Voormalige Apple-topmensen kijken terug op 10 jaar iPhone [video]

Apple-topmensen Scott Forstall, Tony Fadell en Greg Christie kijken in een video terug op 10 jaar iPhone: over angst dat de iPod ondermijnd zou worden en werkweken van 168 uur.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Deze week is het precies 10 jaar geleden dat de iPhone in de verkoop ging. Op 29 juni 2007 stonden de fans massaal in de rij om de eerste iPhone in handen te krijgen. Op iCulture vieren we eerder al ons 10-jarig bestaan met een winactie en heel veel bijzondere artikelen en terugblikken. Toch kunnen we er niet genoeg van krijgen en we hebben dan ook met plezier gekeken naar onderstaande video, waarin voormalige Apple-topmensen Scott Forstall, Tony Fadell en Greg Christie terugkijken op het ontstaan van de iPhone.


Scott Forstall en Steve Jobs

Forstall, Fadell en Christie kijken terug

In de video zien we ook Forstall’s optreden bij het Computer History Museum, waar we eerder over schreven. Forstall sprak er over de ontwikkeling van de iPhone en over het hete hangijzer rondom skeuomorfisch design. In de nieuwe video legt Forstall uit dat er bij Apple angst was dat mobiele telefoons de verkoop van de iPod op langere termijn zouden ondermijnen. Uiteindelijk weten we hoe het is afgelopen: de iPod is vrijwel helemaal uit de winkelrekken van de Apple Store verdwenen, omdat bijna iedereen een mobiele telefoon met muziekfunctie op zak heeft.

Forstall:

De iPod verkocht beter en beter. Het was waarschijnlijk 50 procent van onze verkopen in die tijd. Dus we bleven ons afvragen: welke zorgen hebben we over het iPod-succes op langere tijd. Wat zal de iPad-verkoop kannibaliseren. En een van onze grootste zorgen was de mobiele telefoon.

De eerste prototypes van de iPhone waren gebaseerd op een klikwiel-design en ze hadden een hardwarematig toetsenbordje.

We probeerden dertig of veertig manieren om te zorgen dat het wiel niet een oude draaischrijftelefoon zou worden en niets leek logisch of intuïtief. Het was te hinderlijk om een nummer te bellen.

Forstall en Christ herinneren zich dat de teams die de iPhone moesten ontwikkelen behoorlijk onder druk stonden. Geen enkel design van de gebruikersinterface was goed genoeg voor Steve Jobs, die uiteindelijk een ultimatum stelde.

Forstall:

Er was een periode in 2005 dat we een hoop designs hadden gedaan, maar het was nog niet goed. Het voelde niet compleet. Steve kwam naar een van onze design-vergaderingen en zei: “Dit is niet goed genoeg. Jullie moeten iets verzinnen dat veel beter is.”

Jobs wilde snel iets beters zien, anders zou hij het project aan een ander team geven. Forstall en Christ kregen twee weken om de juiste mensen aan het werk te zetten. Het team werkte 168 uur per week, twee weken lang. Forstall:
Ze stopten nooit. En als ze wel stopten, zorgde Greg dat ze een hotelkamer aan de overkant van de straat hadden, zodat ze niet hoefden te rijden. Na twee weken, herinner ik me dat we keken en dachten: “Dit is fenomenaal. Dit is het.”

Jobs zei niets toen hij een demonstratie kreeg. Hij stelde geen vragen en liet op geen enkele manier zien wat hij ervan vond. Toen leunde hij achterover en zei: “Laat het me nog eens zien.” Jobs sloeg steil achterover. Forstall: “Onze beloning voor de demo was dat we de volgende tweeënhalfjaar ons dood werkten.”

Bekijk ook

iCulture eerste artikel

10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone

10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone. In deze special bundelen we alle artikelen die we over het 10-jarig jubileum van iCulture én de iPhone hebben geschreven.

De tien minuten die bovenstaande video duurt zijn de moeite waard, omdat er toch weer wat nieuwe en onbekende details boven water komen.

Er zijn nog meer interessante video’s en terugblikken te zien, zoals deze:

En dit eerder genoemde interview met Scott Forstall:

Bekijk ook

Voormalig Apple-topman Scott Forstall vertelt over de eerste iPhone

Hoe Microsoft ervoor zorgde dat Apple de iPhone ontwikkelde

De tablets van Microsoft leidden ertoe dat Apple met Project Purple startte, het interne project dat aan de basis stond van de iPhone. Oud-topman Scott Forstall vertelt erover in een zeldzaam interview sinds zijn vertrek bij Apple in 2012.

Reacties: 6 reacties

  1. Mooie video. Het is nu moeilijk om je voor te stellen, maar toen was het revolutionair om met de eerste iPhone te komen. Een pure sensatie! Vooral het ontbreken van een hardware keyboard was voor veel mensen heel raar. Ik weet nog dat er hoesjes kwamen waarmee je over de iPhone een Blackberry-achtig keyboard kon schuiven om échte knopjes in te drukken. Zo erg waren mensen daaraan gewend. Onzin natuurlijk.

    Het laat ook zien hoe fantastisch Steve Jobs mensen stimuleerde en dwóng er helemaal voor te gaan. Het ontbreekt nu bij Apple aan iemand die zegt “It’s not good enough!”

  2. In die tijd waren het zoomen met twee vingers en het automatisch meedraaien van foto’s en webpagina’s van portrait naar landscape wow-factoren. Twee zaken waar je nu niet eens meer bij stil staat, omdat het zo gewoon is.

  3. En dan te bedenken dat de originele iPhone nu een totaal onwerkbare telefoon zou zijn qua snelheid/camera/software.

    Op zich mee eens dat het lijkt alsof er elk jaar geen grote sprongen meer gemaakt worden maar niets is minder waar natuurlijk. De revolutie heeft plaats gemaakt voor evolutie en soms wachten we ongeduldig wat de volgende revolutie zal zijn. Ik denk echter dat de mobiele telefoon in zijn huidige vorm nog wel een tijdje dienst zal blijven doen simpelweg omdat er geen andere makkelijke manier van bedienen is van een relatief ingewikkeld apparaat. Met stem lijkt toch nog steeds allemaal een beetje behelpen. Denk dat we pas echt weer een revolutie gaan zien als je letterlijk met gedachten een apparaat kan bedienen. Op zich is het mogelijk maar de techniek moet veel verfijnder worden.

  4. Ik mis die skeuomorfische icoontjes met relief nog steeds. Vond ze veel leuker en afwisselender dan die saaie platte dingen.

  5. Mijn collega’s zeiden allemaal wat moet je daar nou mee toen ik met de 1e iPhone aankwam. Nu hebben ze allemaal een smartphone.

  6. Zo snel kan het gaan