Beperkte bewegingsruimte voor Vision Pro
Met de Vision Pro heb je keuze uit twee weergaven: eentje waarbij je je eigen woonkamer nog ziet (‘passthrough’) en een virtuele omgeving waarbij je jezelf in VR kunt onderdompelen (‘immersive’). Het is niet de bedoeling dat je dan hevig gaat bewegen, zo blijkt uit de documentatie. Apple heeft een gebied van 3 x 3 meter aangegeven als veilig gebied. Ga je daarbuiten, dan stopt de VR-ervaring en krijg je passthrough te zien. Dit wordt gemeten vanaf de oorspronkelijke positie van het hoofd. Analist Neil Cybart denkt dat Apple vooral het gebruik van AR voorrang wil geven boven VR.
Bij de invoering van de Vision Pro zullen AR-toepassingen dan ook meer de nadruk krijgen dan pure VR. Het is wel mogelijk, maar Apple wil liever dat je je omgeving nog blijft zien. In voorbeelden van andere fabrikanten (zoals Varjo) is te zien hoe een ontwerper rondom een virtuele auto kan lopen om het design tot in detail te bekijken. Dat is met Vision Pro waarschijnlijk ook mogelijk, maar in AR-weergave. Ben je afgeschermd van je omgeving, dan is het onveilig om zomaar rond te lopen in een kamer. Je zou van de trap kunnen vallen of iets kunnen omstoten. Ook heeft Apple een snelheidslimiet ingesteld, zodat je bijvoorbeeld niet tijdens het autorijden de headset kunt gebruiken. Voor in vliegtuigen is er een speciale Travel Mode, waarbij sommige functies zijn beperkt.
Niet geschikt voor tafeltennis
De beperking van de VR-ruimte werd ontdekt door CTO Hans Karlsson van het VR-bureau Mimir. Hij is teleurgesteld en noemt het “crippled VR”. Apple’s VR is volgens hem alleen bedoeld voor mensen die op de bank willen blijven zitten, dus geen tafeltennis of iets anders waardoor je iets meer beweegt. De bewegingsruimte wordt als volgt verwoordt in de documentatie van Apple:
When you start a fully immersive experience, visionOS defines a system boundary that extends 1.5 meters from the initial position of the person’s head. If their head moves outside of that zone, the system automatically stops the immersive experience and turns on the external video again. This feature is an assistant to help prevent someone from colliding with objects.
Dit betekent dus dat je vanuit je oorspronkelijke standpunt 1,5 meter in elke richting kan bewegen, wat een cirkelvormig gebied van 3 x 3 meter oplevert. Wellicht is Apple op dit moment nog voorzichtig en wil het bedrijf voorkomen dat je ongelukken veroorzaakt. YouTube staat vol met flaterfilmpjes waarin mensen vallen of iets omgooien en dat zal ook bij de Vision Pro weer veel kijkers trekken. Apple zou dan ook te maken kunnen krijgen met rechtszaken van Amerikanen, die de handleiding niet goed hebben gelezen. Van de andere kant is het mogelijk dat Apple het liefst wil dat je blijft zitten, zodat je minder moe wordt bij langdurige gebruik. Er zijn wel geruchten dat Apple voor de volgende Vision Pro plannen heeft om een Workout Mode toe te voegen voor Apple Fitness+.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Tweede beta van watchOS 11.5 voor ontwikkelaars verschenen (en eerste voor publieke testers) (14-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- 'Apple werkt aan de Vision Pro 2: dit wordt er aan verbeterd' (14-04)
- Gerucht: 'Apple Watch krijgt ondersteuning voor Apple Intelligence (maar eerst alleen op de Ultra)' (10-04)
- Gerucht: 'Ook watchOS krijgt een nieuw ontwerp geïnspireerd op visionOS' (10-04)
Vision Pro
Vision Pro is de eerste headset van Apple voor spatial computing. Deze headset combineert augmented reality met virtual reality en heeft allerlei standaard ingebouwde apps die je kent van de iPhone, iPad en Mac, maar dan in een virtuele omgeving, geprojecteerd in je echte omgeving. Hij is sinds 2 februari 2024 in de VS verkrijgbaar voor een prijs vanaf $3.499,-. Andere landen volgen later.

- Alles over Apple Vision Pro
- Vision Pro releasedatum
- Vision Pro prijs in euro's
- Leuke details over Apple Vision Pro
- Vision Pro toegankelijkheidsfuncties
- Goedkopere Apple Vision-headset in 2025
- Alles over visionOS
- Optic ID: de verificatiemethode van de Vision Pro
- Digital Crown op de Vision Pro
- Persona: een virtuele versie van jezelf op Vision Pro
- Vision Pro bedienen
Dat is wel een enorme minpunt zeg. Beter is gewoon dat je zelf een veld kan afbakenen op lokatie.
De huidige methode voelt idd behoorlijk crippled aan. Een dealbreaker voor mij in ieder geval en ik begin steeds meer te begrijpen dat er mensen bij Apple zijn die vinden dat het veel te vroeg is om de Vision uit te brengen.
@JeroenT: Hoezo vormt dit een probleem. Zodra dat ding op de markt is en gebruikt gaat worden, kan Apple dmv een 0 in een 1 te veranderen. De 3×3 meter veranderen naar 5×5 of 100x100m. Hoeft niet zo heel moeilijk te zijn.
@JeroenT: Dit is ook geen VR bril. Apple legt de nadruk op AR. Als je de bril gebruikt in AR (niet 100% immersive) mode kun je veel meer bewegen omdat je je omgeving ook ziet.
Je kunt dus wel degelijk door de hele ruimte wandelen, als die maar zichtbaar is.