Apple in 2020: zeven verwachtingen voor een bewogen jaar

In deze vooruitblik op Apple in 2020 lees je zeven verwachtingen voor het huidige jaar. Waar gaat Apple dit jaar de focus op leggen? Hoe wil Apple haar gebruikers tevreden houden? En bovenal: welke impact gaat het coronavirus hebben?

Apple in 2020: onze verwachtingen

In januari leek het nog een rustig jaar te gaan worden. Apple had in 2019 een berg nieuwe producten en diensten aangekondigd en die hoefden zich in 2020 alleen nog maar te gaan bewijzen.

Totdat opeens het noodlot toesloeg en het coronavirus impact op alles kreeg: van de openingstijden van de Apple Stores tot de manier waarop WWDC wordt georganiseerd. In deze vooruitblik bespreken we zeven verwachtingen voor Apple in 2020: van 5G tot aan de events en verbeterde software. Met als rode draad: de impact die het virus zal hebben.

  1. Producten
  2. Events
  3. Jaar van 5G
  4. Software beter geregeld
  5. Diensten moeten zich bewijzen
  6. eSIM op Apple Watch
  7. Apple Pay naar meer banken


#1 Veel nieuwe producten (maar minder dan in 2019)
Eerder kon je op iCulture al lezen welke Apple-producten in 2020 verwacht worden. Naast de nieuwe iPhones, Apple Watch en iPad Pro, verwachten we ook de introductie van de AirTag, Apple’s eigen Bluetooth-tracker voor het terugvinden van spullen. Veel informatie is al uitgelekt, maar het accessoire is nog niet officieel onthuld.

Mogelijk heeft Apple nog meer verrassingen in petto. Misschien zien we wel een eerste blik op de AR-bril of komt Apple eindelijk met een eigen koptelefoon. Al is het goed mogelijk dat Apple deze accessoires doorschuift naar een rustiger jaar. Qua productie zijn er veel onduidelijkheden over de leveringsmogelijkheden vanuit China en er zijn weinig opties om de producten aan te kondigen tijdens een event.

We denken dan ook dat Apple het qua producten dit jaar rustig aan doet. Vorig jaar kregen de iPad mini, iPod touch en Mac Pro een update en deze producten kunnen de komende tijd nog wel even mee. De focus zal vooral liggen op de belangrijkste producten, zoals iPhone en Apple Watch.

Bekijk ook
Overzicht: Deze Apple-producten heeft Apple in 2020 uitgebracht

Overzicht: Deze Apple-producten heeft Apple in 2020 uitgebracht

Het einde van 2020 is in zicht en Apple heeft alle producten van dit jaar uitgebracht. In dit artikel vind je het vernieuwde overzicht van Apple-producten die dit jaar verschenen zijn.

#2 Events in 2020
De belangrijkste plek voor Apple om nieuwe aankondigingen te doen, is op het podium tijdens een groots event. Dat wordt in 2020 wat moeilijker, omdat grote bijeenkomsten vaak niet meer zijn toegestaan of onverantwoord worden geacht. Niemand kan voorspellen wanneer de situatie verbetert, maar feit is wel dat we dit jaar heel wat minder keynotes zullen hebben.

Als er evenementen plaatsvinden, dan is dat in de volgende maanden:

De kans op een event in maart is niet zo groot, vanwege de maatregelen die moeten worden genomen voor het coronavirus. Wel verwachten we nog steeds de aankondiging van een nieuwe iPad Pro en een goedkopere iPhone, als spirituele opvolger van de iPhone SE. Deze iPhone SE 2 krijgt vermoedelijk hetzelfde design als de iPhone 8, maar dan met een vernieuwde binnenkant. Deze producten zullen waarschijnlijk via een persbericht worden aangekondigd.

Juni en september zijn een zekerheid, want dan houdt Apple respectievelijk de WWDC en het jaarlijkse iPhone-event. WWDC zal dit jaar echter online plaatsvinden. Er zullen dus niet 5.000 ontwikkelaars wereldwijd naar Silicon Valley komen om workshops te volgen.

Het is nog maar de vraag of Apple die naam aanhoudt. De WWDC-app heet inmiddels Apple Developer, dus het zou zomaar kunnen dat Apple diezelfde kortere naam gebruikt voor de beurs en het event, zeker nu het event niet meer fysiek plaatsvindt.

Bekijk ook ons aparte artikel voor een overzicht van de Apple-events in 2020.

