Drie dingen die de slimme assistent Viv beter doet dan Siri

Viv is een nieuwe virtuele assistent van de makers van Siri. Maar in welke opzichten is Viv beter dan Siri? We zetten enkele opdrachten tegenover elkaar.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Virtuele assistenten Siri en Viv.
Siri krijgt er een concurrent bij. De slimme assistent is gemaakt door dezelfde mensen die ooit Siri bedachten, maar kan veel meer vragen begrijpen en beantwoorden. De assistent Viv is al lange tijd in ontwikkeling, maar werd maandagavond voor het eerst in actie aan het publiek getoond. Uit de demonstratie blijkt dat Viv behoorlijk wat ingewikkelde vragen kan beantwoorden, waardoor Siri de hete adem van Viv al in de nek kan voelen.

Bekijk ook

Het Viv-team bestaat uit veel voormalige Siri-medewerkers

Makers van Siri onthullen Viv, een slimmere digitale assistent

De bedenkers van Siri gaan Viv onthullen, een slimmere persoonlijke assistent met allerlei functies die Siri oorspronkelijk had moeten krijgen. Maar Steve Jobs lag dwars.

Viv: slimmer dan Siri

Afgelopen weekend werd al onthuld dat de makers van Viv de assistent voor het eerst zouden demonstreren, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Viv werkt samen met diverse partners en is daardoor erg veelzijdig. Uit de demonstratie bleek dan ook dat Siri nog veel slimmer kan. Wij selecteerden 3 dingen die Siri kan leren van Viv.

#1 Oudere weersinformatie ophalen

Eén van de handige functies van een virtuele assistent als Viv en Siri is het opvragen van weersinformatie. Bij de demonstratie van Viv vroeg de maker of het drie donderdagen geleden regende in Seattle. In deze vraag zitten drie aspecten verborgen: regende het op een bepaald tijdstip op een bepaalde plek. Viv geeft zonder problemen antwoord op de vraag en geeft een passend ja/nee-antwoord. Een soortgelijke vraag aan Siri levert een teleurstellend resultaat op. Siri begrijpt wel dat het om een vraag over het weer gaat dat betrekking heeft op het verleden, maar het levert geen resultaat op: Siri kan geen weersinformatie opvragen voor data in het verleden.

Weersinformatie uit het verleden ophalen met Viv. Weersinformatie uit het verleden ophalen met Siri.

#2 Ingewikkelde vragen met passendere antwoorden

Uit de demonstratie bleek dat je Viv heel ingewikkelde vragen kunt stellen. Zo werd er een vraag over het weer gesteld, waar vier bepalende aspecten in zitten. De tijdsbepaling is zelfs ingewikkelder dan simpelweg morgen of overmorgen, maar Viv geeft zonder twijfelen een helder en passend antwoord. Siri begrijpt dezelfde vraag in principe goed, maar geeft niet helemaal een passend antwoord. Op de vraag of het in Amsterdam de dag na morgen na 17:00 uur warmer wordt dan 20 graden, geeft Siri een antwoord met de weersverwachting voor de juiste dag. Echter is dit een typische ja/nee-vraag, terwijl Siri met een wat vage verklaring komt wat niet direct een antwoord is op de gestelde vraag. Ook geeft Siri geen uursverwachting voor momenten verder dan 24 uur van het huidige tijdstip.

Een ingewikkelde vraag stellen met Viv. siri-ingewikkelde-vraag

#3 Integratie met diensten en apps

Bij de demonstratie van Viv worden meerdere voorbeelden gegeven van integratie met andere diensten en apps. Zo maakt Viv het mogelijk om geld over te maken naar de Venmo-rekening van een vriend, terwijl Siri dit niet kan doen. De ING heeft in haar eigen app wel stemherkenning in de vorm van Inge, waardoor je met je stem geld over kunt maken naar iemand uit je ING-adresboek. De wil om stembediening te gebruiken bij andere apps is er dus wel, maar Siri ondersteunt dit simpelweg niet. Het bestellen van bloemen voor je moeder? Viv kan het, Siri niet. Een Uber-taxi bestellen voor een bepaald aantal personen is voor Viv een fluitje van een cent, terwijl Siri bij het stellen van dezelfde vraag een routebeschrijving wil starten.

