iPhone 11 Pro-camera komt steeds dichter in de buurt van DSLR [video]

In deze video is te zien hoe de foto's van de iPhone 11 Pro zijn ten opzichte van foto's die met een $7.500 kostende DSLR zijn gemaakt. Het gaat er niet zozeer om welke van de twee wint, maar je bedenkt je misschien wel twee keer of je die zware cameratas nog wel wil meenemen bij je volgende weekendtripje.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Je gaat op vakantie en neemt mee: je iPhone, een bundel opladers en… je DSLR? Dan zul je misschien ook een fototas, meerdere lenzen, een flitser, reflectiescherm, statief en allerlei andere fotospullen willen meenemen. Baal je, dat letterlijk gebukt gaat onder je fotografiehobby, omdat er altijd zo’n zware camera om je nek hangt, dan zou je de video van Matti Haapoja eens moeten bekijken. Hij maakte steeds twee dezelfde foto’s met een iPhone 11 Pro en een Canon 1DX Mark II (in Nederlands verkrijgbaar voor €7.000 inclusief lens) en vergeleek de resultaten.


We gaan nu niet zeggen dat de foto’s even goed zijn, want dat is tamelijk subjectief. Ook snappen we dat er mensen zijn die het leuk vinden om met verschillende lenzen en instellingen te experimenteren. Maar ben je hobbyfotograaf en ga je je kiekjes toch niet via Getty aanbieden, dan kun je je tegenwoordig afvragen of een zware camera meenemen nog wel zo’n goed idee is. Haapoja toont vijf foto’s naast elkaar en laat je vervolgens raden welke met de Canon en welke met de iPhone 11 Pro is gemaakt. Daarnaast laat hij nog een aantal andere foto’s zien, om duidelijk te maken waar de iPhone toe in staat is.

Zie jij in één oogopslag het verschil en heb je ze allemaal goed geraden? Dan moet je vooral bijven doorgaan met fotograferen met je DSLR. Voor mensen die twijfelen of een paar keer fout zaten, is het goed om te weten dat je ook met je iPhone goed uit de voeten kunt.

Een hint om beter te kunnen onderscheiden welke foto met welke camera is gemaakt: de achtergrond en het bokeh-effect zijn bij de iPhone net iets anders. Soms is het bokeh-effect wat overdreven of verdwijnt het juist in de hoeken van de foto. De dure Canon geeft een wat gelijkmatiger bokeh-effect.

iPhone 11 Pro Camera vergelijking

Computational photography
In eerdere tests is de iPhone 11 Pro al vergeleken met de Pixel 4 en andere high-end smartphones. Daarbij bleek er vaak geen eenduidige winnaar: de ene smartphonecamera is in sommige situaties beter dan in andere. Bij de vergelijking met deze Canon gaat het vooral om de vraag: hoeveel wil je overlaten aan de chips in hedendaagse smartphone-camera’s met begrippen als computational photography en Deep Fusion, of wil je nog zelf de controle houden over allerlei instellingen? In dat laatste geval is een DSLR weer een betere keuze. Op de iPhone heb je ook wel wat controle, maar dan ben je meer aangewezen op geavanceerde foto-apps zoals Halide.

iPhone 11 Pro vs Canon DSLR

De fotograaf in deze video geeft toe, dat hij zich nooit zo had gerealiseerd dat computational photography zoveel mogelijk maakt. De nieuwste functies zijn vooral mogelijk dankzij de vooruitgang op het gebied van software. Dat was bij de iPhone XS al zo en op het blog van de makers van het eerder genoemde Halide kun je daarover een interessant verhaal lezen.

