Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Kaarten Nederland vernieuwd met Scheveningen

Vernieuwde Apple Kaarten vanaf nu in Nederland en België: zie hier het verschil!

De vernieuwde Apple Kaarten wordt nu voor iedereen in Nederland en België uitgerold. Na een test van ongeveer een maand én de belofte dat wij nog dit najaar aan de beurt zouden zijn, kan nu iedereen de vernieuwde Apple Kaarten in Nederland en België bekijken. De kaarten geven veel meer detail, maar er zijn ook allerlei andere voordelen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

In de zomer van 2018 kondigde Apple aan dat Apple Kaarten op schop ging. In plaats van kaartmateriaal van externe bedrijven, ging Apple alles zelf met eigen auto’s vastleggen. In 2020 gingen de laatste regio’s in de VS live met het nieuwe kaartmateriaal en vlak daarna breidde zich dat uit naar landen in Europa. Onder andere Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië gingen ons al voor en afgelopen zomer kondigde Apple aan dat ook Nederland, België en Luxemburg aan de beurt waren en nu is het zover. Vanaf vandaag worden de nieuwe Apple Kaarten in Nederland voor iedereen uitgerold. Dat levert allerlei voordelen op.

Apple heeft de uitrol officieel aan ons bevestigd. De vernieuwde Apple Kaarten wordt op dit moment uitgerold in Nederland, België en Luxemburg, evenals in Zwitserland en Liechtenstein. Het verschijnt op alle versies van iOS 16 en ouder en er is geen update nodig. De uitrol kan de gehele dag duren. Lees verder over hoe je het bij jou zichtbaar krijgt.

Vernieuwde Apple Kaarten nu in Nederland, België en Luxemburg

Je kunt je misschien nog herinneren dat in voorjaar 2021 auto’s van Apple Kaarten door heel Nederland reden. Dit voorjaar en deze zomer werd er voor Apple Kaarten ook data te voet verzameld in Nederland. Al dat verzamelde materiaal komt nu samen in de vernieuwde Apple Kaarten. Het kaartmateriaal heeft veel meer detail, de navigatie is beter én het brengt een berg aan extra functies. Allereerst worden gebouwen in 3D weergegeven (als je wisselt naar de 3D-weergave), zodat je een beter zicht hebt op de omgeving. Contouren van gebouwen zijn daardoor beter te herkennen, zodat je je beter kan oriënteren.

Apple Kaarten in Nederland vernieuwd: Dam in Amsterdam oud vs nieuw
Apple Kaarten, Amsterdam (3D-weergave): oud (links) vs nieuw (rechts)

Apple Kaarten in Nederland vernieuwd: Scheveningen oud vs nieuw
Apple Kaarten, Scheveningen (3D-weergave): oud (links) vs nieuw (rechts)

Apple Kaarten in België vernieuwd: Atomium in Brussel oud vs nieuw
Apple Kaarten, Brussel (3D-weergave): oud (links) vs nieuw (rechts)

Apple heeft een groot aantal kenmerkende gebouwen extra veel details gegeven. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze kerken, gebouwen en monumenten en schakel naar de 3D-weergave door met twee vingers omhoog te vegen:

  • Koninklijk Paleis op de Dam, Amsterdam
  • Eye Filmmuseum, Amsterdam
  • Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
  • Domtoren, Utrecht
  • Euromast, Rotterdam
  • Kubuswoningen, Rotterdam
  • Markthal, Rotterdam
  • De Kuip, Rotterdam
  • Gelredome, Arnhem
  • Evoluon, Eindhoven
  • St. Catharinakerk, Eindhoven
  • Philips Stadion, Eindhoven
  • Muiderslot, Muiden
  • Kurhaus, Scheveningen
  • Atomium, Brussel
  • Justitiepaleis, Brussel
  • Koninklijk Paleis, Brussel

Apple Kaarten vernieuwd: gebouwen en monumenten in 3D

Dit is slechts een selectie, want het gaat om nog veel meer gebouwen. In totaal heeft Apple meer dan 90 gebouwen toegevoegd in de vijf landen die nu het nieuwe Apple Kaarten hebben.