Bekijk ook
Terugkijken: dit zijn alle Apple-events in 2020

Terugkijken: dit zijn alle Apple-events in 2020

Het jaar 2020 zat vol met Apple-events, want er werden er maar liefst vier gehouden! In dit artikel bekijk je alle Apple-events van 2020 nog eens terug en lees je wat er onthuld werd.

#3 Het jaar van 5G
2020 zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als het jaar van COVID-19, maar het is óók het jaar van 5G.

Voor de iPhone wordt 2020 in ieder geval een belangrijk jaar. Apple heeft volgens bronnen maar liefst vijf modellen voor dit jaar gepland, waarvan er vier in het najaar verschijnen. Deze 2020 iPhones worden de eerste modellen die ondersteuning krijgen voor 5G. De beloftes voor 5G zijn groot, al is het nog maar de vraag of je daar dit jaar al echt iets van gaat merken. 5G is in theorie sneller en betrouwbaarder, maar net als destijds bij 4G zal het nog even duren voordat je er echt flink van profiteert. Nederlandse providers willen in 2020 van start gaan met 5G en T-Mobile belooft zelfs een landelijk dekkend 5G-netwerk. Hoe dan ook zal 2020 het jaar van 5G zijn, al is het alleen maar omdat de iPhones er dan klaar voor zijn.

iPhone 2020 design renders in zwart.

#4 Software-updates beter geregeld
2019 ging de boeken in als een rommelig software-jaar. Het najaar was gevuld met grote en kleine updates, waar telkens wel weer nieuwe bugs in voorkwamen. Bugs zijn onvermijdelijk, dus een geheel bug-vrij besturingssysteem is voorlopig nog maar een droom. Maar er kunnen nog wel heel veel dingen beter. 2020 wordt volgens ons het jaar waarin Apple (weer) bewijst dat ze wel degelijk een kwalitatief goede update kunnen uitbrengen. Niet zozeer qua nieuwe functies (daar hebben we in 2019 weinig over te klagen gehad), maar dan vooral qua stabiliteit.

De planning moet wat ons betreft op de schop en het lijkt erop dat Apple dat ook in ziet. De eerste berichten zijn dat Apple de ontwikkeling van iOS 14 anders gaat aanpakken, voornamelijk door de grotere hoeveelheid bugs in de eerste versies van iOS 13. Dit is een trend die we eigenlijk elke keer zien: na een wat minder geslaagde release volgt een veel stabielere update. Zo verliep de start van iOS 11 destijds ook nogal stroef, terwijl iOS 12 een stuk beter was. Dat we daar dan wat nieuwe functies voor moeten inleveren, vinden we helemaal niet erg.

iOS 13 en iPadOS 13

#5 Diensten moeten zich bewijzen
2019 was het jaar waarin Apple maar liefst drie nieuwe diensten introduceerde: Apple News+, Apple Arcade en Apple TV+. De eerste heeft in de VS een stroeve start en de laatste twee gingen pas in het najaar wereldwijd van start. In 2020 moet Apple bewijzen of de diensten blijvertjes zijn. Zeker als je onlangs een nieuw Apple-product gekocht hebt. Je kan dan een jaar lang gratis Apple TV+ kijken, maar blijven mensen ook daarna nog kijken? Het wordt erop of eronder voor Apple, want het is belangrijk dat Apple constant nieuwe interessante titels aan het aanbod toevoegt.

We zien het ook nog wel gebeuren dat Apple toch bestaande films of series aan het aanbod toevoegt, als blijkt dat het aantal kijkers bijvoorbeeld terugloopt. Het aankopen van reeds bestaande content is een veelgebruikte tactiek. Als films of series passen bij Apple’s streven voor “storytellers”, is dit wat ons betreft geen onrealistische optie.

2020 wordt wellicht ook het jaar dat Apple een allesomvattende bundel gaat aanbieden, waarin meerdere diensten verwerkt zitten. Alle diensten die Apple gepland heeft, zijn inmiddels beschikbaar. Een combibundel van Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade en extra iCloud-opslag, zien wij dan ook wel zitten. Al in januari vorig jaar schreven we dat het tijd is voor een Apple Prime, waarin ook hardware inbegrepen zou kunnen zijn.

Bekijk ook
Opinie: het is tijd voor Apple Prime, één bundel voor hardware en diensten

Opinie: het is tijd voor Apple Prime, één bundel voor hardware en diensten

Apple wil meer geld halen uit diensten, om minder afhankelijk te zijn van hardware. Een van de oplossingen is om een bundel met hardware-producten en diensten te maken, waar je een vast maandbedrag voor betaalt. Is het tijd voor Apple Prime?

