VVD wil wel heffing voor mobiel internetgebruik

De VVD vindt dat providers verschillende prijzen kunnen hanteren voor verschillende internetdiensten. De partij heeft een wetsvoorstel ingediend. Blokkeren mag niet, maar extra kosten in rekening brengen moet kunnen.

afke schaartGroenLinks maakte zich eerder sterk om mobiele internetdiensten niet apart te gaan belasten. Een voorstel van de partij leidde ertoe, dat minister Verhagen maatregelen gaat nemen, zodat de operators geen diensten mogen blokkeren of extra kosten voor bijvoorbeeld VoIP in rekening mogen brengen. De VVD komt nu met een eigen wetsvoorstel, dat daar gedeeltelijk tegenin druist. Ze willen dat providers de mogelijkheid hebben om verschillende prijzen te hanteren voor verschillende mobiele internetdiensten, zoals VoIP en streaming video. Wel is de partij voorstander van een vrij en open internet. Blokkeren mag dus niet, maar extra kosten in rekening brengen moet mogelijk zijn, vindt de VVD.


PvdA, SP, D66 en GroenLinks vinden dat het blokkeren, afknijpen en extra belasten van mobiele diensten niet is toegestaan. Ze willen dat in de wet vastleggen. De VVD wil juist wel extra kosten in rekening brengen en wordt daarbij mogelijk gesteund door het CDA. Het standpunt van de PVV is nog onduidelijk. Blokkeren van diensten mag niet, vindt de VDD. Extra geld vragen zou acceptabel moeten zijn. Afke Schaart, kamerlid voor de VVD, zegt erover:

De overheid gaat bedrijven toch niet voorschrijven hoe zij hun geld moeten verdienen? Gratis internet bestaat niet. Het is logisch dat telecombedrijven willen differentiëren in hun dienstverlening. Als je sneller internet wil, of meer bandbreedte nodig hebt, is het logisch dat je ook meer betaalt.

De VVD wil voorkomen dat de grote massa meebetaalt aan het excessieve downloadgedrag van een kleine groep gebruikers. Bij de oppositiepartijen zien ze de oplossing in extra geld vragen voor sneller mobiel internet. Providers zouden ook databundels voor grootverbruikers kunnen invoeren. Normale gebruikers hebben voldoende aan de standaard databundel; wie meer wil moet extra betalen. De VVD wil ook dat de klant betaalt naar gebruik en behoeften, maar pakt het anders aan. Zolang dit transparant gebeurt is er volgens kamerlid Schaart geen inbreuk op de netneutraliteit.

Grappig is trouwens dat de Tweede Kamer zich in 2009 ook al druk maakte over het gebruik van VoIP op mobiele telefoons.

Reacties: 68 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.