Wegen zijn in de nieuwe weergave duidelijker te herkennen en ook parken en andere omgevingen zijn beter te onderscheiden en duidelijker gemarkeerd. In de standaard kaartweergave zie je nu precies waar er huizen staan en welke vorm ze hebben, ook in de gewone 2D-weergave. Daarbij is ook de kleur van gebouwen van belang. Grijs betekent gewone bebouwing, terwijl geel staat voor winkels of het centrum van een stad.

Apple Kaarten in Nederland vernieuwd: Arnhem oud vs nieuw
Apple Kaarten, Arnhem (2D-weergave, ook in 3D beschikbaar): oud (links) vs nieuw (rechts)

Apple Kaarten in Nederland vernieuwd: Groningen oud vs nieuw
Apple Kaarten, Groningen (3D-weergave): oud (links) vs nieuw (rechts)

Apple Kaarten in Nederland vernieuwd: Maastricht oud vs nieuw
Apple Kaarten, Maastricht (2D-weergave, ook in 3D beschikbaar): oud (links) vs nieuw (rechts)

Ten tweede zorgt de eigen Apple Kaarten voor ondersteuning van Look Around, Apple’s eigen Street View. In bijna alle recente landen die de nieuwe Apple Kaarten kregen, kregen ook deze handige functie. Dankzij Look Around kun je via je iPhone, iPad of Mac over de weg ‘wandelen’ en om je heen kijken, alsof je dus door de straat loopt. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijker zien of een bepaalde winkel nog wel echt op de aangegeven plek is. Maar niet alle straten en steden zijn via Look Around vastgelegd, waardoor je dus altijd nog een straat tegen kan komen die je niet in deze weergave kan bekijken. Denk bijvoorbeeld aan smalle straatjes die minder toegankelijk zijn.

Bekijk ook
Zo gebruik je Look Around in de Apple Kaarten-app

Zo gebruik je Look Around in de Apple Kaarten-app

Look Around (‘Kijk rond’) is Apple’s variant op Google Street View. Het is te vinden in Apple Kaarten op je iPhone, iPad en Mac. Hoe gebruik je Look Around en wat heb je eraan in Nederland en België? Dat laten we zien in deze tip!

Een derde belangrijke toevoeging is de ondersteuning van snelheidslimieten. Sinds enige tijd vind je bijvoorbeeld in Duitsland snelheidslimieten in Apple Kaarten en dankzij de nieuwe kaarten in Nederland en België zie je ook op onze wegen de maximale snelheid. Mogelijk is dit nog niet op alle wegen zichtbaar, maar je komt ze nu in ieder geval wel tegen. En over snelheidslimiten gesproken: Siri vertelt nu ook bij elke flitspaal waar er voor geflitst wordt, bijvoorbeeld snelheidslimiet en rood stoplicht.

Apple Kaarten vernieuwd: nieuwe weergave tijdens navigatie
Apple Kaarten, navigatie: oud (links) vs nieuw (rechts)

Een vierde verbetering van de nieuwe Apple Kaarten is dat je op je route precies kan zien waar de stoplichten staan. Bij kruispunten met verkeerslichten zie je een klein icoontje. Apple Kaarten geeft niet aan of het licht op groen of rood staat, maar je weet in ieder geval wel beter wat je van het kruispunt kunt verwachten. Je ziet alleen de verkeerslichten die op je route staan en alleen tijdens de navigatiemodus, zodat de gewone kaart niet bedekt wordt met allemaal stoplichticoontjes. Heb je stembegeleiding tijdens je navigatie aan staan, dan zal deze ook duidelijke instructies met stoplichten geven. Denk aan “Ga bij het volgende stoplicht linksaf” of “Passeer dit stoplicht en ga bij de volgende rechtsaf”.

De nieuwe weergave is, behalve op iPhone, iPad en Mac, ook zichtbaar op CarPlay. Dat betekent dat je in de auto ook de verbeterde weergave ziet met 3D-gebouwen, als je voldoende ingezoomd bent, meer detail, stoplichten op je route en snelheidslimieten.