Een taxi bestellen met Viv. siri-taxi-bestellen

Viv laat zien dat er nog een hoop werk aan de winkel is met Siri. Vooral de integratie met andere apps en diensten is een groot voordeel, waardoor Viv veel meer kan begrijpen zaken voor je kunt regelen. Viv is daarom meer een interactieve chatbot, terwijl Siri meer een assistent is die bepaalde standaardfuncties van iOS kan gebruiken en dingen op kan zoeken.

Het is te hopen dat Siri met de aankondiging van iOS 10 tijdens de WWDC een stuk slimmer wordt, want anders wordt Apple’s assistent binnenkort ingehaald door zijn originele makers.

Bekijk ook

Siri uitleg

Siri: het complete overzicht van Apple’s spraakassistent

Met Siri geef je spraakopdrachten aan de iPhone, iPad en andere apparaten. Siri spreekt Nederlands, kan vragen beantwoorden, informatie opzoeken, apparaten bedienen en zelfs grapjes maken. Wat kun je er nog meer mee? Dat lees je in deze Siri-uitleg!

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri in iOS 11

Reacties: 18 reacties

  1. Ik zie in het artikel ViV op een iPhone staan. In de App Store vond ik ‘m niet. Hoe kan je ‘m downloaden? Ik heb idd liever Apple maar in dit geval heeft Apple niet het beste. Als in iOS 10 Siri slimmer wordt stap ik weer over!

  2. Ik hoop niet dat Siri slimmer wordt, ik hoop dat we in iOS 10 Siri kunnen vervangen door Viv.

  3. Even vanuit SIRI gedachte.. is het wel helemaal eerlijk om de Nederlandse versie erbij te pakken en te vergelijken met een engelstalige VIV? Siri kan in Amerika immers meer dan onze Nederlandse versie..

  4. Ik als blinde gebruikers Siri heel graag en het is inderdaad zo dat de Engelstalige Siri veel meer kan dan de Nederlandse Siri nu maar hopen dat ze de Nederlandse Siri bijwerken met een update of zo

  5. Origineel geplaatst door Robin
    Even vanuit SIRI gedachte.. is het wel helemaal eerlijk om de Nederlandse versie erbij te pakken en te vergelijken met een engelstalige VIV? Siri kan in Amerika immers meer dan onze Nederlandse versie..

    Blij dat jij het na voren haalt, anders had ik het gedaan.
    Een andere vraag kan Viv Nederlands verstaan? Aangezien ik dit al knap vind van Siri.

  6. @Rick: ik zie in de video een emulator. Vermoedelijk komen daar de screenshots vandaan, wat ook meteen de slechtere kwaliteit van de plaatjes verklaart…

  7. Ik snap niet waarom Hound van SoundHound niet deze aandacht krijgt. Wat maakt Viv anders dan Hound om wel deze aandacht te krijgen? Is dat enkel omdat er ‘bekende’ mensen achterzitten?

    • @Wendel: Over Hound van Soundhound hebben we vorig jaar een uitgebreid artikel geschreven: Hound: zoveelste spraakassistent of waardig Siri-alternatief?

      Sindsdien zijn er geen grote ontwikkelingen rond Hound meer geweest. Wel beloven ze dat ‘dit nog maar het begin’ is, maar een concrete demonstratie van functies is natuurlijk veel interessanter voor een artikel op iCulture. Bovendien gaat het niet om ‘bekende’ mensen, maar om de grondleggers van Siri, dus een directe link met het Apple-ecosysteem. Als Hound echt concrete nieuwe dingen heeft, besteden we daar zeker aandacht aan. De bal ligt wat dat betreft bij SoundHound.

