White Spots-app brengt je naar plekken zonder mobiele ontvangst

VPRO Tegenlicht wil dat je naar plekken zonder mobiel bereik gaat. Met de app White Spots kun je zien waar er geen mobiele netwerken en Wi-Fi-hotspots te vinden zijn, zodat je lekker offline kunt genieten... van digitaal vermaak.

Zijn er nog plekken op aarde waar je géén mobiele ontvangst hebt? Plekken waar je niet te maken hebt met digitale netwerken en in alle rust een boek kunt lezen? Die zijn er inderdaad: de White Spots-app brengt ze wereldwijd in beeld.


White Spots App

VPRO’s Tegenlicht presenteert: de White Spots-app

Nu alles met elkaar verbonden is en je altijd online kunt zijn, is offline gaan een luxe geworden. Wie af en toe wil ontsnappen aan de terreur van smartphones en netwerk kan vanaf begin mei de internationale White Spots App erbij pakken, om op zoek te gaan naar wat rust. Ook voor mensen die geen aluhoedje dragen.

De app is ontworpen door Richard Vijgen, een Nederlandse kunstenaar waar we al eens eerder over schreven. Vijgen heeft een app gemaakt waarmee je radiogolven zichtbaar kunt maken. De White Spots App probeert juist het omgekeerde te bewerkstellingen: plekken vinden waar je juist níet blootstaat aan allerlei straling van netwerken.

Bekijk ook
Deze app maakt radiogolven zichtbaar

Deze app maakt radiogolven zichtbaar

Met de app Architecture of Radio kun je radiogolven in jouw omgeving zien, van gsm-masten, Wi-Fi-routers en satellieten.

Bedrijven zoals Google en Facebook willen de hele wereld verbinden, zodat we altijd online kunnen zijn. Daar zit een positieve kant aan: hoe meer mensen dezelfde mogelijkheden krijgen als in de westerse wereld, hoe meer kansen ze hebben om iets op te bouwen. De negatieve kant is dat we altijd online zijn en aan een digitaal infuus hangen. Tot in de slaapkamer zijn we verbonden met internet.

White Spots App: ontsnappen aan het digitale infuus

Geen bereik is cool

Vanaf 15 april staat de preview van de White Spots-app online, die tot stand is gekomen dankzij subsidie van het Mediafonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en SIDN fonds. De defintieve app verschijnt begin mei 2016 en zal in samenwerking met partners beschikbaar worden gesteld in tien landen. Er hoort ook een documentaire bij, die op 8 mei te zien zal zijn bij VPRO Tegenlicht. Daarin reist documentairemaker Bregtje van der Haak met deze app langs mensen die geen zin hebben om constant online te zijn. zoals de Amish-gemeenschap. De documentaire laat enkele wetenschappers aan het woord en laat voorbeelden zien van campagnes om offline te gaan. Zo is er in Brazilië een biermerk dat een bierkoeler uitbrengt, die het signaal van smartphones blokkeert zodat je in alle rust kunt genieten van je biertje.

VPRO Tegenlicht White Spots App

Wil je zelf op zoek naar plekken zonder mobiele terreur, dan kun je daarvoor (haha, hoe tegenstrijdig!) de White Spots-app gebruiken. Deze combineert de datasets van mobiele telefoonnetwerken wereldwijd en toont ze op een wereldkaart. De netwerkscanner laat zien waar elektromagnetische straling te vinden is en wijst de weg naar de dichtstbijzijnde plek zonder mobiel bereik of internet. Zodra je bent aanbeland op een offline plek kun je via de app kijken naar twee virtual reality-verhalen, vier fotoreportages en 22 korte video’s. Dat klinkt wat gek: eerst de rust van een niet-digitale wereld opzoeken om vervolgens toch weer digitaal vermaak te gaan kijken…

VPRO Tegenlicht: Offline als luxe

Kijk voor de documentaire ‘VPRO Tegenlicht: Offline als luxe’ op zondag 8 mei 2016 om 21:05 uur naar de VPRO op NPO 2. In de documentaire komen onder andere de volgende mensen aan bod: Evgeny Morozov (auteur van o.a. ‘The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom’), Sherry Turkle (hoogleraar MIT en auteur van ‘Reclaiming Conversation’), Paul Frissen (hoogleraar bestuurskunde Universiteit van Tilburg, auteur van De Laatste Staat), Birgitta Jónsdóttir (hacker & parlementslid IJsland), Koert van Mensvoort (filosoof en oprichter Next Nature Network) en Geert Lovink (auteur ‘Social Media Abyss’). Bij het project horen ook een boek van kunstenaar Jacqueline Hassink, een documentairefilm van Conijn Film (VPRO) en een tentoonstelling (Het Nieuwe Instituut/Paradox).

Meer informatie is te vinden op de White Spots-website.

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.