Apple Kaarten navigatie vernieuwd met snelheidslimiet

Tot slot voegt Apple ook nog de loopnavigatie in augmented reality toe in Nederland. In Amsterdam en Rotterdam (en in België in Brussel) kun je nu in de stad loopinstructies krijgen in augmented reality. Je houdt hiervoor je iPhone rechtop en je ziet de stad door de camera van je iPhone. Die voegt daar vervolgens pijlen en straatnamen dankzij augmented reality aan toe. We hebben al een tip over hoe je looproutes in augmented reality in Apple Kaarten kan gebruiken.

Bekijk ook
Looproutes met Augmented Reality in Apple Kaarten: zo werkt het

Looproutes met Augmented Reality in Apple Kaarten: zo werkt het

Door met Augmented Reality te navigeren in Apple Kaarten, kun je loopinstructies bekijken die op de straat zijn geprojecteerd. Lees hier hoe het werkt in Amsterdam, Rotterdam en Brussel.

Samenvattend: dit is er nieuw in de nieuwe Apple Kaarten

Deze functies zijn met de release van de vernieuwde Apple Kaarten in Nederland en België dus nu beschikbaar:

  • 3D-weergave van gebouwen en duidelijkere kaarten met meer kleuren
  • Look Around in groot deel van het land
  • Snelheidslimieten
  • Locatie van stoplichten tijdens navigatie
  • Stembegeleiding met stoplichten
  • Looproutes in augmented reality (Amsterdam, Rotterdam, Brussel)

Hoe krijg ik de nieuwe Apple Kaarten?

Om de nieuwe Apple Kaarten zichtbaar te krijgen op jouw iPhone, iPad of Mac, hoef je in principe niets te doen. De nieuwe kaarten staan los van een iOS-update en zijn beschikbaar op toestellen met iOS 16 en ouder. Ook als jouw iPhone niet geschikt is voor iOS 16 en is blijven hangen op iOS 15, zie je dus de nieuwe kaarten. Apple rolt de update via de server uit. Zie je de nieuwe kaarten nog niet? Probeer dan de Apple Kaarten-app geforceerd af te sluiten of start je toestel opnieuw op. Als dat niet helpt, zit er niets anders op dan nog even geduld hebben.

Apple Kaarten in Nederland vernieuwd: Efteling oud vs nieuw
Apple Kaarten, Efteling (2D-weergave, ook in 3D beschikbaar): oud (links) vs nieuw (rechts)

Nog niet beschikbaar: fietsroutes

Een functie die nog niet beschikbaar is, zijn fietsroutes. Apple rolt dit meestal per stad uit en is geen onderdeel van de vernieuwde Apple Kaarten. Tot nu toe zijn alleen gebieden in de VS toegevoegd, samen met een paar losse steden in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Canada. Alleen China is in één keer toegevoegd. Het is niet bekend op welke termijn Apple fietsroutes aan Nederland (of België) toe gaat voegen.

Fout gezien? Meld het bij Apple

De nieuwe Apple Kaarten toont veelal flinke verbeteringen, maar er kunnen door de vele veranderingen ook fouten voorkomen. In onze test hebben we bijvoorbeeld een verkeerde rij-instructie bij een route naar huis gemerkt, die er voorheen niet was. Het beste wat je in dat geval kan doen, is het Apple Kaarten-probleem direct bij Apple te melden. In onze tip lees je stap voor stap hoe dat werkt.

Bekijk ook
Foutje gezien? Zo meld je een probleem in Apple Kaarten

Foutje gezien? Zo meld je een probleem in Apple Kaarten

Is er iets in Apple Maps fout weergegeven? Klopt een straatnaam of afslag niet en wil je dit aankaarten? Is de snelheidslimiet verkeerd of stuurt de app je de verkeerde kant op? Je kunt rechtstreeks vanuit de app een correctie doorgeven in Apple Kaarten op de iPhone, iPad en Mac, zodat Apple ernaar kan kijken en zo nodig bijwerken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 15 december: Artikel volledig geactualiseerd en voorzien van de nieuwste informatie en screenshots na de start van de uitrol van de vernieuwde Apple Kaarten in Nederland en België.
  • 2022 - 03 november: Artikel bijgewerkt met actuele status van vernieuwde Apple Kaarten in Nederland en België.

Reacties: 67 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.