Met de Vrijmarkt-app kun je op Koningsdag mobiel betalen

Met de Vrijmarkt App kun je tijdens Koningsdag betalingen via iDEAL innen, ook als je particulier bent. Maar zijn er eigenlijk geen betere alternatieven?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Pinnen is heel normaal in de winkels, maar als je met je kraampje op de vrijmarkt staat zul je vaak contant op zak moeten hebben. Voor handelaren die toch met hun tijd mee willen gaan, is de Vrijmarkt App beschikbaar gekomen. Dit is een tijdelijke betaalapp waarmee particuliere markthandelaren betalingen kunnen regelen.


Koningsdag Vrijmarkt

Vrijmarkt App werkt via iDEAL

De Vrijmarkt App is een combinatie van twee iDEAL-diensten en werkt met QR-codes. Met iDEAL C2C (consumer to consumer) kunnen consumenten onderling betalingen aanmaken en met iDEAL QR kun je op locatie betalen met de iDEAL-app. Later dit jaar werkt het ook met mobiele banken-apps.

De Vrijmarkt App is vanaf nu te downloaden en is tot en met 7 mei te gebruiken. Dus ook als de vrijmarkt op Koningsdag nog een paar dagen uitloopt of wanneer je nog even wilt blijven staan met je kraampje kun je nog in de app terecht. De kosten betalen 20 cent per betaling, die voor rekening komen van de verkoper (die dat natuurlijk wel in de prijs kan verrekenen). Er zit ook een vertraging in: alle ontvangen betalingen worden pas de volgende werkdag overgeboekt naar de bankrekening van de verkoper. In de App Store-omschrijving staat overigens dat het twee dagen duurt.

Nog een andere drempel is dat bezoekers die digitaal willen betalen wel moeten beschikken ver de standaard iDEAL-app voor iOS of Android (link).

Vrijmarkt App van Online Betaalplatform

De Vrijmarkt App is ontwikkeld door Online Betaalplatform, de eerste betaalinstelling met een accreditatie voor iDEAL-betalingen tussen consumenten. Dat schept vertrouwen, maar door de bovengenoemde nadelen is het nou niet de meest handige of goedkope manier om tijdens Koningsdag je digitale betalingen te regelen.

Veel simpeler is het om een van de vele apps voor betaalverzoeken te gebruiken, zoals Tikkie of Sowdan. Vooral de QR-functie in Tikkie is daarbij handig, omdat je daarmee ook geld kunt overmaken naar mensen waar je geen contactgegevens van hebt.

Tikkie met een QR-code.

Eerder schreven we over ABN AMRO’s Tikkie:

Een andere handige nieuwe functie in Tikkie is de mogelijkheid om een betaalverzoek ook via een QR-code te delen. Tikkie biedt al de optie om een verzoek te delen via WhatsApp, Telegram, Messenger en sms, maar dit kan nu ook met een QR-code. Dit komt vooral van pas als iemand jou een bedrag verschuldigd is waarvan je geen contactgegevens hebt, zoals bij een Marktplaats-betaling.

Je moet er natuurlijk geen honderden transacties mee gaan doen, maar als je een paar klanten hebt die digitaal willen afrekenen is het waarschijnlijk goed te doen – en zonder transactiekosten. Mocht je toch met de Vrijmarkt App aan de slag willen gaan, dan vind je hieronder de downloadlink.

Reacties: 8 reacties

  1. Volstrekt onbekend, een tijdelijke app, volgende dag pas op de rekening én 20cent per transactie?
    Ik denk dat de conclusie dat geen hond deze app gaat gebruiken wel de juiste is.

  2. Wie zegt mij dan dat ik ook echt de volgende dag het geld krijg? Stel iemand heeft geen cent op de rekening? Nee, ik sluit mij aan bij vorig commentaar.

    Duur, te lang wachten op je geld en vast een eendagsvlieg ;). Niets voor mij om te downloaden of te gebruiken. Dan maar cash mee op zak. Lekker ouderwets, dat is toch de vrijmarkt. Gewoon lekker ouderwets met geld schuifelen en uitgeven. Handje klap, Yes….

  3. Origineel geplaatst door Marc – iPhone
    Wie zegt mij dan dat ik ook echt de volgende dag het geld krijg? Stel iemand heeft geen cent op de rekening? Nee, ik sluit mij aan bij vorig commentaar.
    Duur, te lang wachten op je geld en vast een eendagsvlieg ;). Niets voor mij om te downloaden of te gebruiken. Dan maar cash mee op zak. Lekker ouderwets, dat is toch de vrijmarkt. Gewoon lekker ouderwets met geld schuifelen en uitgeven. Handje klap, Yes….

    Ik ben het eens met je tweede alinea, Hoewel het makkelijk in gebruik is, is het installeren te veel moeite.

    Maar het eerste klopt natuurlijk niet. Je kan als koper geen ideal betaling doen als je geen geld op je rekening hebt staan. Jij krijgt gewoon een bevestiging als verkoper dat de betaling is gelukt, dat het geld later binnenkomt is gewoon hoe ons betalingsverkeer werkt. Als je iets koopt met IDEAL dan heeft de webshop het ook niet direct op de bankrekening staan.

  4. Heel handig maar beetje achterlijk dat dit eigenlijk bijzonder is. Heb je weer aparte app nodig pfff…. Duurt nog even voordat we 2 euro invoeren en op de mobiel van de ontvanger houden… floep… klaar, betaald.

  5. Hmm, ik zeg: Bunq gebruiken. Je kunt een iDeal request sturen vanuit de app naar een willekeurig persoon via sms, diegene kan dan betalen via zijn eigen bank app en binnen enkele seconden staat het op je rekening!

  6. Origineel geplaatst door Asrael
    Hmm, ik zeg: Bunq gebruiken. Je kunt een iDeal request sturen vanuit de app naar een willekeurig persoon via sms, diegene kan dan betalen via zijn eigen bank app en binnen enkele seconden staat het op je rekening!

    Ing heeft het ook. Snap niet zo goed waarom deze app er is. Heeft elke bank app niet een betaal verzoekdinggus?

  7. @JustinK: Volgens mij niet heeft alleen ING dit en dacht SNS ook maar weet niet zeker.

  8. @JustinK: Helaas, bij de Rabobank kan ik dat nog niet.