere verversingsfrequentie dan de LCD-schermen die mensen gewend waren. Overgevoelige mensen kunnen beter een iPhone 8 kopen.
Vermoeide ogen door iPhone X
Elke nieuwe technologie heeft z’n voordelen, maar ook z’n nadelen. Dat blijkt nu bij de iPhone X: sommige gebruikers vinden het vermoeiend om naar het scherm te kijken, of krijgen last van droge ogen. “Ik werd blind na hoofdpijn door vermoeide ogen, ik breng ‘m terug”, meldt een gebruiker. Gelukkig is dit een erg extreem geval, maar toch zijn er meer mensen die last krijgen van hun ogen.
De situatie doet een beetje denken aan gebruikers die misselijk werden van iOS 7, vanwege de vele zoom- en parallax-effecten die erin zaten. Gelukkig kon je dit uitschakelen met opties als verminder beweging.
Wat is er deze keer aan de hand?
Flikkering door Pulse-Width Modulation
Eén van de suggesties is dat mensen veel intensiever gebruik maken van hun nieuwe toestel, waardoor ze vaker op het scherm zitten te kijken. Maar toch blijkt er ook nog een andere verklaring te zijn, namelijk PWM. Dit staat voor Pulse-Width Modulation. Om het scherm te dimmen gebruiken fabrikanten zogenaamde Pulse-Width Modulation en is normaal gesproken onzichtbaar voor het menselijk oog. Maar voor mensen die er gevoelig voor zijn, kan het toch leiden tot iets meer vermoeidheid of hoofdpijn.
Bij 100% schermhelderheid is de verversingsfrequentie 240Hz, meldt de website notebookcheck.com (spring naar het kopje over PWM als je meer hierover wilt weten of kijk op Wikipedia hoe hoe het zit met pulsbreedtemodulatie). Hoe meer het scherm gedimd wordt, hoe eerder je de flikkering zult ervaren.
Het is een typische eigenschap van OLED-schermen, aldus de notebook-experts. Het is dan ook niet verrassend dat het bij de iPhone X aanwezig is. Gevoelige mensen kunnen daarom beter kiezen voor het LCD-scherm van de iPhone 8 (komt dat even goed uit: die is net in de aanbieding). Bij deze toestellen met LCD-scherm speelt PWM geen rol.
Bij de overstap naar andere technologieën is het altijd even wennen dat de eigenschappen anders zijn. Er zitten ook genoeg voordelen aan OLED, zoals de snellere responstijd, het sneller wisselen tussen grijs- en zwartwaarden en het lagere energieverbruik – vooral als je voor apps met een donker thema kiest. Nadelen zijn er uiteraard ook: zo is het scherm duurder om te produceren, hebben de schermen een kortere levensduur en kan er ghosting optreden als je veel statische beelden bekijkt.
Tipgever: Edward
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Er komt een nieuwe Apple Watch SE: dit zijn de mogelijke functies van de Apple Watch SE 2025 (18-12)
- Toch geen drie op een rij? 'Geen nieuw design voor iPhone 17 Pro-cameralenzen' (18-12)
- Beta 1 van watchOS 11.3 nu beschikbaar voor ontwikkelaars (16-12)
- Eerste beta van tvOS 18.3 beschikbaar voor ontwikkelaars (16-12)
- Deze youtuber maakte een werkende iPhone uit een blok aluminium (13-12)
Reacties: 23 reacties