#6 Apple Watch met eSIM naar Nederland?
In 2019 zette de eerste Nederlandse provider de stap met de eSIM op de iPhone. Je kan bij T-Mobile de dualsim op de iPhone gebruiken dankzij de ondersteuning van de eSIM en sinds kort is daar ook Simyo bijgekomen.

Hoewel de stap naar de eSIM op de Apple Watch daarmee nog niet gemaakt is, denken we stiekem wel dat het dit jaar gaat gebeuren. We hebben er goede hoop in dat op zijn minst één provider overstag gaat. Als we ons geld erop zouden moeten inzetten, denken we dat het T-Mobile dit jaar lukt. In ons interview over de eSIM gaf de provider al aan ernaar te kijken.

Apple Watch 4G in titanium

Een bijkomend voordeel van de 4G Apple Watch, is dat er dan ook in één klap nieuwe materialen voor de kast bij komen. Dat betekent dat je in Nederland dan ook eindelijk weer een roestvrij stalen, keramieken of zelfs een titanium Apple Watch kan halen. In één klap is er dan meteen veel meer keus dan alleen de aluminium uitvoering, al betaal je daar wel een flinke prijs voor.

Bekijk ook
Apple Watch 4G kopen? Dit zijn de prijzen en uitvoeringen van de nieuwste Cellular-modellen

Apple Watch 4G kopen? Dit zijn de prijzen en uitvoeringen van de nieuwste Cellular-modellen

Wil je een Apple Watch 4G kopen? Dat kan! Je hebt bij een Apple Watch Cellular ruim de keus tussen veel verschillende modellen, waaronder de Apple Watch Series 10 en Apple Watch Ultra 2. In dit artikel zetten we de mogelijkheden op een rijtje om een Apple Watch 4G te kopen in Nederland en in landen waar dit model verkrijgbaar is.

#7 Meer banken met Apple Pay (en meer diensten en producten naar Nederland)
Vorig jaar eindigden we onze vooruitblik met Apple Pay en dat is dit jaar niet anders. Toch staat de situatie er nu heel anders voor. Apple Pay is in Nederland beschikbaar bij de drie grootste banken van het land en is ook nog eens te gebruiken bij kleinere partijen als bunq en N26.

Maar toch is nog niet iedereen tevreden: klanten van de banken van de Volksbank (SNS, ASN en RegioBank) staan nog te springen om de betaaldienst te kunnen gebruiken. Volgens SNS Bank zijn ze met Apple in gesprek, dus wij hebben goede hoop dat ook deze banken dit jaar overstag gaan. Triodos beloofde ook dat er in 2020 goed nieuws zou komen.

Terwijl het in Nederland snel gegaan is, lopen de banken in België nog wel wat achter. Na de introductie eind 2018 met BNP Paribas, Fintro en Hello bank! bleef het lange tijd stil. Alleen partijen als bunq en N26 doen mee, maar de grote Belgische banken laten nog weinig van zich horen. Wellicht dat ING België dit jaar goed nieuws heeft. We blijven in ieder geval hopen.

Apple Pay met Maestro

Daarnaast houden we hoop dat Apple nog meer producten naar Nederland en België gaat brengen. De grootste kanshebber is de HomePod, hoewel concrete aanwijzingen voor Nederlandse ondersteuning nog ontbreekt. Een andere mogelijkheid is dat Apple meer gaat investeren in de buitenlandse uitrol van Apple News. Er is nog niets over bekend, maar we blijven hoop houden.

Beluister ook onze iCulture Podcast, waarin we vooruitblikken op 2020. Daarin beluister je wat onze wensen en verwachtingen zijn voor 2020.

Bekijk ook
iCulture podcast #S02E07: Apple in 2020, er is zoveel om naar uit te kijken!

iCulture podcast #S02E07: Apple in 2020, er is zoveel om naar uit te kijken!

Het nieuwe jaar is aangebroken en dat betekent ook een nieuwe iCulture Podcast! In deze eerste aflevering van het jaar kijken we vooruit naar de aankondigingen van Apple die we in 2020 kunnen verwachten. Waar kijken we naar uit, voor welke producten gaan we meteen naar de winkel rennen? Luister naar de iCulture Podcast en je weet het!

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 maart 2020 om 18:30
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.