  8. Er is ook een ding dat Siri beter doet dan Viv: je kan hem activeren door de homeknop ingedrukt te houden. Dat is met name heel handig in de auto: je hoeft niet te kijken naar je telefoon! Verder valt me op dat de verbeteringen van Viv niet echt fundamenteel zijn. Apple kan ook extra diensten aansluiten op Siri of zelfs een API beschikbaar maken. Dan is de “achterstand” op Viv zó weer ingehaald!

  9. Viv is veelbelovend, kan op dit moment meer en betere antwoorden geven dan Siri. De vergelijking met Nederlandse Siri gaat totaal mank. Het is algemeen bekend dat de database voor Nederland veel minder omvangrijk is dan voor bijvoorbeeld de USA.

  10. Als Viv dezelfde functionaliteit krijgt in het Nederlands zal ik pas echt onder de indruk zijn.
    De Engelse Siri kan ook zoveel meer dan de Nederlandse. Ik mis vooral de echte conversaties die je in het Engels kan voeren.

    P.S. even off topic, de presentator komt toch eerder ‘amateuristisch’ over hoor. Geef mij maar de charme van een Apple Keynote 🙂

  11. Heb de video even bekeken maar het allerbelangrijkste voordeel van Viv wordt niet genoemd in dit artikel. Viv analyseert een vraag en schrijft vervolgens een eigen programma om de vraag op te lossen. Het maakt dus niet uit wat je vraagt of hoe je het vraagt: Viv schrijft altijd nieuw programma om de vraag op te lossen. Mits dit binnen de mogelijkheden ligt (andere apps/services) zal Viv je dus altijd kunnen begrijpen. De antwoorden zijn niet “hard-coded” zoals ze dat bij Siri wel zijn. De mogelijke antwoorden (en mogelijkheden) van Viv zijn dus theoretisch eindeloos terwijl Siri alle antwoorden uit een database moet plukken. Een behoorlijk verschil.

  12. Ik vind het nou niet indrukwekkend. Het zou voor Apple ook mogelijk zijn om meer opties aan weer-queries toe te voegen en Siri integreert ook al een aantal diensten van derden direct in de zoekfunctie. De functionaliteit is er dus al, alleen lijkt Apple niet de wil te hebben om dat groot uit te breiden en aan derden ter beschikking te stellen. Dat Viv meer commando’s blijkt te kennen, kan net zo goed ook puur voor de demo zijn. Viv kan pas overtuigen op het moment dat mensen de app kunnen gebruiken.

    Het klinkt ook allemaal best interessant dat Viv ‘organischer’ moet zijn en door bouwstenen makkelijker door derden uitgebreid kan worden, maar wie zegt dat Siri dat achter de schermen niet ook al doet? Ik kan mij best voorstellen dat Google Voice dat ook kan. Er zullen vast redenen zijn waarom beide partijen daar nog niets aan hebben gedaan. Over de plan van aanpak om derden aan boord te krijgen, hoor je van de Viv-makers ook nog niet veel.

  13. Kan best wel eens nummer 3 van de wereld worden die je gegevens verzamelt om profielen te maken die geld opleveren in de advertentiemarkt.
    Of ze moeten er een soort abonnementsdienst van maken, maar ik betwijfel of het dan van de grond komt..

  14. IBM is al veel verder met Watson. Zeker betreft stem herkenning en het generen van nieuwe kennis op basis van bestaande informatie. Het cognitieve aspect zal steeds belangrijker worden. Google maar op cognitoys, jeopardy en what is Watson.
    Aangezien Apple en IBM partners zijn zou het een mooie stap zijn als de backend van Siri wordt gekoppeld aan de “brains” van Watson.
    Dan kan men van alles vragen. Enige wat nog rest is inderdaad de mogelijkheid om andere apps aan te sturen vanuit de Siri interface zodat men wel bv kan vragen wat is de prijs van deze woning die hier te koop staat met als resultaat Funda app open en dan op locatie bepaling de woning advertentie toont. Maar dat zal nog wel even duren 🙂

  15. Misschien moet Apple hun nog maar een keer overnemen 😀 😛 .

  16. @Robin:
    Ja idd

  17. @Robin:

    Goed punt. Vond ik ook al vreemd. Zouden ze toch moeten weten bij iculture.