Voorbeschouwing: dit weten we al van de iPad mini

Op 23 oktober gaat Apple vermoedelijk de iPad mini aankondigen. Wat kunnen we verwachten? Een Lightning-connector, retinascherm, A6-processor, Siri en misschien zelfs 4G? Wij zetten de meest waarschijnlijke op een rijtje.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPad miniDe aanwijzingen dat er een iPad mini aankomt zijn groter dan ooit. Lezers van iPadclub zijn ervan overtuigd dat er op 23 oktober een iPad aangekondigd gaat worden, zo bleek uit onze poll. Wat zit er in die iPad mini? We zetten 10 functies op een rij die we kunnen verwachten – hoewel er ook een paar tussen zitten waar we minder zeker van zijn. Bij elk gerucht vind je een waarschijnlijkheidspercentage dat met deskundig nattevingerwerk tot stand is gekomen.


1. Lightning-connector
Apple veranderde na negen jaar de aansluiting van de iPhone en iPod. Een kleinere connector zorgt ervoor dat de iOS-apparaten veel kleiner kunnen worden ontworpen. Volgens Apple was het een onvermijdbare stap, omdat de technologie voortgang heeft geboekt en alles veel kleiner kan. De iPad mini zal vrijwel zeker voorzien zijn van een Lightning-connector. Een adapter die ervoor zorgt dat je ook je oude iOS-accessoires kunt gebruiken, zit er vrijwel zeker niet bij. Anders had Apple die immers ook wel meegeleverd met de veel duurdere iPhone?

Waarschijnlijkheid: 100%

2. Siri
Is Siri een functie waar we echt op zitten te wachten? In ons land voorlopig nog niet, zolang Siri geen Nederlands spreekt. En als je het wel hebt? Dan probeer je het een paar keer uit, je laat het aan je vrienden zien en dat is het. Er zijn geluiden dat Apple bij de iPad mini teruggrijpt op oudere modellen zoals de iPad 2, om te zorgen dat de prijs acceptabel blijft. Of dat betekent dat Siri voorlopig even niet wordt ondersteund? Het zou best kunnen. Uiteindelijk zal niemand er echt wakker van liggen.

Waarschijnlijkheid: 50%

3. 4G-functie
Bij de iPhone 5 en iPad 3 was het groot nieuws dat 4G werd ondersteund. Bij smartphones had Apple ook eigenlijk geen andere keus: alle high-end smartphones die momenteel in de VS (Apple’s belangrijkste markt) uitkomen zijn voorzien van 4G/LTE-functie. Bij tablets speelt dat veel minder. Een 3G-functie op de iPad mini is eigenlijk prima. Een tablet met alleen Wi-Fi zou zelfs mogelijk zijn zonder een flater te slaan. De Nexus 7 van Google komt er ook mee weg. In Nederland hoeven we ons helemaal niet druk te maken om de 4G-functie, want onze netwerken zijn er voorlopig toch niet klaar voor.

Waarschijnlijkheid: 30%

4. Scherm van 7,85-inch
Er is nu zoveel gezegd over een 7,85-inch scherm in de iPad mini, dat het wel heel gewaagd is om nog andere suggesties te doen. Of zouden de tipgevers van geruchtensites elkaar gewoon napraten? Het formaat van 7,85-inch zou ideaal zijn: je kunt er goed boeken op lezen, het is nét ietsje groter dan de mini-tablets van de concurrentie en het is klein genoeg om nieuwe technologieën zoals thin-film, IZGO of in-cell uit te proberen. Uitproberen? Jazeker, want terwijl de echte Apple-fans deze kleine tablet ongezien zullen kopen, zullen de Apple-sceptici eerst nog even wachten. “Er zitten altijd kinderziektes in”, redeneren ze. Dat zagen we ook bij de iPhone 5: terwijl honderdduizenden mensen hun iPhone zonder problemen gebruiken zijn er ook ‘slachtoffers’ die zijn opgescheept met iPhones met vergeeld scherm, kromtrekkende behuizing en krassen.

Waarschijnlijkheid: 80%

5. Prijs rond 300 euro
Apple krijgt bij de iPad mini te maken met twee belangrijke concurrenten: Google met de Nexus 7 en Amazon met de Kindle Fire HD. Beide mini-tablets hebben een 7-inch scherm, dus iets kleiner dan de 7,85-inch waarmee de iPad mini vermoedelijk op de markt komt. Het is de vraag of Apple vasthoudt aan de gewoonte om een flinke marge op producten te verdienen, of kiest voor een prijzenoorlog. Dat laatste is niet gebruikelijk voor Apple en zou wel eens tot interessante discussies kunnen leiden of Apple qua imago aan het ‘afglijden’ is. Een prijs rond 300 dollar (en in Nederland dus rond de 300 euro) zou ideaal zijn: goedkoper dan de iPod touch, flink goedkoper dan de normale iPad en de iPad 2 en toch iets duurder dan de Google Nexus 7, waar Google naar verluid niets mee verdient. Met een instapmodel van 8GB kan de iPad mini ook voor studenten en mensen met een kleinere beurs interessant worden.

Waarschijnlijkheid: 80%

ipad mini retina scherm

6. Retinascherm in iPad mini
Eén ding is duidelijk: de iPad mini wordt niet het topmodel van Apple. Er zijn zelfs sterke aanwijzingen dat de kleinere tablet grotendeels is gebaseerd op technologie van eerdere modellen, zoals de iPad 2 en zelfs de iPhone 3GS. Het heeft nog meer voordelen voor Apple: stel dat de iPad mini wordt gebaseerd op de schermresolutie van eerdere iPads, 1024 x 768 pixels, maar geconcentreerd op een kleiner schermoppervlak zodat alles er toch scherper uitziet. Ontwikkelaars hoeven dan geen rekening te houden met een nieuwe schermresolutie.