Actuele iPhone 11 Pro deals

iPhone 11 Pro

Lees hier alles over de iPhone 11 Pro, de professionele iPhone van 2019 met een drievoudige camera. De iPhone 11 Pro is niet meer nieuw beschikbaar bij Apple of andere winkeliers, maar mogelijk nog wel refurbished. Alles over een refurbished iPhone 11 Pro kopen vind je in ons artikel, met de beste prijzen. De grootste verbetering was de extra ultra-groothoeklens en de nachtmodus voor de camera, die in dit model geïntroduceerd werden. Dit model is in 2020 opgevolgd door de iPhone 12 Pro. Zie ook onze iPhone-vergelijking met alle huidige modellen.

iPhone 11 Pro kleuren

Reacties: 9 reacties

  1. Dit is weer een leuke appels met peren vergelijking. Lekker voor wat controverse. M’n vingers popelen om zelf wat te tikken, maar ik doe het niet. 😃

  2. Op het kleine scherm inderdaad weinig verschil. Maar het wordt een probleem wanneer je in zoomt of de foto wilt laten bedrukken.

  3. Het zou leuk zijn als hij ook foto’s van veraf had gemaakt! Dat zou voor mij relevanter zijn geweest

  4. Dit is geen correcte vergelijking. Dit gaat vooral op met goede verlichting en met stilstaande objecten. Zodra er beweging plaatsvindt of er wordt in gefotografeerd met weinig licht is het verschil direct zichtbaar.

  5. Ik heb vorige week mijn foto’s gemaakt op mijn nieuwe 11 Pro Max vergeleken met die van mijn Sony systeemcamera A6000 (vier jaar oud) op een 27″ 5K iMac-scherm. De resolutie van de iPhone is een stuk lager en dat levert vanzelfsprekend minder detail op. In RAW is het resultaat zelfs matig vergeleken met de systeemcamera. In jpeg is het verschil (behalve dan die resolutie) wat minder dramatisch. Dat bewijst wel dat de software van de iPhone 11 Pro veel goeds doet. Ik denk dat iPhone11 Pro prima geschikt is voor de betere ‘kiekjes’ in jpeg. Voor het echte fotowerk is het verschil nog altijd veel te groot…

  6. Ik snap niet dat dit soort vergelijkingen gemaakt worden. Over het al gemeen zijn mensen die op de telefoon fotograferen niet in de markt voor een camera van enkele duizenden euro’s. Daarnaast zijn smartphones ten opzichte van pro dslr’s in het donker een ramp

  7. Ik vond dit een erg interessante vergelijking.

    Ik heb vrij fanatiek gefotografeerd met een Canon EOS 550D (natuurlijk onvergelijkbaar met een Canon 1DX Mark II)

    Maar voor elke vakantie stond ik de laatste tijd weer in dubio of ik dat grote gevaarte moest meenemen.

    Mijn conclusie is wel dat ik met de iPhone 11 Pro makkelijker en beter fotoos neem dan met mijn oude consumenten DSLR, en deze dan ook zonder schuldgevoel thuis kan laten (en misschien maar moet gaan verkopen.)

  8. Door naar een filmpje te kijken is geen vergelijk. Je moet de bestanden naast elkaar vergelijken, en dan is het verschil duidelijk te zien.
    Alleen al de grootte van de sensor, telefoon ten opzichte van camera is gigantisch, en dus ook het verschil bij een echte vergelijking!

  9. Hier maken we op een iPhone 11 met de UltraGroothoek lens binnen vaak zeer slechte foto’s.
    Ik ben al een poosje met Apple bezig en het komt erop neer dat de (extra) Ultra Groothoek lens eigenlijk een doodgeboren kindje is.
    De lens heeft te veel licht nodig binnen en gaat hierdoor helemaal de mist in.
    Ook kan je geen nachtmodus en Deep fusion gebruiken….. zelfs die extra processor kan er blijkbaar niet voor zorgen dat de enorme vervorming aan de zijkanten wat hersteld wordt.
    Men geeft nu het advies om in RAW te fotograferen omdat de binnen foto’s slecht zijn en daardoor de jpeg compressie op hol lijkt de slaan.

    Maak maar eens foto’s binnen met een donker onderwerp ergens in beeld waarbij je zult zien dat het donkere deel veel te veel gecomprimeerd wordt
    Of een foto met een hoofd aan de zijkant elke een soort punt hoofd woord.

    De gewone groothoek lens maakt wel goede foto’s