Waarschijnlijkheid: 40%

7. A6-processor
Apple zou bij de iPad mini kunnen kiezen voor de A6-processor, die ook in de iPhone 5 wordt gebruikt. Die ligt immers toch al klaar om te gebruiken. Maar het zou de iPad mini wel duurder maken dan noodzakelijk. Eigenlijk zou een variant op de A5-processor ook kunnen volstaan. Die wordt immers in de speciale A5X-variant ook in de iPad 3 gebruikt en is krachtig genoeg om het grotere scherm aan te sturen. De A5X-processor zelf zou niet logisch zijn, want die bevat extra grafische optimalisaties voor het retinascherm van de iPad 3. Bij de iPad mini is dat niet nodig.

Waarschijnlijkheid: 50%

8. VoIP-bellen
Handig! Je koopt een iPad mini met alleen Wi-Fi aan boord, maar Apple geeft je wel de mogelijkheid om telefoongesprekken te voeren via draadloze netwerken. Op smartphones zou Apple daarmee teveel tegen de haren instrijken van mobiele operators, die daardoor immers verbruikte belminuten mislopen. Maar bij een kleine tablet is het best haalbaar. Voor Apple is het bovendien gemakkelijk te realiseren. VoIP-apps bestaan al langere tijd en leveren geen technische uitdagingen op voor Apple. Met de tablets van Samsung kun je ook bellen. Het ziet er raar uit, vandaar dat de meeste mensen alleen bellen via een headset. Reden waarom Apple het niet zou doen, is dat de grenzen tussen apparaten daarmee vervagen. Met een telefoon moet je bellen, met een tablet moet je andere dingen doen. Bovendien lijkt het erop dat de nadruk bij de iPad mini op boeken lezen en educatie komt te liggen. Teveel bijkomende functies in een apparaat stoppen verwart alleen maar.

Waarschijnlijkheid: 20%

9. HDMI-uitgang
hdmi kabelZou het niet handig zijn als je je iPad mini met een standaardkabeltje kunt aansluiten op een televisie? Je zit in een hotelkamer, hebt zin om een filmpje te kijken en kunt meteen gaan kijken. Typisch Apple: gemakkelijker kunnen ze het niet maken. De kans is alleen klein dat het realiteit wordt. Apple heeft een eigen oplossing gekozen en verwacht dat je mirroring aanzet, zodat je het scherm van de iPad mini via een Apple TV op je televisie kunt bekijken. Ook heel gemakkelijk, maar het werkt alleen wanneer je thuis bent en een Apple TV bij de hand hebt. Er zullen weinig mensen zijn die standaard een Apple TV in de koffer stoppen als ze een paar dagen weggaan.

Waarschijnlijkheid: 10%

10. NFC, MicroSD, Flash en stylus
Er zijn nog wat mogelijkheden over, die we in één adem gaan noemen omdat ze té onwaarschijnlijk zijn. NFC in de iPad mini? Erg onwaarschijnlijk. Er is bij de iPhone eindeloos over gesproken, maar Apple koos er uiteindelijk niet voor. Apple zag meer in Passbook, de app waarmee je pasjes en kortingsbonnen op je telefoon meeneemt. Deze low-tech oplossing is minder mooi, maar maakt het voor Apple wel een stuk makkelijker: ze bieden een app aan en de aanbieders zorgen zelf voor de kortingsbonnen. Een tablet met NFC ligt niet voor de hand, omdat de toepassingen niet logisch zijn. Een iPhone heb je als betaalmiddel altijd op zak, een tablet niet. De enige (vergezochte) mogelijkheid is dat Apple bijvoorbeeld een samenwerking met bibliotheken aankondigt, waarbij je je tablet langs een NFC-paal haalt om boeken te lenen. Maar waarom een fysieke oplossing als je de boeken ook gewoon digitaal kunt downloaden via internet?

Sinds de eerste iPhone heeft Apple nog nooit een geheugenkaartslot toegevoegd aan een iOS-apparaat. Als je meer opslagruimte nodig hebt kun je bij iCloud terecht voor het opslaan van je muziek, documenten en foto’s. Apple heeft gekozen voor een prijsmodel waarbij je voor meer geheugen meer moet betalen, dus een iPad waar je zomaar geheugenkaartjes in kunt steken om het geheugen uit te breiden, zou uiteindelijk slecht zijn voor de omzet.

Flash op de iPad? Het is net zo onwaarschijnlijk als een terugkeer van Google Maps of een tablet met verwisselbare batterij. Apple heeft ervoor gekozen om geen Flash te ondersteunen op iOS, omdat het in de woorden van Steve Jobs een achterhaalde technologie is. Adobe is zelfs gestopt met Flash Player voor Android.

“Als je een stylus ziet, hebben ze het verprutst”, zei Steve Jobs ooit. Apple zou zichzelf voorgoed ongeloofwaardig maken door nu een tablet met stylus uit te brengen. Misschien heeft een stylus een groot praktisch nut – concurrent Samsung gebruikt het als belangrijk verkoopargument bij de Galaxy Note en concurrent HTC bracht ook al eens een tablet met intelligente stylus uit. Maar voor Apple zou het een afgang zijn.

Waarschijnlijkheid: minder dan 10%

Alles over de iPad mini lees je in ons dossier iPad mini.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.